Je bekijkt nu Hoe zou het nog met tante Rita en nonkel Alain zijn?

Hoe zou het nog met tante Rita en nonkel Alain zijn?

We leerden tante Rita en nonkel Alain voor het eerst kennen op het wondermooie kerstdiner van 2020. We leerden dat tante Rita vapeurs kreeg van Marc Van Ranst en dat erotische dromen over de viroloog geen uitzondering zijn (al wil ze het niet met zo’n woord benoemen – iederéén heeft toch eens van die, ja, dromen met een hoek af!)
‘Een erotische hoek af, Rita?’ 
‘Maar dat heb ik toch helemaal niet gezegd!’

Haar echtgenoot Alain hield een vleermuis als huisdier. Dat vond hij wel grappig. Er zat die Kerstmis geen vleermuis in de kroketten en ook niet in de amuse, maar het zou kunnen dat er een stuk vleermuisnagel in de kalkoen verzeild geraakt was. Hij kon het niet met zekerheid vertellen, want hij was die avond stiekem bezig geweest met zijn vleermuis die zoek was. Ah, het was een memorabele kerst! 

Je wist wellicht nog niet dat tante Rita ook tuiniert – je weet immers nog niet zoveel van Rita. Ze heeft een fantasie over Marc Van Ranst en de tuinslang. Water erotiseert, zie je. Ze kweekt fuchsia’s, dat zijn die bloemen waar een ander stuk uit groeit, maar 2021 was geen schitterend bloemenjaar. Het weer! Oh, het weer! Ze wou dat ze erover kon klagen bij Alain maar die was daar niet zo ontvankelijk voor. Eerst had je dat probleem met die vleermuis, die overleden was – de vleermuis moet erg ongelukkig geweest zijn want hij had zich van helemaal boven in de duiventil plop naar beneden laten vallen. Of het was een erg onhandige, maar Rita had op de depressieve vleermuis gegokt, waardoor Alain sentimenteel was. Belachelijk sentimenteel, want het was een kwestie van weken voor hij de vleermuis toch beu was geworden en hij hem op tweedehands had gezwierd. Of op iets anders, want vleermuizen houden is illegaal, maar hij had vast een Pool gevonden die er wel nog iets van had gemaakt. Soep of zo. 

Er was dus eerst die vleermuis waarvoor hij langer dan strikt nodig in de rouw was, en daarna was hij begonnen met een onderzoek naar zijn stamboom. Ineens was zijn historie gigantisch interessant. Terwijl Rita haar verwelkte bloemen die nooit goed gebloeid hadden op een hoop gooide, dacht ze aan haar eigen familie en aan haar verboden zus waar Alain helemaal niets van wist. Ze vond het prima dat hij zich nu bezighield met zijn stamboom, maar ze vond het ook bloedirritant. Ze herinnerde zich nog hoe ze één van de allereerste keren meeging naar Alains grootvader zaliger, en hoe die mens vertelde over de oorlog. Iets met rantsoenen. Alain had verveeld op zijn stoel zitten wippen en ze had zich de eerste keer van miljard keer geërgerd aan hem. Ze zou zo’n waarschuwing willen sturen naar al die jonge verliefden: lieve mensen, als je je begint te ergeren, ga weg, want het houdt echt niet op! Van één irritatie komen er altijd nog oneindig veel varianten! Het is net covid!

Toen Rita onderbroeken stond te strijken en Alain puzzelde en kleurde met zijn dode familie, was er opeens een doorbraak.
 ‘Kijk eens aan Rita, ik heb een Brit in de familie! Een Brít!’
 ‘Het is niet waar.’ 
‘Maar jawel, John Howard, dat is mijn betbetgrootvader.’
Rita trok haar ogen op. Ze deed dat graag om haar hangende oogleden te compenseren – een mens moet wat! – en Alain is een goede, natuurlijke stimulans. Ze kwam kijken naar Alains stamboom en inderdaad, John Howard. Een Brit voor Alain. 
‘Een betovergrootvader.’
‘Wat zeg je?’
 ‘John Howard is je betovergrootvader. Zo moet je dat zeggen. Kom.’ 
Ze gomde betbetgrootvader uit en schreef Howards juiste titel erboven. 
‘Merci Ritaake. Wat zou ik toch zijn hè zonder u?’ 
Alain woelde door haar krullen en bedacht zich prompt dat het toch wel een fantastisch idee zou zijn om ook van Rita’s familie een stamboom te maken. Ze vindt dat zeker een geweldig kerstcadeau en weet zit Rita’s familie óók vol verrassingen en overbetgrootvaders! 

Dit bericht heeft 6 reacties

 1. Audrey

  Hahaha, heerlijk dit! Ik kan niet wachten op het vervolg als tante Rita haar stamboom krijgt!

  1. kellynosmalltalk

   Haha thanks Audrey! Ik kan ook niet wachten op wat ik nu weer ga verzinnen :p

 2. Irene

  He zo tof hier! Ik ben ook benieuwd naar Rita’s stamboom! En ik vraag me ook af hoe je het allemaal verzint, haha :p

  1. kellynosmalltalk

   Merci!! Ja ik weet het ook niet – ik weet het ook nooit op voorhand haha!

Geef een antwoord

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.