Je bekijkt nu Moeten we over alles een mening hebben?

Moeten we over alles een mening hebben?

Let op en hou u vast: ik ga een mening schrijven over het hebben van een mening. Bon ja, dat moet ook gebeuren hè? Zoals dat meestal gaat met meningen moet ik het gewoon even kwijt, maar het gaat nu eigenlijk vooral over helemaal géén mening hebben. Je weet wel, even dat type mens zijn waarover sommigen minachtend doen: ‘ik hààt mensen zonder mening’. AFSCHUWELIJK! Je zou maar eens vriendelijk, grappig en mens/dierlievend zijn maar geen mening hebben! 

Image of "He Is Trash, Trash, Trash. Not For You."

Zal ik maar eens beginnen met iets heel onpopulair? Ik heb die Palestijnse kwestie niet zo gevolgd. Het enige wat ik gedaan heb, is eens een samenvatting van VRT NWS bekeken van Rudi Vranckx die probeerde uit te leggen van waar het conflict kwam, maar ik ben de geschiedeniskwestie alweer voor de helft vergeten. HO! EN NU! Ik kan geen feministe zijn en tegelijkertijd niet vechten voor Palestina! Kelly, Kelly Kelly Kelly, wat dénk jij over Palestina en Israël? Wat is je meeeening daarover? 

Ik weet het niet, want ik heb het niet gevolgd. Mijn hoofd zat op dat moment bomvol met andere zaken. Als iemand mij er iets over wil vertellen, dan zal ik anders gewoon eens luisteren. 

Dat is een ding, jong, luisteren. Dingen hebben vaak nogal veel nuance voor mij: de Jurgen in ’t bos of in een hutje (ge weet het niet! Het is eigenlijk hilarisch) en alles met het woord racisme. Ik nuanceer misschien te veel. Ik volg mensen nogal snel en denk dan dat ik geen mening heb. Alles valt te begrijpen en we gaan weer door met ons leven! Maar langs de andere kant: kan dat soms niet? Gewoon: luisteren, begrijpen en doorgaan?

Ik weet het wel: we hebben allemaal een stem en we moeten die keihard gebruiken. Tuurlijk! Het is misschien alleen eens een balans zoeken tussen luisteren, en iets zeggen over dingen waar je ook effectief een redelijke mening over hébt. Ik heb dat niet over Palestina. Too bad. Toevallig wel over eens geen mening hebben! 

Hoe vaak praten mensen gewoon door en over elkaar heen over een onderwerp waar geen van de twee eigenlijk echt iets over weet of zelfs in geïnteresseerd is, maar dat toevallig wel hot news is? Nonkel Jos zal sowieso ergens opmerken dat ‘de Jurgen dus echt wel een bom in zijn auto heeft gelegd. Allez, bom, zoiets hè. Terrorist!’, en nonkel Alain zal daar uiteraard op antwoorden: ‘ma Jos, de Jurgen, die vecht voor onze rechten! Voor onze vrijheid!’
Maar wat is er nu eigenlijk serieus met die mens aan de hand? Wie is dat? 

Het is niet erg om dingen niet te weten. Als het je interesseert: zoek het op. Google is your bést friend! En anders: niet alles moet je interesseren, zelfs niet als het toevallig in het nieuws is en als mensen je verplichten om je in iets te interesseren. Dat is een mening, ja ja. 

Dit bericht heeft 13 reacties

 1. Ja hoor, DIT!! Preach!

  Mensen mogen van mij meningen hebben, maar meningen opdringen is voor mij nog iets helemaal anders. Er is altijd die nuance, en het stoort me trouwens ook héél vaak dat mensen niet verder kijken dan hunne neus lang is en vooral standhouden bij hun eigen invalshoek, zonder te Luisteren en Begrip (hoofdletters intentional) te tonen voor dat van een ander. Of met andere woorden, die nuance niet willen maken. Alsof kippen constant aant kakelen zijn tegen elkaar om er het hardst bovenuit te schieten.

  En exact wat jij zegt! Het is ok om geen mening te hebben. Soms is dat ook gewoon het beste, zeker als je niet voldoende geïnformeerd bent. Maar ook dat ziet niet iedereen in helaas. Anyway, ik ben ook team nuance & 3000 invalshoeken! Ik heb daardoor ook gewoon heel vaak geen mening, en dat moet ok zijn.

  Tenzij het gaat over iets in m’n expertisegebied, dan blaas ik ze omver :p
  Robin Schrijvers onlangs geplaatst…Q&A antwoorden #2My Profile

  1. kellynosmalltalk

   Ja, thanks! 😀 maar ja het is helaas nog wat lastig om te zeggen ‘ja ik weet het niet eigenlijk, ik heb het niet gevolgd.’ Zeker over grote onderwerpen.

   Maar ja jong als ge ’t wel weet, vertel dan maar 😉

 2. Charlotte

  Ja! Deze blogpost beschrijft precies hoe ik me voel. Tegenwoordig moet je overal maar een mening over hebben, van alles op de hoogte zijn van wat er zich nu weer afspeelt in het nieuws en direct je mening klaar hebben. Nou, soms (of vaak) heb ik gewoon geen mening. En dat is ook helemaal oké!
  Charlotte onlangs geplaatst…Mijn momentjes in mei 2021My Profile

  1. kellynosmalltalk

   Ja, zeker! Het geeft alleen maar druk, en luisteren is ook oké. Niet weten ook hè.

 3. Lesley

  Ja dit dussss. Ik heb over veel dingen wel een mening, maar over veel dingen ook gewoon niet. En dan wil ik inderdaad wel snappen waarover het gaat dus dan zoek ik dat op, maar moet ik daarna dan mijn mening overal gaan zitten verkondigen tegenover mensen die daar keiveel over weten terwijl ik de samenvatting op VRT NWS heb gelezen? Ik vind discussiëren ook gewoon heel vermoeiend en ik laat me net als jij snel ompraten haha. Enfin ja, niet per se ompraten, maar ik snap de punten van een ander gewoon snel en vind dat dan vaak ook gegronde argumenten, dus dan denk ik: bon zullen we gewoon nog wat rosé bestellen en het over het weer hebben of zo.
  Lesley onlangs geplaatst…Een dag uit het leven van een hypochonderMy Profile

  1. kellynosmalltalk

   Hahaha ja, ik vind discussiëren ook heel vermoeiend! Er zijn sowieso leukere dingen, als in rosé bestellen inderdaad :p

 4. Audrey

  Yessss, je hebt weer ZO gelijk! Ik wil ook helemaal niet over alles een mening hebben, want ik heb er liever een paar (oke, misschien heb ik er best wel heel veel) over dingen waar ik daadwerkelijk wat zinnigs over kan zeggen omdat ik er iets heel handigs dat ‘kennis’ heet over heb dan gewoon een hele hoop ongefundeerde meningen. Daar zijn er helaas al veel te veel van namelijk.

  1. kellynosmalltalk

   Ja ik heb ook over veel dingen een mening maar dikwijls ook gewoon totaal niet – ik snap het :p. Het hoéft ook niet hè?

 5. weetikhet

  Heel wijze post van je.
  Je zegt het goed : meestal zijn al die mensen met een duidelijke mening niet eens op de hoogte.
  Ik vind ; hoe meer je weet over een onderwerp, hoe meer je nuanceert, en hoe minder je een zwart-witte mening krijgt.
  Dus laat ze maar schreeuwen, al die mensen met een mening.
  Ze hebben 1 mening, maar er bestaan er wel 1.000 !

  1. kellynosmalltalk

   Bedankt!
   En dat is waar, zo had ik er nog niet over nagedacht.

 6. Irene

  Ik moet zeggen dat ik over veel dingen een heel sterke mening heb (over racisme of vrouwenrechten bijvoorbeeld, of opvoeden :p) en over veel dingen ook totaal niet. Ik vond dat altijd verschrikkelijk vroeger op school als je dan uw mening moest geven over iets. Ik zei vaak gewoon na wat ik anderen hoorde zeggen omdat ik er gewoon niets over te zeggen had. Nu zou ik dat gewoon melden: ik heb daar geen mening over of ik moet daar nog eens over nadenken ofzo. Voila. Klaar. Dat maakt u niet minder slim of leuk.
  Irene onlangs geplaatst…Wat er allemaal in mijn vluchtkoffer voor de bevalling zatMy Profile

 7. Ellen

  Ik erger me regelmatig halfdood aan mensen die echt o-ve-ral een mening over hebben, meestal niet gehinderd door een totaal gebrek aan kennis van zaken. Eén van de redenen waarom ik Facebook nog amper open doe, want daar loopt het helemaal de spuigaten uit.

  1. kellynosmalltalk

   Absoluut! Facebook is echt het walhalla daarvoor. Als die mensen elkaar daar vinden, waarom niet, maar dan moeten ze ergens anders niet meer afkomen haha.

Geef een antwoord

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.