Je bekijkt nu De uitgebreide lijst met podcasts die je zeker moet luisteren

De uitgebreide lijst met podcasts die je zeker moet luisteren

Het grote voordeel van podcast is dat je ze kan luisteren terwijl je doet alsof je ook iets anders aan het doen bent, zoals de afwas, of administratie, of wandelen. Eén van de twee doe je immers altijd minder goed, en als je het geluk hebt een goede podcast uit mijn lijstje te kiezen, dan heb je al eens een overgebleven koffievlek of val je al eens over je voeten. (Wellicht ligt het gebrek aan multitasken geheel aan mij maar laat mij efkes gerust in mijn waanbeelden, ik geef een hele lijst aan goede podcasts cadeau!!!)

Hou je dus van een verhalende podcast of een beetje plaatselijke true crime? Awel, ik ook. Het zijn steeds Nederlandstalige podcasts.

Verhalende podcasts

Bob

Bob is een zesdelige podcast over Elisa, vierentachtig jaar en verliefd.. op Bob. Een man waar haar drie dochters tot dan toe nog nooit van hadden gehoord, maar over wie hun moeder niet meer kan zwijgen. Maar wie is Bob en heeft hij wel echt bestaan?

Dit was de allereerste podcast die ik luisterde. Ik denk ook niet dat je Bob kan luisteren en niet van podcasts kan beginnen houden. Samen met Elisa ga je op zoek naar wie Bob is en zit je mee in dat kamertje in het rusthuis, in haar leven, op onderzoek. Bob is niet langer alleen een campagne voor alcohol achter ’t stuur, maar vooral Bob van Elisa. De podcast is van audiocollectief SCHIK en alles wat zij maken is echt top.

El Tarangu

In 2003 krijgt de Vlaamse wielerheld Lucien van Impe een vreemd telefoontje. Zijn oude rivaal José Manuel Fuente is in België en wil met hem afspreken. Op zich geen ongewoon verzoek, maar er is één probleem: wielrenner Fuente is officieel al zeven jaar dood. Toch gaat Lucien op de uitnodiging in…

Mijn allergrootste favoriet! Totaal onverwacht want na Bob dacht ik: nu is ’t om zeep, ik heb het beste gehad. Ik googelde: welke podcast luisteren na Bob? El Tarangu, blijkbaar. Ik dacht eerst: fuck, ’t is met wielrennen, da’s het stomste van het stomste. Ik heb daar degouts van, dat komt omdat die altijd in mijne weg rijden, omdat ik het niet begrijp en ik fietsen (zélf trappen) haat. En nu hè, nu weet ik wat demarreren is! Zeer boeiend allemaal, of eigenlijk totaal niet, want het gaat vooral over iemand die eigenlijk dood hoort te zijn en opeens opduikt in een restaurant en DAT jongens, dat vind ik gigantisch fascinerend. Een beetje een mindgame, en dat dan nog eens in Spaanse sferen. Zo zomers.

Nu de zomer er tóch een beetje zit aan te komen vanaf volgende week moet je hem echt luisteren – ik ga hem gewoon herbeluisteren denk ik. Ook weer: audiocollectief SCHIK.

Waarom

Waarom is het verhaal van een fatale vriendschap in de jaren 90. In 1997 besluit de 18-jarige Bjorn om een einde aan zijn leven te maken. Dat doet hij samen met Tom, iemand van wie Bjorn’s vrienden nog nooit hebben gehoord. Eva Moeraert, de voormalige vriendin van Bjorn, gaat op zoek naar antwoorden. Waarom stapten deze twee jongens uit het leven? Waarom had nog niemand ooit gehoord van Tom? Wat voor rol speelde de metal en grunge-muziek waar Bjorn naar luisterde in deze keuze? En waarom zijn ouders en vrienden 20 jaar lang nooit op zoek gegaan naar antwoorden? Een vijfdelige podcast van Eva Moeraert en de VPRO over vriendschap, onverwerkt verdriet en de donkere zijde van de jaren ’90.

Ik moest hier even inkomen. Eerlijk gezegd zei het verhaal mij iets minder: die metal en grunge hebben mij precies nooit iets gezegd bijvoorbeeld, en ik kon mij in dat stuk minder goed inleven. Alleen bracht Eva Moeraert het wel heel goed, waardoor het niet echt meer als een podcast voelde. Je merkt dat ze er heel dichtbij stond en dat vond ik best beklijvend.

De Blankenberge Tapes

2013. De 27-jarige Hannah Rentmeester wordt vermoord. Haar vriend, Robert Josse, is direct hoofdverdachte, maar hij lijkt van de aardbodem te zijn verdwenen. Pas als er een link wordt gelegd met een moordzaak die zich tien jaar eerder afspeelde, vallen de puzzelstukjes langzaam maar zeker op hun plek. Puzzelstukjes die één beeld lijken te vormen, dat van een grauwe kustplaats in België: Blankenberge. 

Efkes: Hannah Rentmeester bestaat niet. Alleen ga je het wel een beetje geloven, want hoewel het een fictiereeks is, bestaat Blankenberge gewoon (en ja ik vind het daar ook nogal grauw), en doen die acteurs hun werk keigoed. Ik vond dat echt vreemd! Het is mij wel niet bijgebleven, en dat is misschien wel goed ook gezien dat het ja, gewoon allemaal niet bestaat.

De brand in het landhuis

Op 7 december 2003 komt grootgrondbezitter Ewald Marggraff bij een brand in zijn landhuis in Vught om het leven. De excentrieke Brabander bezat zo’n 700 hectare land, een kunstcollectie van ruim 500 schilderijen en een vermogen van 160 miljoen in verschillende belastingparadijzen. Na zijn dood is er geen spoor meer te vinden van de schilderijen of het geld.

Waar is zijn geld gebleven? Wat is er gebeurd met zijn schilderijencollectie? En waarom is er op deze vragen nooit antwoord gekomen? Als eind 2018, vijftien jaar na de brand, nog steeds nieuwe verhalen opduiken, besluit podcastmaker en acteur Simon Heijmans een zoektocht te ondernemen. Wat is feit en wat is fictie? 

Spraakmakend en met loooots of drama. De pageturner van de podcast. Meneer Marggraf komt om het leven bij – oh my god – de brand in zijn landhuis en zijn geld en zijn schilderijen zijn daarbij ook spoorloos verdwenen. Jawel, spannend hè. Mooie zijtakken aan het verhaal: die oude, o zo kwade meneer van het landhuis bleef mij maar verbazen. De wereld is boosaardig, maar soms toch ook niet. Of wel. Hehe.

Laura H.

 In de zomer van 2016 wordt buiten het kalifaat van Islamitische Staat een jonge vrouw aangetroffen, rennend door de woestijn met twee kleine kinderen. Ze heet Laura, zegt ze, en ze komt uit ‘Sweet Lake City’. Ze is ontsnapt, huilt, wil naar huis. Terug naar Zoetermeer.

Deze luisterde ik vorige zomer, aan de rand van het zwembad in Frankrijk. Terwijl ik met mijn voeten verkoelde in een zwembad tussen de palmbomen, waande ik me helemaal in Islamitische Staat! Heerlijk! Ik voelde de geweren en de woestijn zo op mij neerdalen! Nee maar, ik was een beetje sceptisch bij deze podcast want zo dramatisch zeg jezus, maar heel mooi gebracht. (en drama hahaha oh).

Drie dagen

Elvire wil sterven. Ze heeft euthanasie gevraagd. Maar de dokters die haar begeleiden in haar euthanasieaanvraag willen dat Elvire eerst haar kinderen op de hoogte brengt van haar plannen. Anders gaat het niet door. Maar dat is eenvoudiger gezegd dan gedaan.

Hier is ook een boek van geschreven: ‘Als je wieg op drijfzand staat’. Die titel vat het al mooi: je wordt meegenomen in de jeugd van Elvire en met horten en stoten tot wie ze vandaag is en waarom ze die euthanasie wil. Heel beklijvend, en de vele ‘ja maars’ die ik toen dacht, zijn nog steeds blijven hangen.

Podcasts rond true crime of actuele thema’s

De stemmen van assisen

Was het moord? Of was het een ongeluk? En is de beschuldigde op dat bankje wel écht schuldig? Pieter Huyberechts, Cedric Lagast en Marc Klifman, misdaadreporters bij Het Nieuwsblad, nemen je mee naar het hof van assisen. Bij de start van een proces duiken ze in het dossier, reconstrueren ze het onderzoek en leggen ze het verhaal van de beschuldigde op de rooster.

Die mannen zijn niet echt podcastmakers vind ik eigenlijk, maar de inhoud vind ik tof, en het is gewoon echt to the point. Geen geleuter, ik krijg daar wat van: daarom luister ik De Volksjury niet zo graag, en over het algemeen ook geen podcasts met interviews of met gasten. In ‘De stemmen van assisen’ krijg je alleszins een blik in tja, assisenzaken, in zowel onbekendere zaken (de oudste persoon die ooit voor assisen moest verschijnen was een 89-jarige dame!) als bijvoorbeeld de zaak van Sofie Muylle die recent in het nieuws was.

De verdwijning van Britta Cloetens

In De verdwijning van Britta Cloetens reconstrueren gerechtsjournalisten Caroline Van den Berghe en Dirk Leestmans het onderzoek naar de ophefmakende verdwijning van de 25-jarige Britta Cloetens. De jonge vrouw verdween op 23 april 2011 na een bezoek aan de showroom van een garage in Wilrijk.

Hahaha weer een moord! Ik vind het interessant maar ik zou het minder moeten luisteren: door deze podcast was ik er mij in het kleedhokje in het zwembad ineens mega van bewust dat anderen mij stiekem zouden kunnen filmen. De podcast dus: tijdens het googelen naar de beschrijving ontdekte ik dat het ook een tv-documentaire is. Niets van gemerkt dus, en we weten allemaal dat het voordeel van podcast is dat je kan multitasken, of toch kan doen alsof.

Ik vond dit wel een hele goede podcast. Niets meer of minder dan een reconstructie, maar ik was wel heel erg mee. Wat een ellendige, ellendige zaak.

Als het masker valt

Documentairemaakster Sofie Hanegreefs doet onderzoek naar wat narcisme is en hoe destructief de gevolgen kunnen zijn voor mensen die in nauw contact staan met een narcist.

Vind ik, zeker voor wie dicht staat bij iemand met narcistische trekken, echt een aanrader. Sofie Hanegreefs laat in elke aflevering iemand anders in verhouding tot een narcist aan het woord en laat iemand professionele duiding geven. Zoals het hoort.

Beestenklap

Beestenklap is een podcast over pratende dieren. Nu ja, honden zullen altijd blaffen, en katten miauwen, en dan beginnen wij er met een onnozel, hoog stemmetje tegen te spreken. En we geven hen een koekje – want ze hebben erom gevraagd.

Maar was dat wel zo? Wat willen die beesten ons eigenlijk zeggen? En snappen wij hén eigenlijk wel? Beestenklap zoekt het voor u uit.

Gastheer Bavo Vermeulen nodigt zes weken lang een Nieuwsblad-reporter uit, die de taal van zijn of haar huisdier volledig heeft doorgrond. 

Eentje voor alle dierenliefhebbers! MET IKKE ALS VERTEGENWOORDIGER! De podcast bespreekt elke aflevering een dier of dieren: de hond, de kat, insecten in de achtertuin. Die over de insecten vond ik het interessants want ik heb daar een rare obsessie mee, en over de hond en de kat wist ik al vrij veel. Toch: wel een aanrader, al was het maar voor de geluidjes tussendoor.

Patiënt Pedro

‘Het eerste wat ik doe wanneer ik ’s ochtends wakker word, is voelen of mijn hart nog klopt. Of ik nog leef. Ik ben een hypochonder. Zo’n mens voor wie elk hoestje een doodsvonnis is. Dat heb ik van mijn papa — ook een Pedro. Elke ochtend bij het ontbijt las hij voor uit een medische encyclopedie, op zoek naar de kwaal van de dag. 82 is hij zo geworden. Volgens hem omdat hij zo veel met zijn gezondheid bezig was. Maar mij lijkt het vooral te ondermijnen. En daar wil ik op mijn 47ste eindelijk iets aan doen. Mijn plan is eenvoudig. Ik wil mezelf preventief laten screenen op wat kan en wat mag. Bij zoveel mogelijk topdokters. Om zo te proberen om een nieuw nulpunt te bereiken. En innerlijke rust te vinden. Eindelijk. En jij — jij mag meeluisteren in deze podcast. Ook als het spannend wordt. En pijnlijk, intiem, gênant.’ — Pedro Elias

Vandaag luisterde ik de laatste aflevering tijdens het stofzuigen. Heel verslavend, vond ik deze, maar ook echt plaatsvervangend gênant. Ik vind het gedurfd en schoon dat die mens dat durft en dat aankaart, al ben ik dikwijls het omgekeerde – en dat is allicht ook een probleem. Tijdens het stofzuigen schaamde ik me echt in zijn plaats toen de dokter vertelde dat hij een zweer heeft in zijn darm en die duidelijk zegt dat dat niets is, en die Pedro twee keer vraagt of dat geen tumor of kanker is. Maar goed, ik vind al snel dat mensen overdrijven, dus dat was ook weer een les voor mij. Wel fijn dat zijn vrouw ook wat meer aan het woord kwam in de laatste aflevering!

Lijf

Body positivity en body neutrality beuken in op heersende schoonheidsidealen. En dat is goed. Maar normen en patronen blijken hardnekkig, voor velen blijft hun lijf een bron van teleurstelling, pijn en verdriet. 

Layla El-Dekmak onderzoekt hoe we naar onze lichamen kijken en wat dat zegt over ons en onze maatschappij.

Oké, dit vind ik ook echt een hele schone uit het lijstje. Als je niet houdt van al dat verhalende maar toch iets wil luisteren – luister dit. Layla El-Dekmak heeft zo’n prachtige stem, en het begint beklijvend, en het is met een indrukwekkend lied.

Ik klikte zo maar wat aan in Spotify eigenlijk, maar wauw. Body positivity ben ik wat beu gehoord want het is een beetje leeg geworden: wees maar een beetje positief hè, zeg maar flink luidop tegen uzelf dat ge haar graag ziet zoals ze is en ’t is opgelost! Die stomme quotes, en dat opletten wat je zegt, en complimenten die niet meer mogen, en diëten die nergens op slaan, maar dat sommige mensen dat wél nog doen en dat gewoon oké vinden zonder meer: om wat van onnozel te worden, dat voortdurende tenenlopen. (Dat tenenlopen heb ik met nog meer onderwerpen, en daar wil ik nog wat over schrijven maar daar moet ik nog eens over nadenken maar dat doet er nu niet toe).

Dus: veel te zeggen, over onze lijven, en ook mijn bekommernissen kwamen aan bod. Dikke aanrader!


Hebben jullie ook nog aanraders in deze genres of is mijn leven voorbij?

TROUWENS: mijn oplettende en groooootste fans zullen misschien gemerkt hebben dat ik over bepaalde podcasts al geschreven heb (hier) maar ik wou een grote lijst maken met alle aanraders dus ja ik viel in herhaling. JAMMER.

Dit bericht heeft 14 reacties

 1. Audrey

  Zoooo, dat is voldoende inspiratie! Als ik zo je smaak een beetje bekijk, dan is de podcast De Laatste Dans ook echt iets voor jou. Vertelt het waargebeurde verhaal van een stamgast van een cafe die afscheid neemt van iedereen om in Spanje te gaan sterven omdat-ie kanker heeft. Echt, wat er daarna allemaal gebeurt…
  Audrey onlangs geplaatst…Gelezen: Period Power – Maisie HillMy Profile

  1. kellynosmalltalk

   Ooo klinkt keigoed, thanks!

 2. Super lijstje! Ik ken ze allemaal behalve die van assisen, zeer handig voor mijn werk binnenkort 🙂 El tarangu heb ik altijd weggeklikt als die opdook in mijn app, om exact dezelfde reden als jij hierboven beschrijft. Maar nu heb je me precies toch overtuigd haha, alleen vind ik hem nu nergens meer.

 3. Laurine

  Wauw wat een goeie aanraders allemaal! Vooral die van El Tarangu spreekt me heel erg aan (hier iemand die wél van wielrennen houdt ;)) en dan moet het ook nog lukken dat ik momenteel in Oviedo woon. Meant to be, lijkt het wel!

  1. kellynosmalltalk

   Amai dat is echt de perfecte luisterervaring dan, veeeeeeel plezier ermee daar!

 4. weetikhet

  Heel goed lijstje, bedankt !
  Beestenklap en Als het masker valt ga ik eens beluisteren (het is be-luisteren, volgens mij ) want die kende ik nog niet.
  Ik ben een dikke fan van Nieuwe Feiten, en dan vooral als Nico Dijkshoorn “het middagjournaal” doet. Smijt maar met superlatieven, die mens is zo zo goed. De presentator Lieven Vandenhaute vond ik eerst een vervelende onderbreker, maar als je er aan went wordt het megagrappig.
  Ik beluister verder :
  – Get Sleepy om in slaap te vallen
  – De wereld van Sofie : wegens interessant en ze heeft de mooiste vrouwenstem
  – Drie Boeken van Wim Oosterlinck, waarin hij een gast 3 favoriete boeken laat bespreken (vooral die met Peter Hinssen is toppie)
  – Eerlijk Over Alcohol
  – Toeval Bestaat : Tom Henderikx bespreekt toevallige gebeurtenissen
  – 50 Koffies : 2 leuke madammen die een gast interviewen, het hangt natuurlijk ook sterk van de gast af, maar luister vooral ook naar de aflevering met Peter Hinssen
  – Roes, ook van audiocollectief Schik, één van hun eerste en al heel goed.

  Ik beluister ze op Spotify, vind het wel jammer dat ze geen rating kunnen krijgen van de luisteraars.

  1. kellynosmalltalk

   Haha merci voor het taaladvies, ik had er niet bij stilgestaan :p Merci voor de tips, ik kende ze niet (behalve Roes, die staat op mijn lijstje). Ik vind dat ook heel jammer op Spotify, toch een stukje luisterervaring ofzo hè?

   1. weetikhet

    Ja sorry je hebt zeker geen taaladvies nodig, lijkt mij eerder iets als een iets te letterlijke vertaling uit het Engels, dat we nu sowieso allemaal gebruiken 🙂

    1. kellynosmalltalk

     Hmm, ja, klopt wel! Erger ik me sowieso wel vaak een beetje aan eigenlijk en nu doe ik het ONBEWUST ZELF :p

 5. Lesley

  Ik heb ‘De stemmen van assisen’, ‘Lijf’, ‘Drie dagen’ en die over Britta Cloetens opgeslagen! Nieuw podcast voer jippie. ‘Ongesteld’ van Radio 1 vind ik ook goed, al erger ik me wel wat aan de stem van de host. Zo wat yoga-achtig, iets wat je op de achtergrond van een massage hoort of zo. Nu ik klaar ben met de volksjury luister ik zowat alles door elkaar. ‘Datevermaak’ vind ik ook heel leuk! En ‘Patiënt Pedro’, zalig! Ik ben zelf een beetje een hypochonder, maar wel eentje die nooit naar de dokter gaat, dus hier is het ook van plaatsvervangende schaamte haha.
  Lesley onlangs geplaatst…Zo zien de laatste vijf verschrikkelijke minuten voor ik mijn huis verlaat eruitMy Profile

  1. kellynosmalltalk

   Ah joepie! Ooo ja Datevermaak, juist, die heb ik ook een tijdje geluisterd! Vond ik wel goeie verhalen maar ik was er altijd over verwonderd hoe vaak die op date gingen :p haha ja ik begrijp het, ik kan ook hypochonderen maar gewoon achter mijn laptop en dan gewoon besluiten dat ik binnenkort sterf.

 6. Kaylin

  Oooh, bob was geniaal en prachtig. Zou ik toch ook wel benoemen als mijn favoriet tot nu toe.
  Sommigen in je lijst staan al in mijn bibliotheek (zoals Spotify dat noemt). Andere kende ik niet maar spreken me wel aan dus ga ik toevoegen.
  Ik ben sinds vorig jaar gestart met podcasts luisteren en heb er nog niet zoveel op de teller staan. Ben wel blij dat ik het ontdekt heb. Ik luister(de) graag naar:
  – Elke dag vakantie
  – Waarom? Daarom! waarin Lieven Scheire antwoord geeft op wat een eenvoudige vraag lijkt
  – Touché met Friedl Lesage (afhankelijk van de gast)
  – De 10 meest gegooglede vragen over
  – Gebladerte en Groen gebladerte: booktalk met Tom De Cock
  – Wanderland (van radio 1 waarin ze gaan wandelen met iemand en ondertussen babbelen over onder andere muziek, wandelingen maken)

  1. kellynosmalltalk

   Jaaa hè! Zoveel goeie herinneringen aan Bob <3 Waarom? Daarom! Lijkt mij wel een goede! Elke dag vakantie is minder mijn stijl, maar ik heb het geprobeerd haha.

Geef een antwoord

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.