Je bekijkt nu Gelezen (12): als prostituee en bij momenten normaal, in de tuin

Gelezen (12): als prostituee en bij momenten normaal, in de tuin

Zo! In mijn vorige post schreef ik eigenlijk al dat ik heel wat goede boeken las, de afgelopen periode. Heerlijk is dat hè, dan wil ik een wereldapplaus organiseren omdat er zo’n goede boeken bestaan. Voor ieder wat wils! Het is werkelijk fantastisch! Ik las dus als prostituee maar ik weet niet zeker of die eigenlijk mogen werken dus zoals steeds moet je dingen niet te letterlijk nemen in mijn geval: ik las dus vanachter mijn raam, in de zon. Dat heet hoerenweer! Als het weer meezat (hahaha weet je nog die twee dagen in maart) las ik ook in de tuin.

Vergeef me – Wally Lamb (**** en half)

Vergeef me is inmiddels uitgegroeid tot een moderne klassieker. Het brengt op onvergetelijke wijze het levensverhaal van Dominick en Thomas: twee identieke, maar toch heel verschillende tweelingbroers. Het vertelt over eenzaamheid, verlangen naar acceptatie en bovenal de strijd om ten koste van alles te overleven.

Die beschrijving lijkt toch al schitterend hè? Een dik boek van 744 pagina’s dat ik ook heel graag las. Pas op, als er staat ‘klassieker’ dan krijg ik het eigenlijk op voorhand al op mijn heupen, maar het was nooit uit de hoogte of belachelijk literair. Integendeel, ik lees die Wally Lamb graag. Hoe kan het ook anders, die man heet Wally! Het was gewoon echt een mooi verhaal en zoals ik in veel recensies las: twee personages die ik nog lang, lang zal herinneren. Ik vond het geen vijf sterren omdat er af en toe wat ‘historische’ Amerikaanse feitjes in voorkwamen die mij niets zeiden en omdat er op het einde een passage in voorkwam die ik minder graag las. Wel een boek dat ik aan iedereen zou aanraden. Wauw!

Samen – Julie Cohen (****)

Op een ochtend die begint als elke andere staat Robbie op, kust zijn nog slapende vrouw Emily, en legt een brief voor haar neer. Dan trekt hij de deur achter zich dicht en loopt weg van hun huis, hun leven samen, en hun onverbrekelijke liefde. De reden achter Robbies daad wordt duidelijk als het verhaal langzaam terugspoelt naar 1962, door het leven van twee mensen die in elkaar de liefde van hun leven hebben gevonden, maar wier liefde geworteld is in een groot geheim. Een geheim dat tegen elke prijs beschermd moet worden…

O, een geheim, dacht ik. Dat moet ik koste wat het kost zien te ontfutselen vòòr het einde van het boek! Dat is namelijk mijn talent! Haiaiai is het mij niet gelukt. Bijzonder, zeg. Ook wel een bijzonder boek, want het wordt achterstevoren verteld. Ik heb echt genoten van dit boek, van Robbie en van Emily, van de sfeer ervan. Het mocht vooral in sommige hoofdstukken wat langer, het lijkt alsof er meer kon verteld worden. Anyway met geheimen is het altijd leuk!!!

One Day – David Nicholls (*****)

‘Ik kan wel bedenken hoe jij bent op je veertigste,’ zei ze, met een vleugje venijn. ‘Ik heb er nu al een beeld van.’

Hij glimlachte zonder zijn ogen te openen. ‘Kom maar op.’

15 juli 1988: Emma en Dexter ontmoeten elkaar voor het eerst op de avond van hun afstuderen. Morgen scheiden hun wegen zich weer. Waar zullen ze zijn op deze ene dag volgend jaar? En het jaar daarna? En elk jaar dat daarop volgt?

O god. Ik kan niet begrijpen waarom ik dit boek niet eerder las. Ik had het ooit al in mijn handen vanuit de bib, maar zo’n oud exemplaar met alle letters op elkaar gedrukt, en toen vond ik een ander boek interessanter. DAT WAS HET ZEKER NIET! Ik vond Emma en Dexter fantastisch en David Nicholls schrijft nog meer dan fantastisch. Dit is echt. Die mensen zijn echt. Ze bestaan. Gek boek.

De meeste mensen deugen – Rutger Bergman (*** en half)

De mens is een beest, zeiden de koningen. Een zondaar, zeiden de priesters. Een egoïst, zeiden de boekhouders. Al eeuwen is de westerse cultuur doordrongen van het geloof in de verdorvenheid van de mens.

Maar wat als we het al die tijd mis hadden? 

In dit boek verweeft Rutger Bregman de jongste inzichten uit de psychologie, de economie, de biologie en de archeologie. Hij neemt ons mee op een reis door de geschiedenis en geeft nieuwe antwoorden op oude vragen. Waarom veroverde juist onze soort de aarde? Hoe verklaren we onze grootste misdaden? En zijn we diep vanbinnen geneigd tot het kwade of het goede?

Adembenemend, weids en revolutionair – De meeste mensen deugen herschrijft niet alleen de geschiedenis, maar werpt ook nieuw licht op onze toekomst.

Ik wou het al lang lezen, maar ik vond 25 euro te veel geld. Ik vond het toevallig tweedehands voor 9 euro omdat er een bladzijde gekreukt was dus JA KOPEN want bij mij zit er binnen de korste keren toch ook een kreuk in. Ik ben geen historicus of iets dat op -loog eindigt maar wel (een soort van) mens, dus ik kan er op dat vlak wel iets over zeggen. Wij deugen! Hoera! Het begint wat alsof iedereen denkt dat wij niet deugen maar ik dacht eigenlijk van wel. Ik vond vooral het stuk waarin de auteur verschillende experimenten of hardnekkige theorieën nuanceert interessant: dat Stanford Prison Experiment en dat zogezegde bystander effect waarin niemand wat doet als iemand in nood is. Bij momenten vond ik het wel wat melig ofzo: zie nu hoe lief we voor elkaar zijn, alsof er sentiment moest opgewekt worden. Dus: interessant, zeker enzo, maar niet de mega must read die ik verwacht had.

Niet uitgelezen: aan het einde van de wereld – Kristin Hannah

Ik wou dit boek er nu toch ook nog even bij vermelden. Ik weet niet wat het is (of ja, een beetje), maar ik ben er dus al twee keer in begonnen en ik heb het nu voor de tweede keer aan de kant gelegd. De inhoud spreekt mij aan en daarom las ik nog verder, maar er is iets aan die schrijfstijl die mij kriebels geeft. Iéts aan dat verhaal. Ik ga het verkopen, iedereen mag er nog zo lyrisch over zijn. DAAG.

Hoe zijn de leesvibes bij jullie?

Dit bericht heeft 13 reacties

 1. Shirley

  Dat boek van Julie Cohen klinkt mooi. Helaas nog niet in Kobo Plus, maar er staan wel een aantal andere boeken van haar in. Die klinken ook mooi, dus toch weer wat nieuw leesvoer. Na een paar maanden niet lezen, heb ik net de smaak weer te pakken. Mijn belofte aan jou (Colleen Hoover) en Het eeuwige leven (Matt Haig) waren mijn favorieten.
  Shirley onlangs geplaatst…April | Een weekend in de VoerstreekMy Profile

 2. Audrey

  Mooi lijstje! Heb je ook echt zo’n zitje in de vensterbank binnen dan? Dat vind ik echt goals!

  1. kellynosmalltalk

   Haha, nee, zo fancy is het allemaal niet helaas. Het is letterlijk een zetel die voor het raam geschoven is. Maar ja, zo’n vensterbankzitje wil ik ook wel graag!

 3. Annelies

  Haha, ik heb nog nooit eerder zo naar lezen achter een raam gekeken :D. Goed gelezen! Ik kende de meeste van deze boeken nog niet. En ik hoop snel op lezen in de tuin weer, mijn happy place.

  1. kellynosmalltalk

   Haha, weer helemaal verpest. Niets leuker dan lezen in de tuin hè!

 4. Wendy

  Lezen achter een raam zal nooit meer hetzelfde zijn, hahaha! Ik heb het boek van Rutger Bregman ook gelezen – ik kon het als ebook lenen bij de bieb – en ik herken wel wat je erover schrijft. Hij hoeft mij er niet van te overtuigen dat de meeste mensen deugen. Maar ik vond het wel fijn om eens te lezen waarom dat ook echt zo is, in plaats van voortdurend te horen “jij bent naïef”, “jij snapt er niks van”, “kijk maar naar het nieuws”, en subtielere boodschappen zoals “ik zou het niet durven hoor, in mijn eentje op reis gaan / in het buitenland gaan wonen” (…want dan loop je groot gevaar?).
  Wendy onlangs geplaatst…Toffe Dingetjes 16 | april 2021My Profile

  1. kellynosmalltalk

   Ja, exact! Nu is er ook zo wat bewijs in plaats van enkel maar gevoel dat wij toch wel goed moeten zijn en dat onverklaarbare gevoel dat jij wél het juiste zou doen in die experimenten terwijl al die mensen het blijkbaar niet deden.

 5. Lesley

  Haha hoera voor hoerenweer! Ik vond ‘De meeste mensen deugen’ heel goed, al is het inderdaad wel heel sensationeel en emo. Ik had op het einde ook de indruk dat iemand met een totaal andere mening mij even goed had kunnen overtuigen, want er bestaan natuurlijk ook heel wat experimenten die het tegendeel beweren en die worden hier wat genegeerd haha. Maar goed boek wel. Ik ben benieuwd naar ‘Vergeef me’, maar het aantal pagina’s schrikt me wat af haha. Als ik een boek héél goed vind ik het nooit erg als het dik is, maar dat weet je natuurlijk nooit op voorhand. Soit, ik zet het alsnog op mijn lijstje 😀 Ik las ‘Julian’ en dat was heel goed, en nu ben ik bezig in ‘Blinker en de Bakfietsbioscoop’ hahahaha, instant flashback naar crushen op Joren Seldeslachts.
  Lesley onlangs geplaatst…EUH JA #40My Profile

  1. kellynosmalltalk

   Ik denk dat je ‘Vergeef me’ wel echt goed zou vinden! Toch wel zo wat de thema’s die ik zie terugkomen precies haha maar ik kan ook totaal verkeerd zijn :p en oooo Blinker!! Amai ja Joren Seldeslachts, ik was ook blij toen ik die nog eens zag in het eerste seizoen van Beau Sejour!

 6. Kaylin

  Je hebt me benieuwd gemaakt naar Vergeef me dus die heb ik toegevoegd aan m’n lijst (die al veel te lang is maar nooit lang genoeg kan zijn).
  One Day van David Nicholls vond ik ook wel een fijn boek om te lezen. Wist je dat het ook verfilmd is?
  Zo herkenbaar van De meeste mensen deugen. Ik heb het ook tweedehands gekocht voor €8.94 (inclusief verzending). Hij ligt klaar om te lezen. Wie weet begin ik volgende week als ik verlof heb 😀

  1. kellynosmalltalk

   Ah heel fijn, is echt een heel mooi boek! Ja ik wist dat hij verfilmd is haha, maar heb ergens gelezen dat hij niet zo denderend is dus ik blijf er maar van.

 7. Leen

  Damn, Aan het einde van de wereld zindert nog altijd ergens in mijn achterhoofd, onder mijn huid. Ik vond dat echt een prachtig boek, vooral door de setting denk ik, maar goed, ieder zijn meug is ’t niet?
  Die van Willy Lamb ligt hier al heeeeeel lang in de kast, het zag er me eerlijk gezegd ongelooflijk saai uit en ik wist niet meer waarom ik het ooit had gekocht (wellicht omdat het 1 euro kostte op een uitverkoop van de bib), maar misschien ben ik nu dan ietsje gemotiveerder om het toch eens op te pakken 🙂

  1. kellynosmalltalk

   Awel nu je reageert denk ik echt dat ik het boek ergens bij jou had gelezen en had onthouden! Die van Wally Lamb ga je wel echt schoon vinden – denk ik. Ik vond hem echt niet saai!

Geef een antwoord

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.