Je bekijkt nu Over mooie en lelijke woorden, der liefde en der haat

Over mooie en lelijke woorden, der liefde en der haat

Begin 2020 maakte ik al eens een lijstje met woorden der liefde en woorden der haat, oftewel Nederlandstalige woorden waar ik steeds blij van word en woorden waarvan ik zo walg dat ik ze systematisch wil beginnen schrappen in bibliotheekboeken. Ik hou al een hele tijd een nieuw lijstje bij en het was zo’n mail van Schrijfvis die ik eigenlijk nooit écht lees (sorry) die me eraan herinnerde. De mail vroeg mij ‘gebruik jij wel eens moeilijke woorden in je tekst als dat eigenlijk niet hoeft?’ en ik dacht o nee, helemààl niet, moeilijke woorden behoren over het algemeen niet echt tot mijn vocabulaire. Amorf, hoorde ik nog vandaag, en ik begreep er weer niets van. Het betekent nochtans ‘zonder duidelijk geordende structuur’, dus misschien kan ik in de plaats van dat ik mezelf voorstel als chaotisch, in de toekomst zeggen dat ik amorf ben. Een mooi of een lelijk woord, ik ben er nog niet aan uit. Aan mijn lijstje hieronder wel – min of meer hè, allemaal nogal fluïde (dat vind ik al een bijzonder moeilijk woord).

Woorden der haat

 • Woonachtig

Ik ben woonachtig in Gent. Nee, jij woont gewoon in Gent. Doe niet alsof blasé want het helpt allemaal niet, je lijkt er alleen maar dommer door. Of woonachtig TE Gent, dan wordt het nog allemaal erger, met die burgemeestertaal die nergens op slaat.

 • Doch

Dit zei Irene op mijn vorige post en sindsdien heb ik het nog vaak zien terugkomen. Ik kan er met mijn hoofd niet bij (en ik bén openminded! Maar niet voor doch!) dat mensen een zin schrijven en denken: o, ik kan kiezen tussen echter, maar en doch, en ik ga op een zonnige dag als vandaag voor DOCH.

 • Leeuwendeel

Het leeuwendeel van de bevolking wil dansen op stoelen. O, dus het heeft helemaal niet met een leeuw te maken? Maar je zegt toch leeuwen-deel? Huh? Zeer verwarrend allemaal.

 • Zwager en schoonbroer

Waar jullie in Nederland zwager vandaag halen, god mag het weten, maar ik denk altijd aan zwerver. Of aan iets heel zweverigs, met wierrookstokken en tulbands, maar echt niet aan een schoonbroer. En terwijl we bezig zijn is een schoonbroer toch ook wel een heel vreemd woord voor de echtgenoot van je zusje.

 • Dat ligt me na aan het hart

Hoezo, na? Dat is toch veraf? Als het nà je hart ligt dan is het toch helemaal niet belangrijk meer? Ik heb het even gegoogeld en blijkbaar is ‘nauw aan het hart liggen’ gebruikelijker in België en ik heb inderdaad het gevoel dat er bij ‘na’ een stukje mist. Nauw, lekker dichtbij.

Woorden der liefde

 • Chloroform

Oké, ik geef toe, het klinkt heel lelijk. Het klinkt Duits en BUCHSTABIEREN SIE DAS FUR MICH maar het is heerlijke nostalgie omdat het mij doet denken aan Jommeke. Iedereen werd er verdoofd met chloroform, het lijkt wel of die dat permanent in hun achterzak hadden zitten. Vervelend mens? Chloroform! Enge man? … Chloroform! Zeer educatief.

 • Lanterfanten

Wanneer je op een zomerse dag op vakantie niet veel meer te doen hebt dan ontbijten, lezen met je benen bungelend in het zwembad en in de late namiddag, misschien, als je zin hebt, eens wat te gaan zien, zodat je later het idee krijgen dat jullie echt wel wat gedaan hebben in dat buitenland.

 • Tomeloos

Eén van mijn favorietjes. Niet mateloos, maar tomeloos. Zoveel zachter en vrouwelijker. Je ergert je mateloos, maar je geniet tomeloos. Absoluut. 

 • Klimop

De plant die zich vrolijk vastklampt aan gevels en aan daken en steeds maar hoger klimt en zo maar graag klimop wordt genoemd. Het doet een beetje Zuid-Afrikaans aan misschien, een beetje schattig.

 • Hooiwagen (het dier, vooral)

Ik vind het beestje niet zo heel fijn om in huis tegen te komen (want ze zitten ook al-tijd in huis) maar hun naam is wel leuk. Willen jullie wat feitjes? Over het beest waar jullie zeker al meermaals (o!) de kamer mee deelden en jullie absoluut nooit vermoord hebben? Wel hè, allereerst is het dus geen spin, ook al heeft het acht poten. Het lijkt er alleen een beetje op, maar is eigenlijk meer verwant met de schorpioen. Nu geen paniek jongens rustig, de hooiwagen totaal ongevaarlijk want ze kan niet in onze huid bijten, en maakt niet eens webben. Je neemt ze dus gewoon rustig bij één (of liever twee of meer, vindt hij wat aangenamer) poten en zet ze buiten. Of je schudt ze via de veegborstel buiten, doe ik ook. Hij heet trouwens hooiwagen omdat je altijd met hem samen slaapt rond september, de tijd van de hooi. CUTE!

Dit bericht heeft 15 reacties.

 1. Ha, amorf! Herinner ik me nog van m’n studies met het vak materialenleer. Vreemd woord idd maar gezien het uiteindelijk gebruikt wordt om lelijke ongeordende structuren mee te benoemen, kan ik er wel mee leven.

  Ik moet zeggen, ik hou er wel eens van om met van die geflipte woorden uit te halen :p Af en toe hoor ik iets op m’n werk vallen dat ik denk van awel, da’s nu eens een leuk woord! Vind het alleen moeilijk om er zo maar even op te komen :p

  1. kellynosmalltalk

   Haha oei, lélijke ongeordende structuren! Ik vind het wel tof als het echt zo’n geflipt woord is waarvan iedereen zo eens moet knipperen met zijn ogen van HUH, maar veel minder als mensen het doen om intelligent over te komen.

 2. Audrey

  Haha, heerlijk artikel weer! Ik ga ook ZO slecht op woonachtig en andere stoffige taal. En dan heb ik nog een aantal jaar bij de overheid gewerkt ook, hè. “Hopende u hiermede voldoende geïnformeerd te hebben”, echt, rot op.

  1. kellynosmalltalk

   Haha ik wist niet dat jij bij de overheid gewerkt hebt! Ik moet zeggen, het is nu al veel beter. Ik wens al eens iemand vrolijk Pasen in een brief.

   1. Irene

    Ik werk ook bij de overheid en begon mijn mails aan klanten soms met “Dag Kelly” (als jij mij een mail zou gestuurd hebben bijvoorbeeld, niet dat ik elke klant met Kelly aansprak). Dat mocht niet. Ik had ook eens in een informele mail naar een collega van een andere dienst “Hallo daar” geschreven. Amai, ik heb daar keihard voor onder mijn voeten gekregen :p (en je moet weten dat wij van ons diensthoofd soms een mail krijgen met fluoroze letters en smiley’s in enal) Dus ik pas wel op nu. Maar al die standaardmails die we ter voorbeeld hebben zijn zo ouwelijk en passief geschreven, ik krijg daar echt de kriebels van. Ga eens mee met de tijd eh seg.

    1. kellynosmalltalk

     Haha dat is nu toch superjammer, ik vind dat net verfrissend! Dat je naar een COLLEGA nog niet ‘hallo daar’ kan schrijven, dat versta je niet. Wat zou je dan in de wandelgangen doen? Ik zit nu in een project om onze brieven en mails wat ja, beter te maken en onze vaste groet zou onder andere (hopelijk) van hoogachtend naar vriendelijke groeten gaan. Precies of we schrijven altijd naar de koning.

 3. Lesley

  Eikes ja, woonachtig. Ik heb nu wel spontaan zin om te lanterfanten in een land waar het dertig graden is. Aan een zwembad, en dat het eigenlijk al 14h is aka dringend tijd om uit die stoel te komen en een tapaske te gaan steken, maar ik heb er zo toch nog geen zin in want hmmm zon en een goed boek. Amai ik heb echt zoveel nood aan vakantie haha. En hahaha, chloroform werd vroeger ook vaak in films en series gebruikt, tot ze ineens met z’n allen beslisten dat dat geen ding meer was of zo. Ik was daar vroeger ook echt bang van, dat iemand mij dan ineens langs achter een vod chloroform in mijn gezicht zou duwen hahaha (ja, ik keek als kind ook al veel tv).

  1. kellynosmalltalk

   Haha ja echt zo zo zo veel nood daaraan maar het komt ineens veel dichterbij heb ik het gevoel! Ik krijg er spontaan fomo van ofzo :p en hahaha ik kan mij precies een vage scène uit Familie herinneren zelfs maar ik kan totaal verkeerd zijn.

 4. Ik vind feestgedruis een heerlijk woord! En ook: bobijntje, hoe schattig is dat eigenlijk. Wat ik echt niet kan horen is “een natje en een droogje”, als dit op een uitnodiging staat dan kom ik principieel niet 😀

  1. kellynosmalltalk

   Haha bobijntje is keischattig maar dan misschien vooral omdat het mij doet denken aan Bobientje :p. Ik zou ook beslissen om niet te gaan, alstublieft, je gaat toch niet uit vrije wil ‘een natje’ eten? Precies een kleuterfeest waarbij je gaat zwemmen en droge kleren moet meepakken (klinkt al veel leuker eigenlijk)

 5. Irene

  Haha bij klimop moet ik altijd aan Timtation denken (“Ik weet niet wie er hier allemaal klimop kent”). Hilarisch. maar wel een tof woord. En tomeloos, nog niet vaak gehoord maar inderdaad ook mooi. Van woonachtig te gaan mijn tenen ook krommen en doch haat ik nog altijd.
  Ik heb sinds kort pietepeuterig herontdekt, dat vind ik nog wel grappig. En spekske uiteraard 😀

  1. kellynosmalltalk

   Haha ik zal het eens opzoeken :p ja spekske, dat vind ik wel een héle leuke!

 6. Wat een heerlijk onderwerp ik ga heel slecht op woorden als onderkantje en eigenlijk elk verkleinwoordje waar dat niet hoort. Humeurtje, zeker niet zeggen als ik chaggo ben. Kapoentje is een uitzondering maar ik gebruik het niet.

 7. Leen

  Ooo grote fan van lanterfanten! Van het woord en de bezigheid. Of juist de niet-bezigheid, in feite. Wat ik nu zo’n beetje aan het doen ben eigenlijk – mijn blogleesachterstand wegwerken om maar niet aan het huishouden te moeten beginnen, ook.

  1. kellynosmalltalk

   Haha heel herkenbaar ja, heelder dagen lanterfanten tegen het huishouden :p

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.