Je bekijkt nu Hé, mogen we schrijven en lezen wat we willen?

Hé, mogen we schrijven en lezen wat we willen?

Ik vraag mij wel eens af of ik wel màg schrijven. Ik bedoel: niet zomaar een frivool blogpostje waarin ik de wereld laat weten wat mijn unpopular opinions zijn die helemaal niet zo unpopular zijn of mijn ergernissen en gelukkenissen – nee, echt schrijven, als in boeken en auteurs. In een boek dat je ter hand kan nemen, met bladzijden die weer omslaan omdat je even wat wil pakken of op de e-reader die je overal mee naartoe zeult behalve op het moment dat je hem echt nodig hebt. Zoals auteurs columns hebben in kranten met faam, zoals ze moeiteloos met woorden zwieren waarvan ik nog nooit gehoord heb – o ja het patriciaat, wat ìs dat ook alweer, iets van de geschiedenis ja. Het is net zoals met politieke termen: ik zoek het op, en ik vergeet het. Ik ben heel erg goed in vergeten.

Ik doe mee aan de één of andere kortverhalenwedstrijd die kopt met ‘ben jij de nieuwe Lize Spit of Tom Lanoye?’ en ik denk: o nee, zeker niet. Hahaha ben je gek. Ik heb ook helemaal die ambitie niet, ik weet helemaal niets van literatuur. Ik zat ooit in de les literatuurgeschiedenis op de hogeschool en ik kende niet één boek uit onze Nederlandstalige geschiedenis – ik kon niet eens literatuur van lectuur onderscheiden. Dat heb ik toen, laat ons zeggen, nogal hardhandig geleerd. Ik leerde over De ontdekking van de hemel terwijl Sophie Kinsella in mijn sjakos zat. Ik begreep echt niet wat er te ontdekken viel in die hemel en dacht in de les: maar Sophie Kinsella schrijft over een spook en ik heb er luidop mee gelachen. Ik vond dat een talent, maar het lijkt alsof we collectief besloten hebben om over die bepaalde talenten te zwijgen. De reeks ’50 shades of grey’ was toen een hype, en mijn docenten vonden dat toen nogal minderwaardig: zeer leuk, absoluut, voor een bepaald niveau. Ik hield uiteraard mijn mond. De stilzwijgende boodschap die ik meekreeg, was: wat wij lezen is helaas voor slimme mensen, jij bent een ander type. Best leuk, maar een beetje dommig.

Sophie Kinsella’s laatste boeken zeggen me nog weinig en die rasechte chicklits ook, maar ik vind het ab-so-luut een volwaardig genre. En jazeker, ik zal misschien met mijn ogen draaien als alle Zeven Zussen in de top 10 fictie lijken te staan, maar hé, toch een goed teken dat mensen lezen? Ons moeder (ze is slechthorend en vindt taal soms wat moeilijk) las nooit, tot ze in Danielle Steel begon. Dat begrijpt ze en ze leest het op haar tempo, maar ze léést. Hoe schoon is dat eigenlijk?

Ik doe dus mee aan die kortverhalenwedstrijd met – het zal wel! – een verhaal dat in mijn frivole schrijfstijl geschreven is. Ik heb het geprobeerd, om anders te schrijven: tijdens mijn schrijfcursus eind vorig jaar bijvoorbeeld. Ik vergelijk mezelf nogal snel met een ander: dat is stom, weet ik wel, maar als een ander het op manier C doet dan is al het andere in het alfabet opeens totaal idioot volgens mij. Dat vergelijken werkte dus niet, want dan schreef ik onzinnige teksten. Tja, ik ben er gewoon niet intelligent genoeg voor, of mijn teksten zijn niets zonder mijn humor – volledig naar keuze. De kans dat ik die wedstrijd win terwijl ik geen Lize Spit of Tom Lanoye ben, is misschien nogal klein. En toch doe ik mee, omdat ik schrijven wel heel leuk vind (vooral ook frustrerend, WEODEND word je ervan) en omdat schrijvers heus niet allemaal ingewikkelde verhaalanalyses hoeven maken. Toch?

Zoals altijd begrijp ik er ook niets van en doe ik maar gewoon verder. Dat heb ik ook met ramen wassen: daar zullen wel technieken voor zijn, maar ik sop maar gewoon en hoop dat het een beetje blinkt.

Dit bericht heeft 17 reacties.

 1. Shirley

  Ik vind het heel tof dat je meedoet (en jezelf hebt uitgedaagd met die schrijfcursus). Er zijn verschillende genres met allemaal hun charme, dus onderschat jezelf niet. Misschien kopt de volgende wedstrijd wel: ‘Ben jij de nieuwe Kelly No Smalltalk?’
  Shirley onlangs geplaatst…Gaat vanzelf overMy Profile

  1. kellynosmalltalk

   Hahaha da’s waar, of een tv-programma waarin mensen zoveel mogelijk op hun favoriete schrijfster willen proberen lijken “in het land van no smalltalk” (verder zwijg ik echt helemaal hoor)

 2. Leuk dat je daaraan meedoet! Ge kunt het altijd eens proberen he, wie weet wat ervan komt 🙂 Heb mezelf in 2020 aan een schrijfcursus fictief schrijven gewaagd, maar toch ondervonden dat het niet echt iets voor mij is.

  O.a. geleerd dat ik totaal niet mee ben met sprookjes, ik heb me wel vaak geschaamd tijdens die lessen haha
  Robin Schrijvers onlangs geplaatst…Weekoverzicht W11My Profile

  1. kellynosmalltalk

   Haha sprookjes ja, en dat je dan tot de constatatie moet komen dat sprookjes en Disney nog iets anders zijn :p

 3. Annelies

  Amen ja. Ik vind dat we moeten stoppen met commentaar geven op wat mensen lezen of schrijven. Elk genre heeft zijn meerwaarde, het doet namelijk bepaalde mensen lezen. Beter dan Netflix denk ik dan. Veel succes met je schrijfsels!

  1. kellynosmalltalk

   Voila, da’s écht waar! Merci!

 4. Lesley

  Haha ik heb iets soortgelijk voorgehad op ’t unief. Ik studeerde taal- en letterkunde en toen ik mijn punten mocht gaan bespreken met die van het monitoraat vroeg die of ik wat graag las. En ik zei kei-enthousiast: “ja ja, ik heb hier een boek in mijn sjakos zitten zelfs”. En toen realiseerde ik mij dat dat ‘Ik hou van New York’ van Lindsey Kelk was haha. Ik heb vroeger ook echt chicklits verslonden. Nu lees ik alleen nog de ‘klassiekers’ in dat genre, zoals Sophie Kinsella of Liane Moriarty (al vind ik die laatste al niet per se chicklit meer). Maar lezen is lezen en ik moet zeggen dat ik de meeste ‘klassiekers’ die ik voor mijn opleiding heb moeten lezen echt stom vond. Dus ik moet ook echt altijd oogrollen als het over ‘literatuur’ gaat. Soit, succes met je kortverhalenwedstrijd!
  Lesley onlangs geplaatst…We zitten hier allemaal tegen ons goesting héMy Profile

  1. kellynosmalltalk

   Hahahhaha heerlijk, ik heb dat boek ook nog gelezen denk ik :p. Ja ik word er een beetje ambetant van dat ook die altijd aangeraden worden in kranten enzo, die interesseren mij toch niet.

 5. Ik ben principieel tegen literatuur haha! Meestal zijn die boeken langdradig en saai. Nochtans heb ik een hoger diploma, wat is er mis met mij??
  Ik hou van je schrijfstijl, laat die nooit veranderen! En veel succes met het kortverhaal, je publiceert het hier toch ook he?
  Moederschip onlangs geplaatst…Wij doen het graagMy Profile

  1. kellynosmalltalk

   Hahaha kijk, ik ga er eens over nadenken om mij ook bij die club aan te sluiten. Merci hè zeg! En ja, ik denk het wel maar officieel mag je het nergens publiceren, ook niet online. Dus ik zal ’t misschien met een wachtwoord doen haha ik zal het wel uitvogelen

 6. Audrey

  Hear hear! Jij schrijft gewoon hartstikke lekker en je moet vooral dicht bij jezelf blijven. Je stijl is heel eigen en je hebt een enorme fantasie, dus WHO CARES verder. Lekker blijven doorgaan!

  Over dat laatdunkende gedoe over alles dat niet literair is: daar erger ik me dus ook altijd zo aan. Volgens mij zijn er ook een heleboel van die elitaire lui die vooral elkaar napraten met wat goed is in plaats van dat ze gewoon hun eigen mening vormen.
  Audrey onlangs geplaatst…Trip down memory lane: CharmedMy Profile

  1. kellynosmalltalk

   Haha thanks, da’s keilief! En ja, zo lijkt dat idd echt. Als er éénmaal ééntje geschreven heeft dat het klasse heeft dan kan de rest toch zijn status niet verliezen en zeggen dat hij dat niet vond of het – erger – niet begreep.

 7. Annelies

  Ik wil graag in een boek kunnen verdwijnen. En dat mag ook al eens een inzicht opleveren. Maar heel hard moeten nadenken om te snappen wat er nu eigenlijk gebeurt en welke metaforen en andere rare dingen er in een boek zitten, dat is voor mij niet ontspannend en dan gaat de zin in lezen snel weg.
  Dus hoera voor mensen die gewoon lectuur schrijven en geen literatuur. Als alleen mensen die die laatsten lezen het land moeten recht houden, dan zouden we niet ver komen.

  1. kellynosmalltalk

   Ja, dat vind ik ook helemaal! Wees goed geschreven en laat mij nadenken over het thema, maar wees vooral ontspannend.

  1. kellynosmalltalk

   Ah, dank je wel!

 8. Leen

  Ik heb 50 shades of grey met de grond gelijk gemaakt maar het wél in één ruk uitgelezen. Ja. Ge voelt u ergens bijna schuldig als ge uw tijd verspilt aan dat soort boeken lezen he? Terwijl, lezen is lezen. Punt. Chicklit en de occasionele thriller zijn de enige boeken die nu in mijn mistige hoofd binnen geraken.
  Leen onlangs geplaatst…Op weg #8: over het allerlaatste dieet en hoe sporten een gewoonte werdMy Profile

Geef een reactie

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.