Meghan en Harry mogen vooral hun goesting doen
August 4th 2020 - Duchess Meghan of Sussex celebrates her 39th birthday. She was born Rachel Meghan Markle in Los Angeles, California on August 4th 1981. - File Photo by: zz/KGC-375/STAR MAX/IPx 2017 11/27/17 Prince Harry and Meghan Markle at the official photocall announcing their engagement on November 27, 2017 at Kensington Palace. The couple are due to marry in Spring 2018. (London, England, UK)

Meghan en Harry mogen vooral hun goesting doen

Of ik weet wat daar bij de Britse Royals gebeurd is? Toevallig wel ja. Ik ben daar af en toe te gast, dan drink ik tea with the queen (queens onder elkaar, zo gaat dat) en maken we een wandelingetje. Geheel discreet, vroeger kwamen we Meghan en Harry ook wel al eens tegen. ‘Bonjour’, zei ik dan verkeerdelijk, want ze zijn toch Filip en Mathilde niet verdorie, en ik verbeterde mezelf in een doordeweekse ‘morning!’. Zo zijn ze wel, Harry en Meghan, heel gewoontjes. Ook maar mensen.

Ik lust geen thee, helaas. Jammer, anders was de queen vast mijn beste vriendin. Koffie anders wel, Filip en Mathilde – ik wil jullie héél graag ontmoeten en mijn regeringsvoorstel ‘gratis frieten op 21 juli’ voorstellen. Daarnaast lijkt Filip mij ook een heel sympathieke mens, oprecht.

Ik wil vooral zeggen: ik ken de queen niet, en Harry niet, en Meghan niet. Ik keek de documentaire en het enige wat ik kon denken was: als je je niet goed voelt in een situatie die voor jou toxisch aanvoelt en je vertrekt, wat heeft een ander daar dan eigenlijk op te zeggen?

Het toont aan dat we vaak niet weten wat er achter gesloten deuren gebeurt. Ook niet achter koninklijke of institutionele deuren, die er misschien wel uitziet als ééntje met veel krullen en pilaren (verder ken ik weinig van zuilen) maar verder niet zo enorm veel van onze deuren verschilt. Ondanks de pilaren en de zorgvuldig opgeblonken deur spelen zich achter die deur dagdagelijkse situaties af, met gesprekken tussen familieleden, en hebben ze daar ook gewoon emoties. O god, het zijn net ménsen.

Er is geen kat die in Meghans hoofd kan kruipen en zou kunnen controleren of ze wel echt zo slecht in haar vel zat als ze vertelde. Dat zou ook niet hoeven, want zoiets geloof je. Om zoiets lieg je niet, want dat piepkleine percentage mensen die de waarheid verdraait als het om mentale gezondheid draait, die is verwaarloosbaar. En tòch hebben veel mensen de neiging om niet te geloven: ik vind dat heel bizar. Voor het allerallergrootste deel is de schaamte al zo groot, dus doe niet moeilijk, en geloof het gewoon. Don’t be a Femke. Da’s die ambetante stem van Waze die overal tussen tettert: niemand wil die zijn.

Als je in een toxische omgeving vastzit en je vertrekt daaruit, dan is dat verdorie niet gemakkelijk. Mensen verlaten hun familie om dezelfde reden. Stoppen een vriendschap. Ze krijgen daar ook commentaar op, want ‘het was toch’, ‘is dat wel slim’, ‘je hebt maar één …’, allemaal alsof zij beter weten hoe die situatie beleefd wordt.

Wat Meghan en Harry laten zien is dat er wel opties zijn: je kan zelfs ontsnappen uit het Britse koningshuis, of all places! Met een erfenisje hier en daar, uiteraard – verzachtende omstandigheden, mocht je het echt graag willen horen. Vertrekken is moeilijk, miljoenen of niet. Dat blijft het ook, hoe je hun levensstijl nu ook wil zien. Wat gebeurd is, lijkt mij niet oké. Victim blaming is overal en het kan weer niet anders dat mensen ook hier weer als de dolle opsprongen (je kan het je zo bizar niet bedenken: omdat Meghan in het midden van de foto staat heeft ze een narcistische persoonlijkheidsstoornis! Opletten jongens, nooit meer in het midden staan op de foto!).

Ik hoop vooral dat ze gelukkig zijn en dat hun kinderen gelukkig kunnen opgroeien. Het interesseert mij weinig of dat dat nu met Netflixdeals is en hoeveel geld daaraan gekoppeld is, eigenlijk. Vrijheid – een heel breed begrip – is iets heel schoons.

Dit bericht heeft 10 reacties.

 1. Audrey

  Mooi artikel! Ik ben ook Team Harry & Meghan. Via mijn Britse collega’s zie ik op LinkedIn wel wat mensen die heel erg anti zijn en dat snap ik dus echt niet? Bewijst maar weer hoeveel invloed de media daar hebben op de beeldvorming.
  Audrey onlangs geplaatst…Een weekend offline gaan: mijn ervaringMy Profile

  1. kellynosmalltalk

   Ja interessant dat je dat zegt! Ik dacht de hele tijd: maar wíllen jullie het nu niet zien, maar die beeldvorming is zo bizar

 2. Lesley

  Hoera voor je goesting doen. Ik vind het ook normaal dat je je leven en/of omgeving verandert als je je er niet meer goed bij voelt, en daar heeft niemand iets op te zeggen, royal blood of niet. Dat terzijde heb ik Meghan stiekem wel nooit tof gevonden en kon ik me ook wel niet vinden in alles wat ze zeiden in dat interview :p Maar da’s dan ook weer mijn eigen vrijheid zeker haha.
  Lesley onlangs geplaatst…Dinsdag is echt het kleine broertje van maandagMy Profile

  1. kellynosmalltalk

   Haha ik vond het hier en daar ook wat Amerikaans drama :p maar ik vind Meghan wel een toffe, maar je mag vinden wat je wilt haha zo lang je geen fitnessmens wordt is ’t allemaal oké voor mij

 3. Irene

  Ik ben ook Team H&M! Ik versta dat eigenlijk ook niet waarom mensen dat niet geloven en ik kan mij daar extreeeem druk in maken. En dan ook doen alsof Meghan zo’n evil mens is die den Harry in de val gelokt heeft. I mean, das wel ne prins he… Die mens gaat echt zijn familie niet opgeven voor niets. En dan nog, het is niet alsof ze er nu iets uitgehaald heeft he. Maar ik veronderstel dat als je zelf nooit mentale problemen hebt gehad of in zo’n situatie zat, dat het lastig is om je voor te stellen hoe zwaar dat op een mens kan wegen. Verder vind ik haar net wel mega sympathiek.
  Volg je Jameela Jamil op Instagram trouwens? Die heeft een heel stel stories gewijd aan hoe succesvolle vrouwen in de media eerst enorm opgehemeld worden (zoals Meghan) en daarna compleet afgekraakt worden en dat mensen die dan allemaal gaan haten op basis van leugens en ja, wat, gebakken lucht eigenlijk. Zeer interessant maar niet lezen als je daar net als ik erg opgefokt van raakt. Ik kan het moeilijk loslaten, haha :p
  Irene onlangs geplaatst…Mijn nieuwe e-readerMy Profile

  1. kellynosmalltalk

   Haha ik vond Meghan ook altijd al leuk! Merci voor de tip van Jameela Jamil want ik heb de story bekeken en amai! Ik wist op voorhand dat ik mij daar in ging opjagen maar allez los daarvan moeten iedereen dat nu toch eens gezien hebben? Ik kon mij wel al ergeren aan die obscure foto’s die soms bij artikels geplakt werden waarvan ik dacht ‘ja als ge nu dat beeld meegeeft aan de mensen, ja dan beïnvloed je die op voorhand al’ maar dat het zo erg was? Het zijn leugens hè? Zoals je zegt dus, eigenlijk.

 4. Ik vind het vooral heel heftig dat ze zich zo rot voelen dat het moet. Dat ze hun geluk elders moeten zoeken het is niet niks allemaal.

  1. kellynosmalltalk

   Ja ze gaven inderdaad wel aan dat zij het ook anders hadden gezien hè. Mensen doen alsof ze dit op voorhand hadden gepland, dat is waanzin.

 5. Amen to this! Nee, ik snap het ook niet. Maar ik vind het wel een goed signaal dit! Onderdrukking moet niet geaccepteerd worden, als je je niet goed voelt mag je daar helemaal voor uit komen. Ook als je je bevindt in een koninklijke bubbel waar alles zogezegd perfect is.

  Ik hoop echt dat dit verhaal ondanks alle haatreacties vele mensen zal inspireren om voor zichzelf op te komen.. Van gewone burgers die ook in onderdrukking leven tot andere koninklijke families!
  Robin Schrijvers onlangs geplaatst…Ik heb een ukelele!My Profile

  1. kellynosmalltalk

   Ja, inderdaad, ik hoop ook echt dat het gewoon nog zal inspireren. ’t Zal wel eens aanzetten tot nadenken hopelijk.

Geef een reactie

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.