Je bekijkt nu Goede bullshit voornemens

Goede bullshit voornemens

‘En, wat zijn uw goede voornemens voor 2021, Kelly?’
‘Wat zijn uw doelen?’
‘Gaat ge zotte dingen doen dit jaar?’

IK WEET HET NIET, OKE? Ik weet nooit iets. Ik ging al bijna schrijven: ik weet nooit niets, dat is een fout die ik dikwijls maak. Dat zou dan weer betekenen dat ik alles weet, want ik weet nooit niets is een dubbele ontkenning. Mijn wiskundeleraar wees me daar ooit op: het was alle chance een toffe mens, maar ik ben het nooit vergeten – vooral niet dat begot een WISKUNDEleraar mij daarop moest wijzen.

Ik vind het op zich wel mooi, hé: er is een gloednieuw jaar in zicht en we kunnen daar plannen voor maken. 365 new chances om uw leven te verpesten: allez, hoe tof! Ik word alleen ook zenuwachtig als ik hoor of lees welke plannen mensen dan hebben en zoals Lesley van euhnee al zei lijkt het nogal stom (of zwak! oh sta me bij) om tegenwoordig niet mega-ambitieus te zijn. Dus de algemene boodschap is: stel doelen, en ’t is niet gelijk dewelke, want er moeten er bijzitten rond sport (iets met stappentellen!), reizen (maar niet te ver!), vrijwilligerswerk, creativiteit, gezond eten (veggie vegan vietnamees), geld besparen (spreadsheets! no buy!), en als laatste doel: meer genieten!
Méér dit. Mínder dat.

Ik word er altijd op voorhand al moe van. Als ik iets opgelegd krijg doe ik het ook liever niet: ik was zo’n student die een prachtige examenplanning maakte en dan op dinsdag dacht: literatuur vandaag? Nee, jong, geen zin in, en voor de schijn (want nog steeds student) er een ander vak bijnam. Ik stel geen leesdoelen, want als ik er stel, dan denk ik: ik kan toch wel MAKKELIJK 100 boeken per jaar lezen! Da’s niets! Wat is 100 nu! En dan besef dat 100 twee per week is. En dan is ’t om zeep en lees ik er twintig. Go with the flow, doe ik dus altijd. Zin om te lezen? Dan lees ik. Geen zin? DAN NIET! Nu heb ik een leesmood. En ’t is genieten ze. Als ik ze niet heb, dan is het pech, en dan doe ik wel wat anders. Ook goed.

We blijven ook moeiteloos optellen. 20 doelen voor 2020! 21 voornemens voor 2021! Als we (en ik mag ’t hopen) nog allemaal aan het bloggen zijn tegen 2029 (dan word ik 35 hahahahha) dan stellen we 29 doelen. Doe eens normaal. Om dan op ’t einde van ’t jaar te zeggen: ik heb de helft niet gehaald (want ik was de helft vergeten, logisch) en nu voel ik mij een beetje mislukt. Ahja, genieten, oeps, dat was ik vergeten.

We moeten ook al veel. Misschien moeten we voornemens eens veranderen. Dat zou dan zo gaan:

 1. één boek lezen
 2. veel koolhydraten fretten
 3. persoonlijk record serie bingen verbreken
 4. in mijn plaatselijke tuin of op mijn plaatselijk terras zonnen
 5. Want ahja, doelen zijn zwaar overroepen
 6. Dus laat maar zitten allemaal
 7. Ik doe gewoon normaal, en da’s eigenlijk al heel veel
 8. De groetjes, ik ga lezen.
 9. OH MY GOD!

Terzijde: goede voornemens doen nadenken. Da’s oké. Zolang een mens nadenkt over wat hij zelf graag wil en niet over wat een ander eigenlijk wil gaat en zeilt het goed. Denk ik bescheiden.

Dit bericht heeft 14 reacties

 1. Haha ik ben ook een anti-doelenmens. Wat op mijn pad komt, is mooi meegenomen en als er niks komt (lees: netflixen en boeken lezen en niks anders) is dat ook oké 😉

  1. kellynosmalltalk

   Et voila! Schoon toch he 😀

 2. Annelies

  Ik ben alvast grote fan van jouw voornemens. Je geeft op het einde van het jaar toch een stand van zaken van wat gelukt is? 😉

  1. kellynosmalltalk

   Haha ’t zal wel, een overzichtje met de behaalde doelen MOET!

 3. Lesley

  Haha uw doelen, zo goed. Ik hoop dat de tijd snel aanbreekt dat ik op mijn plaatselijk balkon kan zonnen, ook al schijnt de zon daar pas vanaf half drie en is het zo klein dat ik mij elke 10 minuten eens moet draaien om nog altijd maximaal te kunnen zonnen hahaha. En dan ondertussen veel koolhydraten fretten natuurlijk. Ik heb in januari altijd een beetje een dipje omdat er 365 lege dagen voor mij liggen. Want ik ben dus niet van de doelen, maar wel van de plannen haha. Ik lig graaaag in mijne zetel te Netflixen, maar toch vooral met het vooruitzicht op een paar citytrips of om te bekomen van te veel restaurants in één week tijd hahaha. En dan vind ik het dus frustrerend dat ik nog geen plannen heb, en nu natuurlijk al helemaal :p
  Lesley onlangs geplaatst…Ik stelde 20 doelen op voor 2021 en ik haat mezelf nu alMy Profile

  1. kellynosmalltalk

   In de zon al lezend koolhydraten fretten, ’t kan niet beter hè? Ik snap dat dipje wel, het is zo véél he. Maar héla je gaat 5 keer bakken dit jaar, zotte plannen!

  1. kellynosmalltalk

   Hahaha ik HAAT “zie je wel” dus ik zal het je niet zeggen. Misschien denken, maar dat is iets anders hè 😉

 4. Amber

  Dit is echt het eerste jaar ever dat ik ook niet meegedaan heb met het concept van voornemens en doelen. Ik had eigenlijk gewoon nog geen goesting in dat hele nieuwjaarsgedoe, ik heb namelijk totaal geen nieuwjaarsgevoel gehad dit keer. Misschien dak nieuwjaar wel gewoon ne keer int midden vant jaar vier, wanneer da voor mij beter uitkomt of zo. Of ik dan wel doelen ga stellen? Geen idee. Top artikel dit trouwens!

  1. kellynosmalltalk

   Ik vind dat een heel goed plan Amber, nieuwjaar vieren wanneer het past en wanneer je het voelt. Ik dacht het deze week ook nog: we zouden dat gewoon vaker kunnen doen toch? En merci!

  1. kellynosmalltalk

   Haha ’t is zoals je zelf zegt hè Irene, je koos eens echt voor jezelf!

 5. Leen

  Onze visie op goeie voornemens verschilt nogal 🙂 🙂 Ik ben zo iemand die elk jaar een lijstje maakt en ook elk jaar na een maand alweer vergeten ben wat er op staat. Mij gaat het voor een groot deel over de fun van cijfertjes verzamelen (zoveel km wandelen en zoveel boeken lezen, bijvoorbeeld, dingen die me normaalgezien weinig moeite kosten en dus niet bepaald een uitdaging vormen) en daarnaast om een paar focuspunten te noteren die me eraan doen denken, wanneer ik ze eens herlees drie maanden later, wat er belangrijk is voor mijn welzijn. Ik vind dat nuttig, maar ik trek soms ook ogen bij de nogal veeleisende en de lat hoog leggende voornemens van anderen. Ik weet dat wat ik noteer haalbaar is voor mezelf, en geraak ik er om de één of andere reden toch niet, dan is dat ook geen erg. Ik voel me niet gefaald omdat ik in 2020 maar 26 boeken las ipv de vooropgestelde en normaalgezien makkelijk haalbare 52. Ik heb het lezen enorm gemist, dat wel, en daardoor eens te meer beseft hoe belangrijk het voor me is.
  Concreet bedoel ik met mijn goede voornemens dus dat ik die lijst om de drie maanden eens van onder het stof haal en dan zie dat ik me bv had voorgenomen om een paar musea te bezoeken en dat ik dan kan bedenken: “ha! dan gaan we eens een uitstapje inplannen si!” want zonder dat geheugen- en ruggensteuntje komt dat er vaak niet van, want het leven passeert en ge zijt met andere dingen bezig dan met uzelf.
  If deze uitleg makes any sense.
  Leen onlangs geplaatst…De drie beste en de drie vreselijkste boeken van 2020 (én het boek dat ik niet uitlas, applaus voor mezelf)My Profile

  1. kellynosmalltalk

   Makes absoluut sense! Ik kan zeker snappen dat het een motivatie is en ik kan alleen maar blij zijn voor u dat het helpt! Mij beklemt het (ik ben gewoon een chaotisch mens en ik zou wat kunnen leren van gestructureerde mensen zoals gij) maar ik was vooral wat de draak aan ’t steken met die abstracte voornemens als “ik wil meer sporten” die je hier en daar wel eens tegenkomt. Dan denk ik, ja, dat gaat mislukken, want je maakt het niet concreet, en dan ga je teleurgesteld zijn. Hetzelfde met een gigantische lijst aan grote dingen en dan verrast en kwaad zijn: tja. Dat was de bedoeling, niet om jouw haalbare voornemens af te breken he 😀

Geef een antwoord

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.