Je bekijkt nu The grande Kelly finale van 2020 in podcast en film

The grande Kelly finale van 2020 in podcast en film

Mijn excuses voor de vreemde titel maar een mens moet wat hè. De beste podcasts en films van 2020? Ja, klopt niet: bijna niets van mijn lijst is uitgebracht in 2020. De beste films en podcasts die ik zag en luisterde in 2020? Ja, een beetje saai hè, dat past niet bij mij. DUS, klaar voor the grande Kelly finale? Ik vertel jullie mijn lijst van de meest betoverende en beklijvende podcasts en films. Boeken doe ik al, dus daarvoor verwijs ik je door.

Films

Bin Jip

Ik ben totaal geen filmkenner. Ik kijk wat Canvas mij voorschotelt, want ik veronderstel dat zij wel kenner zijn. Een pareltje dit jaar was Bin Jip. Zuid-Koreaans en zo zo mooi. Een man verblijft in leegstaande huizen waar hij niets steelt maar in ruil voor het verblijf wat dingen repareert of de was doet. Dat gaat goed tot hij denkt in een leeg, luxueus huis te zijn maar verblijft in huis met een vrouw die mishandeld wordt door haar echtgenoot. Ze zeggen de hele film lang geen enkel woord tegen elkaar. De regisseur: “De meeste tijd zien we geen films, maar horen we ze.”

Call me by your name

Ik las het boek (zo schoon) en keek daarna de film (zo schoon). Een coming-of-age verhaal van meer dan een eerste vakantieliefde in een zomerhuis in Italië. Elk jaar verblijft Elio, 17, met zijn ouders in Italië en komt er een studiegast logeren. Dit jaar is dat Oliver. Er start een zomer die begint met irritatie maar eigenlijk bol staat van de aantrekking, heel eenvoudig gebracht. Poëtisch, hoe ze rond elkaar draaien. Moet je zien!

Mar Adentro

Ahhh, deze zag ik deze zomer! Ken je dat, dat zo’n film direct doet terugdenken aan het gevoel van wanneer je die zag? Het seizoen, uw bruin tintje, de geur van uw zonnecrème en de zetel die aan uw vel plakte want ja zomer? Awelja misschien niet maar ik heb dat dus wel. Terzijde.
In Mar Adentro ligt Ramón al jaren verlamd in het ziekenhuisbed van zijn familie en kijkt zijn raam uit op de zee: ooit zijn ultieme vrijheid, tegelijk de oorzaak van zijn verlamming. Mar adentro: de zee binnenin. Aha, jawel! Ramón wil trouwens ook euthansie. Deel van de film, maar niet alles. Er zijn twee vrouwen in zijn leven: Rosa, die vindt dat het leven altijd zin heeft, en Julia, die zelf aan een ziekte lijdt. Ze hebben allebei een andere mening en een ander leven, en ook de Spaanse regering denkt er allemaal het hare van.

Beautiful Boy

Prachtige film van de Belgische regisseur Felix Van Groeningen. Timothée Chalamet van Call me by your name is hier nog eens: ik zou zeggen hou die in het oog, maar hij ís er al. Beautiful Boy is een drama, sterk en oprecht, over een vader die zijn kind ziet struggelen met een drugsverslaving. Opnames, emotionele manipulatie. Niet weten wat je daar mee aanvangt, toch graag zien, niet weten of je daar goed mee doet. Kwaad zijn. Lief zijn. Niet kunnen helpen en machteloos zijn. Heel sterke rollen, wauw. Te zien op Canvas en volgens mij ook op Amazon Prime.

Podcasts

Bob

Het was de allereerste podcast die ik luisterde. Ik hou van verhalende podcasts, zoveel. Van audiocollectief SCHIK – zij zijn heel goed. Ik denk ook niet dat je Bob kan luisteren en niet van podcasts kan beginnen houden. Samen met Elisa ga je op zoek naar wie Bob is en zit je mee in dat kamertje in het rusthuis, in haar leven, op onderzoek. Bob is geen campagne voor alcohol achter ’t stuur meer, maar absoluut Bob van Elisa.

El Tarangu

Na Bob dacht ik: nu is ’t om zeep, ik heb het beste gezien. Doomed. Toen luisterde ik El Tarangu. Ik dacht eerst: fuck, ’t is met wielrennen, da’s het stomste van het stomste. Ik heb daar degouts van, dat komt omdat die altijd in mijne weg rijden, omdat ik het niet begrijp en ik fietsen HAAT. En nu hè, nu weet ik wat demarreren is! Zeer boeiend allemaal, of eigenlijk totaal niet, want het gaat vooral over iemand die eigenlijk dood hoort te zijn en opeens opduikt in een restaurant en DAT jongens, dat vind ik gigantisch fascinerend. Een beetje een mindgame, en dat dan nog eens in Spaanse sferen. Zo zomers. (Luister het misschien in de zomer van 2021 – ik vind dat je zomerdingen in de zomer moet luisteren of lezen).

De brand in het landhuis

Spraakmakend en met loooots of drama. De pageturner van de podcast. Meneer Marggraf komt om het leven bij – oh my god – de brand in zijn landhuis en zijn geld en zijn schilderijen zijn daarbij ook spoorloos verdwenen. Jawel, spannend hè. Mooie zijtakken aan het verhaal: die oude, o zo kwade meneer van het landhuis bleef mij maar verbazen. De wereld is boosaardig, maar soms toch ook niet. Of wel. Hehe.

Drie dagen

De podcasts die ik enkele weken geleden luisterde en bleef hangen. Er is ook een boek van: Als je wieg op drijfzand staat. Mijn hart gaat altijd uit naar al wie geboren wordt in gezinnen waar het niet veilig is, die opgroeien in chaos. Dat was ook zo voor Elvire, die zo wankel leeft dat ze psychisch lijdt en euthanasie wil. Het lijkt eerst vrij duidelijk te zijn waarom, maar langzaam kom je meer te weten. Kleine kanttekening voor mij is dat de makers al vaak “ja maar” dachten en dat ik dat graag uitgewerkt had gezien.

Ik ontdekte dus de podcast en ter info (omdat ik het niet kan laten uiteraaaard) ook nog wat ik niet of minder goed vond:

 • Het Oord: ik hoorde het acteren erdoor
 • De Kasteelmoord: best oké want uit mijn buurt en het fascineerde mij om het dialect van hier te horen “Mo twas den dokteur é seg” maar verder nogal droog gebracht, weinig gespeeld met geluid
 • De Volksjury: leuk concept want ’t zal wel zijn dat wij het beter weten dan de rechtbank enal, maar ik ben dus geen fan van de twee vrouwen die het presenteren. Ik heb echt geen interesse in hun millennialwereldreizen
 • Lotte gaat diep: aub, met om de vijf minuten die mnm-ringle daardoor. Verder mocht dat nu toch veel dieper, nee? Allez.

Dit bericht heeft 8 reacties

 1. Irene

  Allez ik kan nog eens iets zeggen over Call me by your name (volgens mij reactie nummer 7 over die film / boek bij verschillende blogs, haha :p ) maar ik vind dat dus ook een geweldig mooie film en boek dus. Ik heb sinds deze week terug een paar liedjes van de soundtrack in mijn afspeellijst gezet en dan zie ik die film zo voor mij en vooral die laatste scène waar mijn hartje toch ook een beetje pijn van deed. Naar die Beautiful Boy was ik ook curieus en oké ik heb een beetje een boon voor Timothée ja.
  Ik was wel efkes ‘fan’ van De Volksjury maar ik ben nu toch ook afgehaakt. Te veel geleuter dat me niet interesseert.
  Irene onlangs geplaatst…CoronakerstMy Profile

  1. kellynosmalltalk

   Hahaha awel ik had al een paar reacties zien passeren dus ik WIST: als Irene dit gaat lezen gaat ze content zijn. Echt ook een verhaal dat mij is bijgebleven! Ja die soundtrack love it, de helft van mijn muziek komt uit films of series denk ik. Jij gaat de muziekkeuze in Beautiful Boy ook heeeel goed vinden denk ik!! En ja exact hetzelfde hier bij de volksjury: eerst tof daarna afgehaakt.

  1. kellynosmalltalk

   Ahhh keitof! Laat maar weten wat je vond!

 2. Lesley

  Hahaha ik heb een haat-liefdeverhouding met De Volksjury. Het is een beetje mijn guilty pleasure of zo. Want ik vind ze dus wel tof en ik hoor ze graag spreken, en tegelijkertijd weet ik niet goed waarom want irriteren ze mij ook hahaha. Die wereldreisverhalen vind ik wel nog interessant, maar dat gewauwel in de intro dat soms langer duurt dan de inhoud zelf is minder mijn ding. En vooral ook het feit dat ze contant op die kritiek bashen hahaha, dan denk ik: je krijgt ‘m constant, ik denk dat nog wel meer mensen zich eraan ergeren. Maar overall ben ik wel fan vreemd genoeg haha. Bin Jip ga ik eens checken!
  Lesley onlangs geplaatst…EUH JA #29My Profile

  1. kellynosmalltalk

   Hahaha dat bashen heb ik nog niet eens gehoord!

 3. Tamara

  Leuk lijstje, die Koreaanse film spreekt mij zeker aan! Ik ken geen enkele van je films of podcasts behalve Bob dus ben eigenlijk best wel benieuwd!

  1. kellynosmalltalk

   Ik denk dat veel podcasts wel je ding gaan zijn! Allez, ’t zijn allemaal verhalende natuurlijk, die van Elvire iets minder.

Geef een antwoord

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.