Je bekijkt nu Wat als we Kerstmis 2020 toch konden vieren? Een scenario met kalkoen en vleermuis

Wat als we Kerstmis 2020 toch konden vieren? Een scenario met kalkoen en vleermuis

Ik heb de toekomst voorspeld. Het is echt geen grap. Het zit zo: ik heb een oud schrijfsel teruggevonden van mezelf. Ergens eind vorig jaar schreef ik immers dit:

Weet je wat het is met oudejaarsavond? Elk jaar hebben we al hetzelfde gedacht: te druk. Bij mezelf dacht ik: ik ga de mens uitmoorden. Op het plein voor het vuurwerk: mensenmassa. In een café: mensenmassa. Ergens op straat: mensenmassa. In de supermarkt, de dag voor oudejaarsavond: mensenmassa. Ze zouden het moeten afschaffen. Gewoon, beslissing van de regering: vanaf 2020 doen we niet meer aan oudejaar. 

WAT WAS IK AAN HET DENKEN? Ik weet het ook niet. Dat de mens uitgemoord mag worden, tot daaraan toe, maar oudejaar afschaffen? Dat doen we toch niet?

Mijn excuses dus, dat 2020 zo is uitgedraaid. Ik had het nu ook weer niet zo extreem bedoeld! Altijd overdrijven hè ik, in plaats van enkel thuisblijven op 31 december 2020 werd het bijna een volledig jaar aan opsluiting en aan het absoluut mijden van welke mensenmassa dan ook: alleen in winkelstraten en in supermarkten mogen we in elkaars nek ademen. Tja, ik kan er wat van! Ik zei het al eens: ik ben te boeken op madamekelly.be, maar ik durf het zelf niet in te tikken op Google. Volgens mij geeft dat vreemde resultaten.

Nu, we kunnen wel klagen dat we nog eens willen feesten (please) en dat we toch alstublieft kerst willen vieren met la familia, maar natuurlijk willen we dat niet. We mogen blij en vereerd zijn dat miss rona nog steeds in ons midden is, want dat betekent dat we een hoop awkwardness gewoon kunnen overslaan dit jaar. Stel je voor dat er al massaal gevacinneerd was geweest, dan hadden we kerstavond gewoon zoals gewoonlijk kunnen vieren en dan had onderstaand scenario misschien wel realiteit kunnen zijn.


Nonkel Alain doet de deur open in een kersttrui met twee kerstbollen als tepels.
‘Allez zeg, krijg ik al geen kus meer van u?’, vraagt nonkel Alain. Het wordt onmiddellijk gevaarlijk, want nonkel Alain wil uiteraard niet één kus zoals hij eigenlijk heeft aangegeven maar DRIE kussen en voor je het weet raak je verstrikt in een gevecht van ‘ah oei sorry!’ en ‘ahja altijd drie hè jong!’ en wil je eigenlijk liever kalkoen zijn. De eerste fout van de avond is al gemaakt. Bovendien ruikt nonkel Alain vagelijk naar dode vleermuis.

Je schuifelt naar binnen op je stiletto’s en komt tante Rita tegen, echtgenote van nonkel Alain. Ze heeft kerstavond dit jaar georganiseerd in het befaamde rotatiesysteem binnen de familie. Haar hals ziet bloedrood van de stress en sinds Marc Van Ranst op televisie kwam vertellen dat ‘familiebijeenkomsten weer zijn toegestaan’ krijgt ze vapeurs bij elke referentie naar de heer Van Ranst. Ze heeft ook al meermaals erotische dromen gehad over de viroloog, maar dat durft ze niet te vertellen.

De familie heeft zich inmiddels verzameld en als je voorzichtig naast bomma Yvonne van ergens diep in de 90 gaat zitten, schelt tante Rita: ‘Mijne living is niet aangepast aan al dat volk hier hè!’ en als je toastje kruimelt op de zetel ‘PAS OP GE MAAKT VLEKKEN! Ja, dat gaat er niet meer uit.’
Nonkel Jos is aanwezig zonder tante Francine, want ze zijn recent gescheiden. Net als je hem wil vragen hoe het gaat, vraagt bomma Yvonne aan niemand in het bijzonder: ‘zeg awel, waar is Francinetje?’
Jos antwoordt dat hij frisse lucht nodig heeft. De living kijkt naar beneden en is stil. ‘Ja ja’, vindt bomma Yvonne. Ze denkt dat ze iets belangrijks vergeten is. Ze vermoedt haar valse tanden, maar tegenwoordig weet ze niets meer zeker. Tante Rita weet dat maar één ding stiltes kan oplossen en dat is meer cava. Ze gaat met de fles rond en kijkt terwijl Alain indringend in de ogen, zodat hij beseft dat hij eens iets kan doen in plaats van doelloos te zitten wippen op zijn stoel.

Als er wordt rondgegaan met de amusehapjes, ruik je opnieuw de geur van dode vleermuis. Je vermoedt wel dat in de amuse geen vleermuizenvlees zit – al weet je dat ook niet helemaal zeker, want je hebt het eigenlijk nog nooit geproefd. En of het dan eerder zoet of pikant zou smaken, zo’n vleermuis? Misschien dat je voor de zekerheid nog even aan tante Rita vraagt of ze geen vleermuis in de kroketten heeft gedraaid. Het zou je niet eens verwonderen mocht je familie een nieuwe pandemie starten: twee jaar geleden zat er een stuk teen van nonkel Alain in het kalfsgebraad. Niemand heeft ooit begrepen hoe dat is gebeurd.
Nonkel Jos vraagt zich intussen luidop af wanneer het dan tijd is voor secret santa. ‘Na het dessert’, wil je net zeggen, maar iedereen is het er over eens dat het nu moet. Tante Rita bleek jouw secret santa te zijn en het moment van de waarheid is aangebroken: als het cadeau stom is moet al je nep enthousiasme inzetten, en als het werkelijk leuk is ga je denken dat je doet alsóf. Je krijgt een kalender 2021 van katten. Je bent allergisch aan katten. ‘Merci tante Rita! Tof hè, die katten, en ook elke maand een andere zeg!’

Na de hapjes heeft tante Rita kalkoen voorzien. ‘Eindelijk’, denk je, ‘kroketten!’. Je schuift je stoel naar voren en verwacht de kom met gefrituurd goud, maar dan zegt tante Rita: ‘voor de verandering heb ik eens gebakken patatjes gemaakt. In de oven, gezond hè!’. Krokettendroom weg en die teleurstelling valt onmogelijk te verwerken. Bovendien heeft nonkel Alain je opnieuw in de gaten gekregen. ‘En, hebt ge nog geen lief? Een vàst lief? Want ge zult wel ene hebben, maar die zult ge niet meebrengen hè vanavond hahaha?’ En die kalkoen ligt daar dan suggestief op tafel, en dan nog wil je liever kalkoen zijn. De wangen van nonkel Alain zijn inmiddels zo rood als zijn wijn. Hij was secret santa van tante Rita en gaf haar een mixer. ‘Maar net voor jullie kwamen kreeg ze ook een schoon setje lingerie cadeau van mij. Ze moeten verwend worden hè!’
‘Maar enfin Alain, dat vertelt ge toch niet aan de mensen!’

Iemand neuriet al de hele avond Let it snow, maar je weet niet wie. Intussen vraagt nonkel Jos nog een extra stuk gevulde kalkoen, maar jij vindt dat er iets een bijzondere smaak heeft. Je polst nog even bij tante Rita.
‘O ja, er zit iets nieuws in van bij de Chinees. Lekker hè?’
‘Wàt zeg je nu?’
‘Kippenlever, van bij de Chinees. Is het weer niet goed genoeg voor u misschien?’

Tegen het dessert heb je gegoogeld ‘desert island price’ en zijn nonkel Jos en nonkel Alain in een hevig conflict verwikkeld over de aanpak van Marc Van Ranst. ‘Ik wil niet strijden, maar …’ Tante Rita wuift zich intussen koelte toe met haar serviette en is een half uur lang zoek. Je eet een paar zeepaardjes bij de koffie en je vindt zeepaardjes niet eens lekker: het begin van het einde. Ook nonkel Jos vraagt zich nu vol ongeloof af waarom jij nog geen lief hebt kunnen versieren en geeft je wat advies, want daar heb je natuurlijk al de hele avond om gesmeekt.
‘Je moet vooral niet te veel zoeken. Het komt als je het niet verwacht.’
Je knikt, want nonkel Jos bedoelt het goed. Tante Rita sluit zich ook aan, want Alain is verwikkeld geraakt in iets over wijnkennis en hij is net aan het vertellen dat chateaubriand heel kruidig en soepel smaakt en daarom zijn favoriete rode wijn is. Hij had die briand ergens gelezen, en chateaus zijn altijd wijnen. Dat weet iedereen.
Nadat tante Rita heeft vermeld dat je ‘vooral niet te hoge eisen mag hebben’, lijkt het je tijd om te vertrekken. Je doet je jas aan en neemt nog één zeepaardje. Tante Rita wil daarover toch nog iets opmerken, maar nonkel Jos gaat rechtstaan: ‘Rita.’
Bij het buitenstappen krijg je een schouderklopje van nonkel Jos en geef je ééntje terug.
‘Nonkel Alain heeft een vleermuis als huisdier. Tegen niemand zeggen hè.’


Disclaimer: dit is uiteraard gebaseerd op mijn fantasie (en op reclamespotjes). Marc Van Ranst heeft niet gezegd dat familiebijeenkomsten zijn toegestaan. Dat is goed nieuws voor tante Rita. Ze zal het nooit weten, maar 2020 redde haar van een beroerte en zorgt ervoor dat ze zich nog zeventwintig jaar langer zal kunnen ergeren aan haar echtgenoot Alain. Niemand zal ooit weten wat Rita daar eigenlijk van vindt.

Dit bericht heeft 12 reacties

 1. Lesley

  Hahaha heerlijk. Ik ben wel iemand die de dode vleermuis van nonkel Alain en de tonijnen met pêche (bweik) en de kattenkalenders (terwijl ik een hondenmens ben) er met plezier zou bij nemen, want kerst <3 <3 <3. Dat ik op oudjaar eens niet geforceerd blij moet zitten doen met het aanbreken van een nieuw jaar aka iets artificieels wat mensen hebben vastgelegd, vind ik dan weer niet zo erg haha.
  Lesley onlangs geplaatst…The one where my portefeuille werd gepikt op de kerstmarktMy Profile

  1. kellynosmalltalk

   Tonijnen met pêche??? Is dat iets van in Brussel?
   Haha ik vind oudejaar ook altijd zo geforceerd, ik heb nog maar weinig leuke feestjes gehad dan. Behalve één, maar daar ga ik niet over uitweiden.

   1. Lesley

    Zo van die voze halve perziken met tonijnsla in, da’s toch kei-Vaams??? En vies haha.

    1. kellynosmalltalk

     Hahaha oké nu snap ik het! Hier is dat wel zo’n opgevulde witloof, maar dat vind ik ook vuil

 2. Stella

  Hahahaha, wat heb je dit fantastisch geschreven. Ik zat er helemaal in. Loved it! Liefs, Stella.

  1. kellynosmalltalk

   Dank je wel!! Da’s de bedoeling, keileuk!

 3. Lien

  Geweldig geschreven Kelly, ik kon het verhaal me zo inbeelden! En oh zo toepasselijk! We zullen er ons ook mogen verwachten aan de vraag of er nu al iemand nieuw in ons leven is… (jipie)

  1. kellynosmalltalk

   Ja, wees voorbereid! Peggy: en, hebt ge nog geen VRIENDJE?

  1. kellynosmalltalk

   Dankuzeer Audrey! 😀
   Ik ga zo meteen eens luisteren.

  1. kellynosmalltalk

   Haha blij mee, zeker na je kerstavond verhaal 😉

Geef een antwoord

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.