Gelezen (8): binnen want ’t is juli en de zon schijnt verdomme niet

Gelezen (8): binnen want ’t is juli en de zon schijnt verdomme niet

Joyland – Stephen King

Op aanraden van Irene van tussenmarsenjupiter las ik Joyland. Jawel, mijn allereerste Stephen King! Het sprak mij aan omdat het geen gruwelverhaal is, met pakweg een afgehakt hoofd dat door een riool stroomt (zo’n dingen stel ik mij dan al voor) maar eerder een verhaal over een jongen en zijn relatie met zichzelf en met anderen. King heeft, inderdaad, een heel unieke manier van vertellen. Goede ontknoping, graag gelezen. Ik kan me nu, pakweg een maand na het lezen de sfeer van het pretpark nog levendig voorstellen. Dan kan je goed vertellen! 

Niemandskinderen – Carolien Roodvoets

Ik las, tussendoor, ook nog eens non-fictie. Carolien schreef een boek voor alle volwassen kinderen die opgroeiden in een onveilige of traumatische omgeving. Obviously een boek dat je moet aanspreken, maar als dat (helaas) zo is kan ik het wel aanraden. Het begint met goede inzichten, en is een mooi beginpunt als je al iets wil lezen over parentificatie bijvoorbeeld. In het tweede deel van het boek was ze me wel kwijt omdat ik het gevoel kreeg dat kinderen niet fijngevoelig of intelligent genoeg kunnen zijn om op te merken dat hun omgeving niet oké is. Al bij al wel goed, ik heb het ook cadeau gegeven. 

Vele hemels boven de zevende – Griet Op de Beeck 

Oh, hier is Griet weer! Ik kan het niet onder stoelen of banken steken dat ik fan ben van haar, en vele hemels wordt nogal vaak euh, de hemel in geprezen. 4 familieleden uit 3 verschillende generaties vertellen vanuit hun perspectief wat zij voelen en zien en meemaken en hoe dat invloed heeft op de ander, dat is het boek. (En er is ook nog een vijfde nietsnut buiten de familie wiens perspectief mij TOTAAL NIET interesseerde). Ik las het ooit al, besloot het te herlezen en ik snap dus niet helemaal waar die fuzz vandaan komt. Ik vind dit niet haar beste boek, omdat ik de personages soms nogal ver van mij af vind staan of zo? Ik weet het niet maar ik ga niet naar kunstgalerijen en Eva voelde ik ook onverwacht slecht aan. Lou vond ik veruit het beste personage. 

Veel mensen vinden het dus wel een keigoed boek. Ik vind het ook een goed boek, want het is Griets schrijfstijl. Maar niet keigoed – jij dus misschien wel!

Een vlaag van waanzin – Corine Hartman 

Oké, de omslag vat het boek perfect samen en ik doe het nog net iets korter:
Anthonie en Romée vormen een perfect (hahaha) gezin, maar zij wordt verliefd op een ander en zegt dat ze weg wil. Die nacht wordt Anthonie een beetje gek en vermoordt hij zijn vrouw. 

Joepie, altijd leuk! Ik bedoel: zo’n boeken waar het grote ding al gebeurd is en waar je psychologisch kan achterhalen waarom juist. Helaaaaaas vond ik het niet leuk. Mensenlief wat heb ik gezaagd en geklaagd rond dit boek! Ik had geen band met de personages dus eerlijk gezegd kon het me weinig schelen dat er iemand ging vermoord worden (sorry Romée, op het einde vond ik het wel een beetje erg) en wat een oneindige dialogen en “gebeurtenissen” om niets eigenlijk? Waar ging dit over? Ik had echt gehoopt op een boek waar iemand door een ander zo ver wordt gedreven dat hij geen controle meer heeft over zichzelf. Ik kan perfect begrijpen dat iemand een ander vermoordt (als je dat niet kan moet je het boek niet lezen) en hier kon ik dat ook, maar het deed me weinig. Het was wel gebaseerd op een waargebeurd familiedrama, maar i’m very sorry maar dan vond ik het familiedrama psychologisch niet zo boeiend.
Ik ben blijkbaar wel de enige want andere recensies zijn vol lof. Tja. Om inderdaad niet te negatief te doen vond ik naast het dradige verhaal de schrijfstijl vaak mooi – de moord zelf was heel sterk omschreven, poëtisch zelfs.

Antwoorden op de grote vragen – Stephen Hawking

Door dé Stephen Hawking zat ik in de bib opeens in het rek van wiskunde en natuurkunde te snuisteren. Ik wist ook niet wat er met mij aan de hand was en ik voelde me uiteraard zeer intelligent toen ik vanachter dat rek vandaan kwam met een boek over het HEELAL in mijn handen. Ik had opeens de ingeving dat ik dat wel interessant zou vinden, en ik vond Stephen Hawking ook altijd heel grappig. Anyway, hij geeft dus antwoorden op een aantal grote vragen (echt of wat), en beantwoordt bijvoorbeeld of er een God is en of er intelligent leven elders in het heelal bestaat. Ik vind dat cool, en ik heb mijn best gedaan om er het één en het ander van op te steken, maar ik moet eerlijk zeggen dat mijn wiskundige kennis af en toe echt te laag was (nul) om er genoeg van te begrijpen. Ik heb niet alle hoofdstukken gelezen, maar ik vind dat ik wel iéts bijgeleerd heb.
Wel een slechte vertaling trouwens.

Viel er bij jullie veel te lezen? Bij mij was het stilletjes eigenlijk want ik heb veel te lang in die “een vlaag van waanzin” gedaan. Nu heb ik vijf boeken te lezen, dus ik ga het inhalen.

Dit bericht heeft 6 reacties.

 1. Annelies

  Ik ben aan een minder goed leesjaar bezig. Het aantal boeken dat ik heb gelezen ligt een stuk lager dan de vorige jaren (ik heb er precies minder zin in) en de boeken die ik wel lees zijn minder goed heb ik het gevoel. Ik heb nog maar amper boeken gelezen dit jaar die ik echt waw vind. Ik hoop er in de zomer toch een beetje verandering in te brengen.

 2. Irene

  Naar dat boek van Stephen Hawking was ik mega benieuwd (ik vind het heelal en buitenaards leven en al die dingen ook enorm boeiend) maar toen las ik ook in verschillende recensies dat je wel iets van wiskunde moet snappen om dit boek goed te kunnen volgen en ik ben echt gewoon idioot dom als het op wiskunde aankomt dus dat houdt me wat tegen om er toch aan te beginnen.
  Ben blij dat je Joyland leuk vond! Ik kan me de sfeer daar ook nog perfect voor de geest halen. Jammer van dat familiedrama. Dat zou me ook aanspreken maar dit is het dan precies toch niet. En naar dat boek van Griet was ik ook benieuwd maar die sla ik dan misschien toch ook over, ook al heb ik het gevoel dat ik het moet lezen omdat het zo’n alom geprezen boek is.
  Irene onlangs geplaatst…Week 29My Profile

 3. Lesley

  Ik ben ook benieuwd geworden naar ‘Joyland’ nadat ik het hier en bij Irene heb zien passeren haha. En ‘Vele hemels’ is mijn favoriet boek van Griet Op de Beeck haha!! Maar dat heb ik dus als eerste gelezen voor ik haar ‘trucje’ doorhad, dus waarschijnlijk daarom. Ik heb net op anderhalve dag ‘Lam’ van Hannelore Bedert uitgelezen, dat was ook heel goed!

 4. Een vlaag van waanzin sprak me wel aan, zélfs na jouw review 😀 Ik begon er gisteren in en kan niet stoppen met lezen! Thx voor de tip.

 5. Ik geloof niet dat dit echt mijn genre is. Maar je titel ja, ik zit onder de parasol omdat die de regen tegenhoudt.

Geef een reactie

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.