Je bekijkt nu Hoogdagen voor de introvert (of niet)

Hoogdagen voor de introvert (of niet)

Corona beheerst ons leven en we lopen middenin de geschiedenisboeken te trappelen. Ik zou maar alles documenteren wat er te documenteren valt, want dìt is de tijd waarmee je later je kleinkinderen of de toevallige verpleegkundige mee gaat vervelen. Stel dat jij stokoud wordt, dan gaan ze zeggen: “kijk, dat is er nog eentje uit de coronatijd. Wel niet te dichtbij komen want het stinkt een beetje.”

Enfin. Historisch.

Het codewoord tegenwoordig is social distancing, en in België hebben we natuurlijk ook de legendarische “blijf in uw kot”. Je kan nu zeggen van ons Maggie wat je wil, maar toen ze dinsdag drie maart in haar bed kroop, had ze toch niet gedacht dat er een remix van zou komen. Allezja. Van die social distancing bestaan er tegenwoordig ook al gifs op Instagram, ik vond er vandaag al ééntje met “I was made for social distancing”. Ik heb hem maar bij een foto van mijn kat geplakt.

Nu, met al dat sociaal gedistancieer, zou je denken dat het absolute hoogdagen zijn voor alle introverten onder ons. Eindelijk! Dit is gewoon het leven dat wij al altijd leiden, welkom tot ons godsbestaan! Wij hoeven geen hand meer te geven aan wie wij dat niet willen, wij hoeven niet awkward één ahja twee ah shit toch drie kussen te geven, geen vervelend schouderklopje te ontvangen, neen, mensen blijven gewoon op een zeer veilige afstand van ons!

Zijn we collectief overleden en is de hemel een duplicaat van de aarde?

Bijna. Ik zou wel willen overvliegen, maar dan wel met belangrijke kanttekeningen. Ik wil graag contact met mijn dierbaren, en dan niet via Skype en sms’jes en van die dingen die soms nog meer afstand creëren dan er al was. Ik wil graag gezellig de verjaardag vieren van mijn vriendin die 25 wordt. Ik wil omabezoekjes en niet gewoon boodschappen droppen, maar wel koffietjes drinken en pannenkoeken eten.

Daarnaast: een wereld zonder concerten, zonder die ultieme vrijheid van lange autoritten, tripjes naar zee en tripjes veel verder weg naar pastaslierten en onbekende geuren en talen, dat wil ik ook wel graag.
Het lijkt er dus op dat we een wereld waarin er zweetdruppels van een ander op je hand vallen in het Sportpaleis nog zo verduiveld niet is (hoewel). Dat we het erbij moeten nemen dat we op het vliegtuig naast de Jos zitten die aftershave draagt die ruikt naar beschimmelde citroenen en een rotte ajuin.

Want laat ik even van je breaking news doen: introverten zijn HEUS niet asociaal. Wij hebben contact nodig. Maar niet te veel. Dus social distancing: dat past wel in ons laatje, maar in beperkte mate graag.

Dat brengt me bij mijn laatste punt: in deze coronacrisis zijn er een aantal opvallende dingen gaande in het medialandschap. Er is sensatie, maar dat is uiteraard niets nieuws, maar er is vooral ook opvallend veel aandacht voor de singles en de eenzamen op aarde. Dat is goed, maar het is ook flauw.

Niet elke single heeft immers behoefte aan overmatig sociaal contact (hallo, zie mijn bovenstaand epos). En als we het over eenzamen hebben: als we allen eerlijk zijn en even goed nadenken, is er voor wie eenzaam is bitter weinig veranderd de afgelopen weken. En dat gaat het niet enkel over de oudjes die sudoku’s en kruiswoordraadsels volkrabbelen in hun huisjes en rustoorden. Daar was een hele documentaire van op Canvas. Maar ja, bewustwording, dat duurt maar even.

Ik wil nu niet te dramatisch afronden: Jane en ik vinden het vooralsnog oké, zo samen.

Dit bericht heeft 14 reacties

 1. Annelies

  Helemaal juist. Introvert zijn heeft niets te maken met in een grot willen kruipen ver weg van alle mensen :D.
  We hebben ook dat sociale contact nodig.

 2. Ik zit hier weer luidop (bijna hysterisch) te lachen met de manier waarop je de dingen zo treffend en herkenbaar kan verwoorden, ook al zijn ze tegelijkertijd ook een beetje schrijnend. Schrijftalent jij 😉

  1. kellynosmalltalk

   Oh, straks ga ik blozen en ik kan dat niet, blozen.

 3. Sanne

  Helemaal herkenbaar weer dit! Ik zie zeker pluspunten die het mij net eventjes wat makkelijker maken. Voorbeeldje: het afscheid nemen op mijn vorige baan. Ik ben daar toch zó ongemakkelijk in. Corona maakte dat net even wat minder awkward aangezien ik nu niet hoefde te stressen over de mogelijke aanpakken (hand? knuffel? high five?). Anderzijds kan teveel alleen zijn ook weer niet goed voor me zijn. Ik kan me daar echt ellendig door voelen zelfs, maar gelukkig woon ik niet alleen en loopt er nog een hond in huis, dat scheelt!

  1. kellynosmalltalk

   Oh my, ik kan het mij zò voorstellen, dat afscheid nemen! En die beestjes doen veel hè, vooral als ze Biggie heten.

 4. Lesley

  Haha jep. Ik ben niet echt een introvert, maar herken me er wel een beetje in. Ik kan dagen aan een stuk met verschillende mensen afspreken, en daarna geniet ik er eens te meer van om mij twee dagen terug te trekken en de krant te lezen en koffie te drinken en niks te doen. Maar nu dat letterlijk elke dag zo is, haal ik er plots ook weer geen energie meer uit of zo.

  1. kellynosmalltalk

   Oh leve kranten en koffie. Ja elke dag van hetzelfde is niet meer zo leuk en een mens wordt daar rebels van.

 5. Kimberley

  Helemaal waar! Ik ben ook hartstikke introvert, maar ik vind een social gathering ook gewoon gezellig. Ik mis mijn omabezoekjes ook. En even ergens heen met iemand. Gewoon naar ergens en nergens. Ach, het moet goed komen. (O, en moest hardop lachen om “Enfin. Historisch.”.)

  1. kellynosmalltalk

   Hoera voor jouw reactie! Ik mis het ook maar ik zeg nu al dat we dat één maand na corona alweer supervanzelfsprekend gaan nemen allemaal (helaas)

 6. Irene

  Ik ben dan weer de rare waarschijnlijk, of té introvert ofzo want ik mis dat sociaal contact nog totaal niet. Ik vind dat nog altijd prima om mijn vriendinnen Whatsappjes te sturen. Ik mis mijn ouders of familie niet maar ik vind het wel wat raar dat ik ze al zo lang niet gezien heb. Moet ook eerlijk zeggen dat ik volgens mij nog wel een maand verder kan op deze manier (misschien zelfs langer), haha. Ik zit natuurlijk ook niet helemaal alleen thuis (ik heb m’n vriend hier en twee honden) dus dat is dan misschien nog anders dan als je helemaal alleen bent. Het enige wat ik al gemist heb is gewoon ergens heen gaan. Eens naar de Ikea een taartje gaan eten, eens naar ’t stad dezelfde etalages gaan bewonderen, eens naar de Kruidvat of de Action om dan niets te kopen (of net weer te veel brol), gewoon samen met mijn lief boodschappen doen (ik vind dat gezellig ja). Dat soort dingen.

  1. kellynosmalltalk

   Haha je bent helemaal niet raar, ik begrijp helemaal wat je bedoelt. Ik mis niet zozeer sociaal contact, maar wel vrijheid (en ik ben daar nogal op gesteld). Ik zie van die nieuwsartikelen passeren van alleenstaanden die zeggen “de muren praten niet terug hè” waarop ik denk “en dan?”. Maar mijn mama is mijn virusbuddy, dat zal wel schelen. Ik heb al gedacht van mezelf dat ik precies nog minder een mensenmens ben dan ik had gedacht, maar ja, dat mag hè :p je kan zeker niet té introvert zijn!

 7. Leen

  Ik merk wél dat ik het als introvert veel makkelijker heb met ‘in mijn kot’ te zitten en te telewerken tegenover de extraverte collega’s die ei zo na de muren oplopen. Ik heb natuurlijk het lief met wie ik niet van social distancing hoef te doen, en ik merk dat ik spontaan praatjes maak met de buren (terwijl ik in niet-coronatijden net zou doen alsof ik ze niet zie of achter een boom zou wegduiken desnoods).

  1. kellynosmalltalk

   Ja, absoluut. Ik heb er over het algemeen weinig problemen mee hoor, ik trek er mij weinig van aan. Maar er zijn toch kleine dingen die ik mis, vrijheden vooral. Aan buren doe ik nog steeds niet :p

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.