Je bekijkt nu De coronavissen

De coronavissen

Ik hoorde op MNM: mogen we al lachen met corona? Hmm, dacht ik, zijn we daar al klaar voor? (ikke wel). Ik schoot in een kramp toen Karen alle Linda’s met maskers in de supermarkt tot kalmte aanspoorde en hen prompt 10% korting gaf op “zeddis kalm” totebags (code: wegaanerallemaalaan).

Nu, misschien is de wereld nog niet helemaal klaar voor coronahumor, maar zijn we wel al klaar voor een beetje sarcasme en drogiteiten rond corona. Dat past wel in mijn winkelkarretje: lekker hamsteren die ironie. Dus laat ik al even schrijven hoe een bakkersbezoek me is vergaan in deze draconische tijden.

Op op alles is op

Oké, ik ging dus naar de bakker. Ik had nogal wat dingen gezien in het nieuws, vooral wc-papier blijkt een dingetje te zijn. Iemand zei in de krant De Morgen: “we weten niet waarom we per se wc-papier nodig hebben.” Iemand anders stapelt een pak of 10 op elkaar in een winkelkarretje – en die winkelkarretjes, daar vechten mensen bijgevolg bijna om. Het is crisis, oorlog, coronawar! Halleluja mensenlief!
Is het een vorm van rebellie tegen de overheid? Ik mag niet hamsteren dus ik doe het daarom lekker wel? Jullie zeggen dat het geen lockdown is maar IK vind van wel? Wie zal het zeggen. Alleszins: meer #tousensemble dan “omg en de frituren dan?!” gaat het niet worden.

Ondanks de zelfverklaarde paniektoestanden van het mensdom dacht ik op weg naar de bakker nog: het zal rustig zijn. Aan ouderen werd aangeraden om binnen te blijven, mensen werken vaker van thuis uit: chill. Staat daar toch wel geen lange rij, en nog wel een rij met een generatiemix ook! Ik probeer om afstand te houden van andere mensen – ik ben introvert dus dat is een gewoonte, dat scheelt. Bij deze:
!! Oproep aan de VRT: als je tips nodig hebt over hoe je AFSTAND kan houden van de medemens, dan ben ik je expert in de studio! 25 jaar ervaring. !!

Ik ga ergens opzij staan. Corona is uiteraard gespreksonderwerp nummer één. “Nog nooit meegemaakt, de mensen stonden al aan te schuiven nog vòòr de bakker open ging!” Ik kijk met een schok op: is er wel nog een rozijnenbrood voor mij? Oef, nog een paar in de aanbieding, maar het schap met de normale broden is volledig leeg. Apocalyptische toestanden! O drama o ramp! Zelfstandigen komen hun bestellingen annuleren tot 3 april. Anderen plaatsen dan weer waslijsten aan bestellingen (want oorlog), en ik hoor een oud dametje met een brekende stem: “dat ik dat nu nog moet meemaken.” Het is bijna ontroerend, maar eigenlijk zou ze in haar kot moeten blijven. Het is dat Maggie dat gezegd heeft hè.

Passief-agressief

Daarna is het aan mij, maar zo naast mij schuifelt een mevrouw in latex jogging naar voren. Ik wist dat ze net na mij binnenkwam. Nu vind ik mevrouwen in sportoutfits in de winkel misschien op voorhand altijd al een beetje onbetrouwbaar. Dat geeft blijk van uiterste sportiviteit en bij die types moet je heel hard opletten, want voor je het weet starten ze een competitie. (Onverwerkte trauma’s van de sportlessen uit de middelbare school.) Als mensen willen voorkruipen (bewust of onbewust, hmm, argument jogging) dan ben ik in mijn hoofd altijd sterk aan het wikken en wegen. 1. Ik vind het niet zo erg, en ik wil niet dat iemand mìj gaat zien als een voorkruiper. 2. Kelly doe normaal, je was eerst dus show them some attitude ’t leven is voor de rappe!!! Ik begon al oervlaams passief-agressief mijn portefeuille boven te halen, maar madam jogging begon dat ook te doen! Bovendien was ze ook groot en ben ik zoals alom geweten klein en liep ik op sneakers. Ik deed telepathisch naar haar: ge moet niet doen alsof ge mij hier net ontdekt hebt in mijn hoekje, ik sta hier al de hele tijd klein te wezen! Maar wel te wezen! Het was alsof ik onbewust ook al meegezogen werd in de coronapaniek en al moest beginnen vechten voor mijn plek. Daarna sprak de bakkerin gewoon mij als eerste aan. Lekker puh. Ik geef nog even mee: sportoutfits en bij uitbreiding joggings in de winkel zijn NOOIT een goed idee. (Zeker tijdens corona. Harde tijden hè gasten).

Doppen

Als je dacht dat ik vs mevrouw jogging de moeilijkste coronaopdracht was: volledig, absoluut compleet fout gedacht. Lezer toch, niet zo snel uitgaan van het makkelijkste. Ik had namelijk nog een ander obstakel te overwinnen, daar in die bakkerij. Ik had namelijk een loopneus!

OHNEE.

Ik kwam van de buitenlucht en het waaide, dan loopt mijn neus altijd. Maar nu, in deze coronatijd, had ik schrik voor mijn doodvonnis (of voor neuswissers, je mag kiezen).

Ik wou immers vermijden dat de delegatie bij de bakker (en mevrouw jogging!!!) mij zou vastketenen en mijn neus met de welbekende neuswisser eucalyptusvrij zou maken. Ik was dus in mijn kwartierdurend bakkersbezoek in grondig overleg met mezelf. De nationale veiligheidsraad van 12 maart was er helemaal niets tegen. Moest ik die neus nu laten lopen? Moest ik gewoon heerlijk hard snuiten, alles eruit, ongegeneerd? Moest ik doppen? (Even ter info: ik ben nooit een rustige snuiter geweest. Ik begrijp niet hoe mensen stilletjes kunnen snuiten en niezen. Raadselachtige mensen). Maar als ik wou snuiten of doppen, dan had ik een zakdoek nodig, en hoe moest ik die dan ongemerkt en voorzichtig uit mijn jaszak halen?

Uiteindelijk haalde ik als een halve goochelaar een oude zakdoek uit mijn jas en heb ik snel even gedopt. Ik heb de zakdoek weggesmeten hè thuis. Brave burger.

PS: als men zich afvraagt waarom er in mijn titel coronavissen staat: dat klinkt me nu wat vrolijker dan een virus en “de coronavis” kwam zo bij me op als associatie. Het leek me verder heel plausibel, zo’n expert die zegt: “hier zien we de uiterst zeldzame coronavis, die enkel leeft diep in de Atlantische Oceaan.” Of liever, mijn bff Sir David Attenborough: “here we have the opportunity to admire the fabulous coronafish for the very first time … absolutely incredible.” Als ik ooit vissen neem, dan noem ik ze Ebola en Corona. Of is dat dan niet meer grappig?

Photo by Aung Soe Min on Unsplash

Dit bericht heeft 10 reacties

 1. weetikhet

  Het is ALTIJD grappig met u 🙂

  Heerlijk stukje ironie.

  Het zijn dankbare tijden om onze kleine kantjes (allez – liefst die van de buren) uit te lichten. We moeten toch iets doen om drukdrukdruk te blijven ? Ik zweer het : hier komt een golf van coronadepressie uit voort.

  Juist 1 dingetje : dat snuiten. Je kan dat oefenen, geluidloos snuiten. In tegenstelling tot hoesten, wat jammer genoeg niet geluidloos kan, en niet kan onderdrukt worden.
  Ik ben daarmee ook ontmaskerd in de winkel, met afgewende gezichten als straf. Ik heb nochtans geen andere klachten dan af en toe een hoestbuitje.
  Nog een week, en ze plaatsen bordjes aan de ingang : sorry, we zijn gesloten voor hoesters en niezers.

  1. kellynosmalltalk

   Danku! Mensen vallen stil en dat is inderdaad toch een dingetje hè.
   Echt? Ik zal het eens oefenen, ik heb toch tijd genoeg nu! Hoestschaamte. OMG WOORD VAN HET JAAR!!!!

 2. Lesley

  Hahaha, die slag om Colruyt. True story tho. Ik was gisteren in de Delhaize en letterlijk alles wat een beetje houdbaar was was uiteraard op. En ramp boven ramp was er geen gehakt en kan ik dus geen ovenschotel maken maar gelukkig blijven de frituren open hehe

  1. kellynosmalltalk

   Echt? Ik deed boodschappen voor de meme (ook Delhaize) en daar viel het eigenlijk mee. Het gehakt was ook wel op.

  1. kellynosmalltalk

   Danku! Da’s waar, coronahumor. Maar ze mag eigenlijk nog iets donkerder van mij.

  1. kellynosmalltalk

   Hoera! Héél blij om te horen, zeker nu.

 3. Leen

  Er is een aardbeiras dat korona heet (ja met een k, gemiste kans), en ’t is nog één van de populairste ook. Alles is verbonden met elkaar!
  Leen onlangs geplaatst…Over verse preiMy Profile

  1. kellynosmalltalk

   Haha da’s wel een heel leuk weetje hè. We zullen massaal korona’s eten binnenkort en niemand die daar erg in zal hebben.

Geef een antwoord

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.