Gelezen (5): met Ciara, Dennis en Ellen

Met de stormen, welteverstaan. Ik ken Ciara niet maar ze zorgde wel voor entertainment voor Jane: oren plat naar achter en gezicht op: whut? Ideaal leesweer dus!

Wat ik nooit eerder heb gezegd – Celeste Ng

Oh, wat een boek! Ik las het een maand geleden en ik kan het nog steeds een beetje voelen. Dan weet je dat je een goedje hebt gelezen. Het bleek het debuut te zijn van Celeste Ng en ik ben fan van haar schrijfstijl: mooi subtiel, nergens te veel, nergens verbloemend. Je lijkt een thriller in handen te hebben en dat is het misschien een beetje, maar het is vooral een psychologisch familieverhaal dat je niet (mij toch zeer zeker niet) snel zal loslaten. Intens verdriet, vrouwemancipatie, racisme, en vooral familierelaties: er zit zo veel in, en het is helemaal geen dik boek. Het stoorde mij nergens, ik vond het allemaal echt. Gewoon, echt. Oh, wat een boek. 

De boekhandel – Penelope Fitzgerald

Het is Engeland jaren 60 en Florence, een vrouw van middelbare leeftijd, opent een boekhandel in een geïsoleerd dorp waar iedereen elkaars stappen kent en beoordeelt. Dit was een fijn boek! Leuke titel ook. Gewoon, een boek over een boekhandel dus we noemen het de boekhandel. De schrijfstijl is heel to the point en nuchter (hou ik wel van, hoe verrassend) en het kwam in het begin een beetje afstandelijk op mij over, maar dat is het niet. Er is een soort ironische ondertoon en dat leest heerlijk eens je die hebt opgemerkt. Deze heerlijke conversatie wil ik jullie toch niet onthouden: Florence snapt niets van boekhouden en haar boekhoudster is verward. 

“De kleine uitgaven zijn voorbehouden aan zeer kleine bedragen. Daar wil ik u net een vraag over stellen. Wat is dit voor uitgave van 12 shilling en 11 pence?”

Florence: “Ik denk dat het voor melk was.”

“Weet u het zeker? Heeft u soms een kat?”  

Al bij al een boek dat ik graag gelezen heb, maar me nu ook niet heel lang zal bijblijven. Dank aan “weetikhet” hier op mijn blog voor de boekinspiratie! 

I owe you one – Sophie Kinsella

Vriendin Eillish ging op vakantie naar Zuid-Afrika (stikjaloers) en kocht daar deze chicklit. Ik mocht hem lenen en ik vond het best een vermakelijk boek. Ik lees Sophie Kinsella graag, want ik bedoel: Becky Bloomwood is een legende. Haar beste boek vind ik twenties girl (wat spook jij uit), die moet ik dringend nog eens lezen. Dat is luidop lachen met Sadie het spook. I owe you one was misschien iets zwaarder dan ik gewend ben van Sophie Kinsella (nog steeds echt een chicklit hoor), maar ik vond Fixie best een fijn hoofdpersonage. 

Het moois dat we delenIsh Ait Hamou

Allereerst: prachtige titel. Wie het boek las, weet dat er meer gedeeld wordt dan je eerst zou verwachten. Ik vond de inhoud heel mooi, las het boek op een paar dagen uit en vond het einde beklijvend. Ik lag ‘s avonds in bed ook nog na te denken: ja maar, en ah, en oh. Dat scoort veel (voetbal)punten, zo’n gelaagd boek. Ik vond de schrijfstijl alleen (en unpopular opinion hoor ohnee!!) soms wat euh, licht tegenvallen? Ik vond dat vreemd want ik kon me herinneren dat ik Cécile nochtans graag had gelezen, maar dat was natuurlijk al een paar jaar geleden. Sommige zinnen waren heel poëtisch, heel schoon, maar soms vond ik het te eenvoudig en vond ik het ook niet altijd mooi in zijn eenvoud. Nochtans: ik hou van to the point. Dat is geweten hè. 

Positief afsluiten (want dat was het boek uiteindelijk) doen we hiermee: 

Warmte heeft een geluid. Je kunt het niet beschrijven maar je hoort het onmiddellijk wanneer het er niet meer is.

Ish Ait Hamou

Heb jij al een boek gelezen uit deze lijst, of intussen een ander pareltje ontdekt?

10 Reacties

 1. februari 28, 2020 / 7:22 am

  Die van Ish en Gepeste Nr heb ik ook gelezen en vond in echt goed.
  Nu net de 4e van de Zeven Zussen uit. Ik blijf fan.
  Annelies onlangs geplaatst…In het doktershokjeMy Profile

  • kellynosmalltalk
   Auteur
   maart 1, 2020 / 4:07 pm

   Haha ik heb geen idee wat je bedoelt met de gepeste nr. :p De eerste van de zeven zussen heb ik ook gelezen. Ik vond hem oké en soms heel interessant maar ik ergerde me eerlijk gezegd wel een beetje (heel hard) aan hoe perfect en rijk de zussen waren, dus ik ben daarna gestopt.

 2. februari 28, 2020 / 11:10 am

  Ik lees Sophie Kinsella ook graag, geeft mij altijd flashbacks naar lezen aan het zwembad of zo. Ik heb ooit eens een paar boeken onder haar echte naam gelezen, maar die vond ik dan weer niet goed. Echt een to-taal andere schrijfstijl, niks voor mij.

  • kellynosmalltalk
   Auteur
   maart 1, 2020 / 4:08 pm

   Exact!! Weinig leuker dan lezen aan een zwembad! Ja hoe heet die, Madeleine of zo? (Madeleine Wickman, ik heb het opgezocht). Dank voor de tip, die ga ik al nooit lezen dan.

 3. weetikhet
  februari 29, 2020 / 2:59 pm

  Ha, zo leuk, dacht ik, ze kent Penelope Fitzgerald ook, en toen zag ik dat de tip van mij kwam.
  Hoe fijn, zeg, iemand die mijn tip effectief gaat lezen ook !
  Vraagje : koop je die boeken dan nieuw ? Of ga je naar de bib ?
  Ik kan het niet, de bib.
  Ik zit momenteel compleet vast met het lezen omdat ik 5 boeken ontleend heb, al 2 x verlengd, en ik kan er maar niet aan beginnen. Gewoon omdat de boeken oud en beduimeld zijn, al vastgepakt door wieweet welke vuile vette vingertjes en gelezen in god weet welke plekken (het toilet bv).
  Is dat nu een afwijking ?

  • kellynosmalltalk
   Auteur
   maart 1, 2020 / 4:11 pm

   Haha leuke tips zijn altijd welkom! 😀 Hmm ik droom van een Belle en het Beest-bibliotheek, echt waar. Helaas laat mijn budget dat niet toe dus de meeste boeken haal ik uit de bibliotheek. Het is geen afwijking want ik ken nog mensen die dat vinden (en ik ken niet zoveel mensen, dus dat wil iets zeggen), maar ik heb daar nu geen last van haha. Ik ben niet zo’n smetvreesachtige. Zo’n poëtisch woord van mij hè, maar ik ben niet snel vies van dingen (kom maar op met die corona).

 4. maart 1, 2020 / 10:48 am

  Ik heb nog geen enkel boek gelezen van je lijstje. Ben wel benieuwd naar het boek van Ish maar ergens denk ik ook dat het niets voor mij is en als iedereen ergens zo lyrisch over is dan denk ik al gauw van laat maar (raar ja I know). Naar dat van Celeste ben ik nu eigenlijk ook wel curieus. Ik denk dat ik die op mijn lijst ga zetten!
  Irene onlangs geplaatst…Diary | Uit onze vriezer eten & sneeuwMy Profile

  • kellynosmalltalk
   Auteur
   maart 1, 2020 / 4:14 pm

   Haha ik begrijp wat je bedoelt met dat net het averechtse doen van de hypes. :p Ik denk dat je het verhaal nochtans wel erg mooi zou vinden! Ja Celeste Ng vond ik wauw.

  • kellynosmalltalk
   Auteur
   maart 11, 2020 / 8:56 pm

   Zeker een aanrader!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.