Je bekijkt nu Over mooie en lelijke woorden

Over mooie en lelijke woorden

Taal. Dag in dag uit ben ik er mee bezig. Dt: ik hoor dat. Echt waar: ik hoor het wanneer een werkwoord op -dt eindigt. Ik vergeet dagelijks waar ik mijn fietssleutels heb gelegd, maar ik hoor wel wanneer iemand zegt dat hij iets “vermeldt”. Efficiënt, ik weet het. Ik ben orgaandonor maar misschien moet ik op het formulier al even een asterisk bij mijn hersenen noteren, omdat ze niet zo handig in gebruik zijn. Wel zo fijn voor wie ze tweedehands zou gebruiken.

want lachen met de Duitsers is altijd leuk

Naast de dt-regel kent onze Nederlandse taal ook een heleboel woorden. We hebben niet de meest charismatische taal, en dat valt nogal op naast pakweg Frans en Spaans. Gelukkig heb ik van mijn grootouders geleerd dat je altijd moet vergelijken met wie het slechter heeft, en het kan nooit erger dan de Duitse SCHMETERLING, dus hebben wij even geluk zeg.

Ter gelegenheid van euh, mijn inspiratie, geef jullie graag een bonte verzameling van lelijke en mooie woorden in onze Nederlandse taal in het grote woordenboek van tante Kelly. We beginnen met de lelijke en eindigen in schoonheid.

Woorden der Haat  

 • dames

Op tinder bijvoorbeeld nogal een trend: “ik zoek een knappe dame.” Dames zijn vrouwen met kralenkettingen die ruiken naar Nivea uit een blauwe pot. Ik ben absoluut geen dame en ook geen JONGEDAME nee. Ik ben een vrouw. 

 • meid

Dat is hier in Vlaanderen nogal overgenomen uit Nederland maar ik hou er niet van. “Succes meid!”. Zo’n mislukt meisje ofzo. Ik vind het lelijk geschreven en ik vind dat het lelijk klinkt in het Vlaams. Misschien omdat het mij nog te veel aan “ik ben uw meid niet hè” doet denken? 

 • namelijk

Ik heb het niet voor namelijk. Het is in 99% van de teksten een overbodig woord. Er bestaan 55 kikkersoorten, namelijk: … Nee, er bestaan 55 kikkersoorten. Namelijk is oud, tekstopvulling en ik vind het wijsneuzerig. 

 • bruid en bruidegom

Dan vind je de liefde van je leven en hoor je: daar komt de bruid. DE BRUID. Mooi dat ik trouw, maar ik geef er nu al de brui aan. Bij de man maken we het allemaal nog wat erger. Bruid-e-gom: we gommen het huwelijk meteen alweer uit.

Woorden der Liefde

 • liefs 

Ah, mijn favoriete woordje. Liefde die je geeft wordt liefs. Zo schoon. 

 • dutje 

Een dutje doen, dat heeft zoiets kinderlijk mooi. Ook gehoord: Wim Opbrouck (heerlijke mens) die Eva Deroo en co West-Vlaams taaladvies gaf voor de warmste week, en bij dutje zei: ik ga mij een beetje leggen. Of lehhen, awel ja.

 • goesting 

Als we toch Vlaams doen dan halen we het allervlaamste woord der Vlaams (naast amai) erbij: goesting. Ik heb goesting in u en ik heb goesting in frieten met stoofvlees. 

 • slapertje 

Een slapertje zit in je ooghoek als je wakker wordt van je dutje. Dat korrelig, etterig, vies ding heeft een prachtig woord gekregen. Schijnt ook slaapzand genoemd te worden volgens Google. Hoe noemen jullie het?

 • uitwaaien

Uitwaaien is zo’n Nederlands woord waar je geen volledig juiste Engelse op kan plakken. Getting some fresh air, clear my head. Jaja, bijna, maar toch niet helemaal hè. Maar als ik zeg dat ik ga uitwaaien, dan snap je me helemaal. In dezelfde categorie: natafelen. Daar kadert zoveel gezelligheid in, zoveel goede gesprekken.

 • simpel

Gewoon, simpel. Die klank. Is er nog geen kabouter die Simpel heet? Dan neem ik een patent en schrijf ik ooit een kinderboek over kabouter Simpel.

 • lente

Een blij seizoen, maar ook het mooiste seizoenswoord vind ik.

 • penseel

Meer: een penseelstreek. Ik vind dat mooi. Ik vind dat rustgevend, en alleen dat woord heeft dat effect al op mij. Geef me een penseel, water en aquarelverf en na een uur hang ik weliswaar vol verfvlekken, maar ben ik wel een rustiger mens. Dat rustgevend effect duurt hoogstend een halfuur, maar we leven helaas nog steeds niet in een wereld waar de eekhoorns en de vogels mijn vaat doen.

 • lepelaar
Ik lepel, jij lepelt, hij lepelt

Kan ik anders dan eindigen met een dier? De lepelaar bestaat echt en het is niet ik die ’s nachts lepel met mijn kat bij gebrek aan mannelijk gedierte onder de lakens. Ik vind dat de lepelaar mooie klanken heeft. Heel simpel (jawel) gekozen ook: dat beest heeft een bek zoals een lepel, dus we noemen hem de lepelaar. Zo mag het ook wel eens. Trouwens: “lepel” is een palindroom en vroeger dacht ik altijd dat het “palingdroom” was en ik dacht altijd “maar wat hebben de palingen daar nu toch mee te maken?!”.

Wat zijn jullie favoriete woorden? Gooi, smijt, slinger er maar mee! Ik krijg er maar niet genoeg van (die lelijke woorden moesten er gewoon even uit, sorry jongens).

Photo by Patrick Tomasso on Unsplash

Dit bericht heeft 22 reacties

 1. Marloes

  Haha, wat een fijne blogpost om te lezen! Pfoe, een favoriet woord? Ik weet het niet zo snel. ‘Pannenkoekplant’ vind ik wel een leuk woord en het is een mooie plant. Het woord ‘meid’ gebruik ik tegenwoordig wel vaker (sorry!) als ik een vriendin zie: “Heeeeeee meid!!!!! Hoe is het?”.

  Liefs,
  Marloes
  Marloes onlangs geplaatst…Mijn eerste chemokuurMy Profile

  1. kellynosmalltalk

   Haha ja pannenkoekenplant is een leuke hè, ook om te zeggen! En ik vind dat meid helemaal anders klinkt in het Nederlands, het is pas in het Vlaams dat ik er echt grijs haar van krijg.

 2. “Dames zijn vrouwen met kralenkettingen die ruiken naar Nivea uit een blauwe pot.” Hahaa! Ik ben al een tijdje bezig aan een post over het Limburgs, dat is nog een taal apart voor een immigrant uit Oost-Vlaanderen 😀
  Mijn favoriete woorden zijn:
  Bobijntje
  Feestgedruis
  Parafernalia

  1. kellynosmalltalk

   Oh ik kijk al uit naar die post, héél benieuwd haha! 😀 bobijntje, heerlijk! Parafernalia moest ik googelen, weer wat bijgeleerd.

 3. Annelies

  Nooit bij stil gestaan dat uitwaaien niet zomaar te vertalen is. Het verliest inderdaad zijn charme in het Engels.
  Ik ben het eens met het feit dat goesting ooit verkozen is tot mooiste Vlaamse woord. Ook 1 van mijn favorietjes.

  1. kellynosmalltalk

   Ik las uitwaaien ooit eens in een lijstje met woorden als hygge en ik heb het daaruit altijd onthouden. Ja, goesting is ook zo puur Vlaams en totaal niet dialectgebonden, zalig hè!

 4. Kaylin

  Ik kan me vinden in al je favorieten. Zelf vind ik ‘sowieso’ ook wel een leuk woord en dat gebruik ik ook wel vaak. In het Engels vind ik feverish een geweldig woord, kan niet echt goed uitleggen waarom

  1. kellynosmalltalk

   Sowieso vind ik ook een mooie, nochtans uit het Duits haha! Zolang het juist geschreven is wel, en niet met de duizend varianten (zowiezo, zowiso, sowiso, UGHHH).

  1. kellynosmalltalk

   Haha het zijn gewoon mijn hersenen die niet bijzonder efficiënt zijn hoor 😉 daar kunnen ze wel tegen!

 5. Irene

  Oh man dame vind ik ook echt een verschrikkelijk woord! Net zoals doch. Ik snap niet dat mensen dat nog gebruiken. Maar ik vind al je favorieten ook prachtig. Kusje, lieveling en woekeren vind ik ook héél mooi. Een vriendin van me noemt slapers oogpoepjes :’D daar moet ik altijd een beetje van kotsen maar ik vind het ook grappig. Gelukkig is het geen woord dat je vaak gebruikt in conversaties, haha.
  Irene onlangs geplaatst…Dan uiteindelijk toch nog iets over kinderen.My Profile

  1. kellynosmalltalk

   Oh jezus DOCH, dat zouden ze moeten afschaffen inderdaad. Haha oogpoepjes, dat heb ik nog nooit gehoord. :p

 6. weetikhet

  Ik heb nooit dt-fouten gemaakt…tot ik de 50 voorbij was. Nu kan het af en toe gebeuren, en dan voel ik me heel stom, maar het gebeurt.
  Dat komt door al dat snelle skypen, mijn hersenen kunnen dan net niet mee.

  Ik heb geen favoriete woorden, maar dit is mijn non-favoriet met stip op 1 : groentjes.
  Afschuwelijk woord.
  Het is groeNTE. Niets meer, niets minder.

  1. kellynosmalltalk

   Ah, soms betrap ik mezelf ook op een snelle “ik wordt” hoor, wat ons brein al niet doet … Oeps, groentjes durf ik ook al eens te gebruiken! Ik zal het onthouden 😉

   1. weetikhet

    Ik ben niet van de taalpolitie hoor ! Alhoewel, soms misschien … 🙂

  1. kellynosmalltalk

   Ah, hoe leuk! Ik ben al superbenieuwd!

  2. weetikhet

   Vooral “meid” : amai, van denigrerend gesproken !!
   En ja, “goesting” is prachtig ; bedankt om dat eens te benadrukken ! 🙂

 7. Leen

  Voor mij is ‘herfst’ het mooiste seizoenswoord, niet enkel omdat het mijn favoriet seizoen is, maar ook, komaan, het eindigt op zomaar eventjes vier medeklinkers! VIER!
  Leen onlangs geplaatst…Gelezen, gezien, gehoord #18My Profile

  1. kellynosmalltalk

   Oké herfst is bij deze officieel opgenomen in de lijst van mooie woorden wegens vier medeklinkers na elkaar en uiteraard, valt niet te ontkennen, omdat het één van de coolste seizoenen is. FUCK WINTER HE.

 8. Lesley

  Ahh, goesting <3 Ik kwam het allerlelijkste woord ever trouwens onlangs tegen toen ik buikpijn had. Dr. Google zei dat het weleens een vleesboom kon zijn en ik heb NOG NOOIT IETS VIEZER GEHOORD. (Ik heb overigens geen vleesbomen, en sorry om je dag te verpesten met dat woord, daaag)
  Lesley onlangs geplaatst…Sollicitatie-assessmentsMy Profile

  1. kellynosmalltalk

   Ja ik ging het wel hopen dat je geen vleesboom hebt! Je moet het ook eens luidop uitspreken, ik hoorde het nog in Topdokters deze week.

Geef een antwoord

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.