Review: Frozen 2 (Samantha?)

Ik zal maar al beginnen met toegeven dat ik op voorhand weinig verwacht had van de film. Ergens deze zomer zag ik in de cinema een trailer en ik dacht: wat voor een misbaksel gaan ze daar nu weer van maken. Het hielp ook niet dat ik de trailer zag net voor de live-action remake van the Lion King, die ik teleurstellend ongeloofwaardig vond. 

En nu komt het. 

Ik vond Frozen II hilarisch, fantastisch en beter dan de eerste. 

GEK HE. 

Of het nu lag aan mijn lage verwachting of niet, ik laat het in het midden, maar ik heb echt keihard genoten van die film. Het was de combinatie van de verhaallijn, de humor, en gewoon, de Disneymagie. Echt een pareltje!

Elsa hoort stemmen

Heel korte samenvatting: we zijn een paar jaar later, en ons Elsa is haar magische krachten nog niet verloren. Ze voelt zich eigenlijk niet helemaal op haar plek maar doet uiteraard alsof dat wel zo is, tot ze stemmen hoort. Nee, het is geen schizofrenie, maar het ze hoort stemmen uit the enchanted forest, waar een dikke mist hangt door iets uit het verleden. Tel daar een mooie verhaallijn bij rond de ouders van Elsa en Anna bij, en je hebt de perfecte vervolgfilm.

Wanneer Elsa de stem blijft horen, komt ook hét lied dat je in 2020 zal blijven achtervolgen: Into the unknown. Idina Menzel vind ik één van de beste Disneystemmen ooit – ja, ik zet ze naast Jodi Benson – en wauw, ze klinkt zo goed in Into the unknown.

Naast Into the unknown zijn er nog wat meezingers, waaronder één onverwacht nummer middenin de film. Ik heb wat recensies doorbladerd op Google – je weet wel, die saaie van saaie kranten – en ik heb nergens één referentie kunnen vinden over de meer dan hilarische scène van Kristoffs 80’s ballad tijdens Lost in the woods. En ik zal het je hier en nu zeggen: alleen al daarvoor moet je nu naar de dichtsbijzijnde bioscoop gaan. Volgens mij hebben de makers daar 3 minuten carte blanche gekregen, en hebben die gedacht: awel, we go 80’s en we doen van je Bohemian Rhaposody, en dan mixen we dat met een 90’s boysband. FUN! Het was zo over the top, maar echt zo’n mooi cadeautje van Disney. En ik zal nog eens iets zeggen: gedaan met die discussie of Into the unknown of Show yourself nu de nieuwe Let it go is, het is gewoon Lost in the woods. Enkel dat lied kan tippen aan het dramaniveau van Let it go, en Jonathan Groffs stem is trouwens net zo’n pareltje.

Anna heeft ook haar aandeel in de film, met een serieus emostukje met The next right thing. En dan kom ik tot de ster van de film: Olaf. In de eerste film was hij de sneeuwman die droomde van de zon maar niet begreep dat hij zou smelten, tegenwoordig heeft hij een identiteitscrisis. Vond ik iets minder goed gevonden maar daar gaat het niet om: meer dan genoeg hilarische scènes.

Samantha?

Misschien is dit spoilergedrag van mij maarrr Disney strooide zelf al met de scène op Facebook en YouTube en van die dingen, en bovendien waarschuw ik je, en technisch gezien is het geen spoiler want het verklapt helemaal niets over de verhaallijn. Maar deze scène dus.

Dat is Olafmagie. Het mooiste is dat Josh Gad (die trouwens ook de acteur achter Lefou is in Beauty and the Beast) Samantha zélf improviseerde. Iedereen vond het dan blijkbaar zo leuk dat het werd gebruikt in de film. In het Duits heet Samantha trouwens Hildegard wat zo mogelijk nog grappiger is (ik kon niet meer). Ook het stuk waar Olaf de eerste film samenvat is fantastisch gedaan: enkel Olaf kan mensen doen lachen met “Their parents are dead”. ‘t Was zelfs geen zwarte humor, maar gewoon … Olaf. 

Als je trouwens een goed interview wil zien met Josh Gad en Jonathan Groff (Kristoff), dan is deze een aanrader. Let vooral op het Frans accent van Josh Gad, hoe schattig Jonathan Groff is en het prinsessenklapje van de interviewer nadat Josh Gad over de verjaardagstaart vertelde.

Samengevat vond ik de eerste film gewoon net iets meer kinderfilm dan de tweede, die met de inside jokes en de 80’s ballad van Kristoff ook voor volwassen veel meer dan gewoon een standaard familiefilm is.

Alle liedjes staan op Spotify maar hier toch al even die Lost in the woods 😀


8 Reacties

 1. december 14, 2019 / 5:07 pm

  Mijn verwachtingen waren wél hoog, maar ook ik vond deze sequel beter. Zélfs in het Nederlands, waartoe ik om kindredenen gedwongen werd. Ik ga hem misschien stiekem nog eens met vriendinnen in het Engels kijken 🙂
  Moederschip onlangs geplaatst…Hé het is oké (3)My Profile

  • kellynosmalltalk
   Auteur
   december 15, 2019 / 5:23 pm

   Ah, blij dat ik niet de enige ben! 😀 Ik denk inderdaad dat het leuker is om hem met de originele stemmen te horen (Jonathan Groff klinkt echt goed!) dus dan heb je meteen nog een excuus.

 2. december 15, 2019 / 10:40 am

  Ik ga in de kerstvakantie met mijn beste vriendin en haar dochtertje kijken, ben super benieuwd!

  • kellynosmalltalk
   Auteur
   december 15, 2019 / 5:23 pm

   Echt iets om naar uit te kijken vind ik! 😀

 3. januari 9, 2020 / 9:12 pm

  Oké ja euhm ik heb nog altijd de eerste film niet gezien. Wel de ‘herwerking’ in de reeks ‘Once upon a time’ waardoor ik het verhaal een beetje ken, maar de magie nog niet heb mogen ervaren. Ooit was ik van plan om alle Disneyfilms te kijken maar ik heb de fout gemaakt dat in chronologische volgorde te willen doen met alle oude crap eerst en daardoor compleet ontmoedigd ben geraakt. Misschien moet ik dat project toch nog eens een herkansing geven 🙂
  Leen onlangs geplaatst…Gouden randjes #32My Profile

  • kellynosmalltalk
   Auteur
   januari 10, 2020 / 7:00 pm

   Oh amai, dan mag jij dat nog allemaal beleven! 😀 Hmm dat is wel een mega uitdaging inderdaad. Ik wil je gerust wel eens een lijstje geven van Disney klassiekers die ik de moeite vind, maar dan is dat weer volgens mijn voorkeuren en zal er altijd wel weer iemand zijn die zegt: “en heb je dié nog nooit gezien?” :p

   • kellynosmalltalk
    Auteur
    januari 10, 2020 / 7:01 pm

    Maar euh Frank & Frey (the Fox and the Hound) is megaschoon. Echt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.