Mijn topgerechtjes

Om de één of andere reden lees ik deze titel met de stem van Sergio Herman (topherehjes), maar gelukkig ben ik geen Zeeuw of West-Vlaming en kan ik wel de letter -g uitspreken. Bovendien eet ik ook voornamelijk veggie en staan er dus alvast geen mosselen tussen mijn gerechtjes.

In mijn maandoverzichtjes (al twee tot nu toe, hoho) vond ik dat ik alsmaar aan het schrijven was over koken en bakken, dus besloot ik er een volledige blogpost aan te wijden. Ik dacht: al dat gezaag daarover, laat ik het samenvatten. Ik ben nochtans geen kookgoeroe, foodblogster, wetenschapster of weet ik veel wat. Meer zelfs: ik kan helemaal niet goed koken! Ik ben totaal geen klassieke kok. Je moet mij niet vragen om coquilles te bereiden en ik denk dat ik zelfs geen biefstuk kan bakken, want ik éét dat nu eenmaal niet. Ik maak wel auberginelasagne en ik weet dat een kiwibes bestaat. Ik pluk maar wat recepten van het Grote Boze Internet en aangezien ik nogal een gewoontedier ben, maak ik wat ik lekker vind een keer of twintig per week (aléja, zo ongeveer dan, ik heb nog geen obesitas). Ik ben geen gezondheidsfreak maar ik probeer de 80-20 regel te volgen, dus ik eet meestal puur en gezond. Hier volgt: een lijstje van de gerechtjes die nogal vaak bij mij op de keukentafel staan, of die ik tussendoor zit op te peuzelen.

 • Shakshuka

Shakshuka zag ik in Luv L’oeuf in Gent al op de kaart staan, een all day brunchplekje. Shakshuka is een van oorsprong Israëlisch of Egyptisch gerechtje. Lekker fancy allemaal, wat mij vooral boeit is: éénpansgerecht. Hoera! Weinig afwas! (Ik heb dus geen vaatwasmachine). Ik eet dit ook gewoon recht uit de pan, omdat je in dit gerecht je eitje breekt in de pan en je anders, tja, die eidooier breekt bij het verslepen en daar zou ik een beetje onnozel van worden. Ik blijf voorlopig een zoete ontbijter dus ik eet dit als avondeten. Dank aan Karola’s Kitchen, want snel klaar + weinig afwas = geen excuus om niet gezond en smaakvol te eten. Mijn persoonlijke favoriet is de variant met aubergine, champignons en mozzarella.

 • Chocolade vegan bananenbrood van Brenda De Groot

Dit smaakt gewoon als een dessertje, maar is dan vrij gezond én keimakkelijk om te maken. You need: banaan, havermout, puur cacaopoeder, dadels, bakpoeder, kaneel, walnoten. Brenda is gewoon een geniaal mens om dit bananenbrood samen te stellen, want dit is magie. Ik ontdekte het ongeveer een jaar geleden en er ligt hier altijd wel een stukje van dit bananenbrood in de keuken. Soms ontbijt ik ermee, maar ik neem het vooral als tussendoortje (havermout = energie!). Ben je net als ik een grote chocoladefan dan moet je dit echt in je oven steken. Het is niet suikervrij trouwens want die dadeltjes zijn toch gewoon echt suiker – wat “healthy foodbloggers” op Pinterest je ook willen wijsmaken met sugarfree cake die dan plots vol zit met dadels of zelfs met ahornsiroop.

 • Bloemkoolrijst

Dit vind je in de diepvriesafdeling in de Delhaize – misschien ook in een andere supermarkt, dat weet ik niet. Oproep aan de Delhaize: ik wil wel ambassadeur worden hoor, ik doe keivaak mijn boodschappen bij jullie! (vooral omdat jullie het dichtstbij zijn, oeps). Daarnaast is de Delhaize ook wel één van de weinige supermarkten waarin ik “de mens” niet elke minuut in vraag stel (en dat is heel wat), en bovendien hebben ze ook veel lekkere dingen, waaronder dus bloemkoolrijst. Het is 100% bloemkool, die ze zien als alternatief voor rijst. Je hoeft het niet te ontdooien, maar je kan het gewoon op hoog vuur bakken in een pan en naar eigen smaak kruiden toevoegen (lekker met paprikapoeder, bieslook …). Joepie, ook weer snel klaar en extra groentjes zijn altijd welkom!

 • Griekse yoghurt met zaden en fruitjes

Mijn doordeweeks ontbijtje verdient ook wel beetje aandacht, toch? Zoals gezegd ben ik een gewoontedier en meestal eet ik dus mijn yoghurtje ’s ochtends. Ik ben een grote yoghurtfan, maar dan wel Griekse yoghurt. Ik vind dat er een gigantisch verschil zit tussen gewone yoghurt en Griekse yoghurt, en dan bedoel ik dat gewone yoghurt smaakt zoals Trump en Griekse zoals Obama. Griekse yoghurt heeft nu eenmaal charisma, zeker als je er chiazaad en lijnzaad aan toevoegt: Karolien weet daar veel meer over dan ik, dat lees je hier. Ik doe er ook pecannootjes bij, en uiteraard: fruit. Leve fruitjes! Ik vind kaneelappeltjes superlekker, maar ook granaatappelpitten, blauwe bessen, banaan … roer ik vaak door mijn yoghurt.

 • Soep

Wat hou ik van soep. Eigenlijk is soep gewoon het mealpreppen uit de middeleeuwen ofzo hè, want je maakt toch ook geen soep voor één lunch. Pompoensoep vind ik echt to die for, maar ook soep van tomaat, paprika en wortel is héérlijk. Al maakt niemand betere soep dan mijn mama – echt waar, die doet daar mamakruiden ofzo in. Heel speciaal. Soep is zo hartverwarmend: ook al haatte ik het als kind, ik kan niet meer zonder nu.

 • Gevulde groenten in de oven

Ik eet dus graag puur, en niets is puurder dan groenten. Pluspunten ook dat die dingen dus uit de grond komen en dat daar niet eens dieren voor dood moeten, ongelooflijk is dat toch hè. De wereld is nog niet helemaal om zeep. Veel groenten kan je makkelijk vullen: courgette, puntpaprika’s, portobello’s, aubergine … Het hangt maar wat af van het seizoen. Je kan ze vullen met een tomatensaus, afwerken met een gratinkaas en in de oven steken: superlekker en vaak smaakt het dan wat pizza-achtig. Ook met ricottakaas zijn ze heerlijk, of gewoon, met nog meer groentjes. 🙂 De combi champignon en geitenkaas moet je trouwens echt eens proberen.

Tot daar mijn wereldberoemde gerechten. Ik weet het, ik moet een restaurant openen *ahum*. Nee, vroeger kon ik echt niet koken, het is pas sinds ik meer bezig ben met wat IK wil eten dat ik meer in de keuken sta.

Heb jij gerechten die de wereld (of ik, laten we daar mee beginnen) moet kennen? Tell me. Dan varieer ik nog eens hè, ook belangrijk.

12 Reacties

 1. november 11, 2019 / 7:40 pm

  Dit zit er allemaal te lekker uit! Ik wil al een tijdje weer eens Shakshuka maken (eigenlijk sinds ik het op je blog voorbij zag komen), maar ik ben er nog niet zo’n expert in. Ik heb op dit moment ook geen vaatwasser dus alleen daarom vind ik dit al een topgerecht. Moest erg lachen om dat niet kunnen uitspreken van de g overigens. Ik hoorde het hem helemaal zeggen.
  Sanne onlangs geplaatst…Huispraat #1: project hotelwaardige slaapkamerMy Profile

  • kellynosmalltalk
   Auteur
   november 12, 2019 / 5:20 pm

   Ja shakshuka is echt zo’n lifesaver! Als je het met Jesse deelt dan kan je er gewoon twee eitjes in doen en als je de afwas aan hem overlaat dan is er al helemaal geen werk aan 😉

 2. november 12, 2019 / 6:52 am

  JAAA!! Chocolade bananenbrood, love it! De andere gerechten heb ik nog nooit geprobeerd.
  Mei Qi onlangs geplaatst…dat is geen geldMy Profile

  • kellynosmalltalk
   Auteur
   november 12, 2019 / 5:23 pm

   Heeemels hè! Alles dat naar chocolade smaakt eigenlijk 😀

 3. november 12, 2019 / 12:20 pm

  Ola, shakshuka moet ik ook nog eens maken en dat chocolade bananenbrood zet ik ook op mijn lijst. Ik leef ook echt voor soep. Ik eet dat bijna elke dag eigenlijk. Ideaal om groentjes binnen te krijgen!
  Irene onlangs geplaatst…Dagboekje van week 45.My Profile

  • kellynosmalltalk
   Auteur
   november 12, 2019 / 5:24 pm

   Ja dat bananenbrood vind ik echt een mega-aanrader, is ook supersnel klaar!

  • kellynosmalltalk
   Auteur
   november 14, 2019 / 8:13 pm

   Bedankt voor je reactie! 🙂 Ja, het bananenbrood klinkt net zo lekker als het smaakt, zeker met de knapperige stukjes walnoot. Met dat snuifje kaneel erbij vind ik het ook nog lekkerder in de wintermaanden. En yes, go go go bloemkoolrijst!

 4. december 9, 2019 / 4:06 pm

  Omg die cake! Ik maakte vroeger de bananencake van Pascale Naessens wel eens, maar sinds ik thuis zoveel mogelijk vegan eet, kon dat niet meer maar DIT, dit ziet er nog tien keer lekkerder uit! Het is dat ik bezig ben met mijn nagels te lakken anders begon ik er direct aan, want ik heb alle ingrediënten in huis…
  Leen onlangs geplaatst…Plantjes in huis #5: de jungle op kantoorMy Profile

  • kellynosmalltalk
   Auteur
   december 10, 2019 / 1:03 pm

   Jij gaat die cake ongetwijfeld keilekker vinden! Allez, als ik dat zo mag denken hè :p het is echt supermakkelijk, dus steek hem maar eens in de oven als je nagels droog zijn!

 5. Liesel
  september 16, 2020 / 11:47 am

  mijn ik-wil-niet-lang-in-de-keuken-staan-maar-wel-gezond-eten recept: snij groenten naar keuze in gelijkmatige stukjes. Ik kies vaak voor enkele krieltjes, zoete aardappel, butternut pompoen, rode ui, paprika, look, champignons en groene asperges. Maar ook aubergine, courgette, wortel, venkel… kan erbij. Meng op een bakplaat of ovenschotel met een flinke scheut olijfolie, pezo, paprikapoeder, chilipoeder en verse tijm. Ongeveer 40 min in de oven om 200° en tussendoor eens omscheppen. Afwerken met een flinke portie feta erover gebrokkeld, wat gegrilde amandelschilfers en koriander of peterselie. Echt lekker.

  • kellynosmalltalk
   Auteur
   september 17, 2020 / 10:40 am

   Ga ik onthouden!! Die pompoen is top voor nu. Als ik een reactie kon pinnen dan deed ik het

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.