Je bekijkt nu Werelddierendag: dé feestdag van ’t jaar

Werelddierendag: dé feestdag van ’t jaar

Lieve jongens en meisjes: 4 oktober is het werelddierendag en vieren we dus in feite het schoonste wat er op deze aarde bestaat: de beestjes.

Ik grijp deze gelegenheid dan ook al graag aan om jullie te vertellen dat Harry terug is! Harry was een spin die mijn maatje was in Kos, daar konden jullie hier al over lezen. Toen Harry verdween was ik daar even het hart van in, maar nu, zo ongeveer 2 jaar en 3 maanden later, begrijp ik het helemaal.

Want weet je wie er al de hele week in een hoekje in de carport van mijn auto hangt? Juist ja, die lieve Harry! Hij hangt daar in zijn web, vliegjes te grijpen of weet ik veel wat te doen. Ik maak mezelf dan ook graag wijs dat Harry in juni 2017 besloot dat de liefde tussen ons zo groot is, en dus maar een emigratie naar België plande om zeker te zijn van een langdurige relatie. Hij ondernam een helse tocht en kroop naar de luchthaven in Kos, zocht een vliegtuig richting BRU en verschanste zich in een handtas van Prada (Harry heeft stijl). Hij had niet voorzien om uit te komen in hartje Antwerpen, maar kroop langzaam maar zeker mijn kant uit – de aantrekkingskracht was zo groot dat zijn 8 pootjes automatisch de juiste richting uitgingen. En nu kunnen we elkaar opnieuw elke ochtend en avond begroeten! Ik bedoel maar: #spidergoals.

Mijne maat (in het midden ongeveer, hij is een beetje gecamoufleerd)

Enfin. Ik heb veel fantasie. Harry is werkelijk de enige spin die ik leuk vind, maar dan nog vermijd ik altijd om dieren dood te trappelen, ook al zijn het spinnen of insecten. Het mag dan ook geen spoiler zijn dat ik ook geen dieren opeet – hoewel ik toegeef dat het jandorie niet makkelijk is en ik op restaurant vaak flexitariër ben en wel eens een stukje vis eet.

Mijn liefde voor dieren is dus niet perfect. Maar ah, kijk, om toch dicht te komen bij perfectie op deze werelddierendag, verzamelde ik dierenweetjes voor jullie. De allerschattigste, grappigste, raarste, ontroerendste en onnozelste.

1. Dit hoorde ik afgelopen week pas in Bake-Off Vlaanderen: als dieren in Zuid-Afrika van de marulavrucht eten, dan worden die dronken. Klik op die link en als je een zatte giraf en struisvogel hebt gezien, dan weet je dat het allemaal wel goed komt met het leven. Ja, echt: African animals getting drunk from ripe marula fruit.

2. Zeepaardjes zijn vriendjes voor altijd. Ze houden zelfs elkaars staart vast als ze reizen door de wonderlijke zeëen, om elkaar niet te verliezen. Ook otters houden elkaars hand vast om niet uit elkaar te drijven.

3. Als je op zoek bent naar eeuwig leven, dan moet je maar eens op consultatie bij de turritopsis nutricula-kwal. Dat ding wordt geslachtelijk volwassen en kan daarna gewoon weer naar de fase van geslachtelijk onvolwassen terugkeren, en die cyclus kan eindeloos doorgaan.

4. Grote verschillen tussen Nederlands en Vlaams en tussen West-Vlaams en Limburgs? Ja, klopt, vraag maar eens aan de geit. Ze hebben immers onderlinge accenten en passen zich dus aan hun omgeving aan. Een Limburgse geit zou dus meèèègeiii mekkeren en een West-Vlaamse mehehehehe. Ofzoiets.

5. Geen fan van kakkerlakken? Misschien moet je ze toch maar buiten jagen in plaats van ze te doden. Het lijf van een kakkerlak kan nog minstens een WEEK leven zonder hoofd en zelfs het hoofd kan zonder lijf leven. Dat vind ik gru-we-lijk. Dat daar nog geen horrorfilm over bestaat.

6. Dat de blauwe vinvis het grootste dier op aarde is, dat wist je misschien wel. Maar serieus, zijn tong alleen al weegt even veel als een auto en als een volwassen olifant. Echt een heel cool, mythisch wezen toch, ons vinvisje.

7. Er bestaan vissen die vliegende knorhaan heten. HAHA. hahaha. Ook: long-wattled umbrellabird. Nederlandse vertaling: ecuadorparasolvogel. 🙂 🙂

flying low
zwarte parasol

8. Veel slaap nodig? Dan ben je misschien een gereïncarneerde koala (oftewel: mooi excuus voor de volgende keer dat je niet uit je bed raakt). Die lieve koala heeft maar liefst 20 uur per dag slaap nodig, en als ze wakker zijn, dan eten ze. Duidelijke spirit animal.

9. Koeien zijn goed in vriendschappen en hebben beste vriendjes. Echt waar: als ze worden weggehaald bij een bevriende koe, gaat hun hartslag omhoog door stress. I know, heartbreaking right?

10. Dinosaurussen: gekke beesten waren dat hè. Weet je welk levend dier het dichtst in hun buurt komt? DE KIP! Jazeker, dat onnozel tokkelende kippetje is het meest gerelateerd aan de immense dino! Hier lees je de wetenschappelijke shizzle daarover. En even voor de duidelijkheid: ik hou van kippen hè. In fact, I always did:

Moge het duidelijk zijn dat dieren onze wereld enorm verrijken. Geef je huisdier dus maar een extra traktatie vandaag. Dat is wat jouw kat, hond, ezel, hamster of spin (whatever floats your boat) verdient.

Dit bericht heeft 2 reacties

    1. kellynosmalltalk

      Haha wie weet komt de info nog van pas he 😀

Geef een antwoord

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.