Geef mij sweaters en ovenschotels aub

Weet je wat ik gisteren (donderdag) droeg? EEN SJAAL! Weet je ook welke temperatuur we hadden gisteren? 16 GRADEN! Weet je hoe blij ik hiervan word? ZEER BLIJ!

Oh ik ben helemaal excited, want ik heb niet één maar drie favoriete seizoenen. Ik vind de lente, de zomer en de herfst fantastisch (en de winter dus verschrikkelijk, maar dat is nog héél lang).

Ik schreef al even over de lente in hoe we blij worden van mooi weer, en als ik het zo lees dan merk ik dat dit helemaal het omgekeerde is van hoe ik me nu voel. Geef me nu maar een sweater, een sjaal, een warm drankje, een boek en Netflix.

Ode aan de seizoenen

Toen ik nog in het buitenland woonde, scheen de zon daar zo goed als elke dag. Dat klinkt heel aanlokkelijk, maar die zon gaat ook niet meer weg hè. Het is een stalker die je achtervolgt, elke dag. Heb je zin om eens een dagje binnen te Netflixen? Die zon schijnt overal door en belandt in je tv-scherm, in je ogen: ze is er werkelijk overal en altijd. Je kan niet zomaar zeggen “nee zon, vandaag efkes nie”, en je kan zelfs geen aangifte doen bij de politie voor stalking. Schande.

Ook het landschap blijft grotendeels hetzelfde. Redelijk dor, en een palmboom is cool, maar ook best saai. Hij is groen en als hij een ander kleur krijgt, dan is hij morsdood. Hierbij dus even een appreciatie voor onze natuur: in de lente hebben we die mooie Japanse kerselaars, narcissen, meiklokjes, hyacinten en nog 14347 andere bloemen, in de zomer véél groen en zonnebloemen, en in de herfst hebben we die prachtige vallende bladeren. Helaas hebben we ook winters en dan is alles kaal, behalve als het sneeuwt (hoop en al een dag of twee). Ik vind dat schoon hè, zo’n sneeuwlandschap – heb je ooit al eens een sneeuwvlokje van dichtbij gezien? Dat is weer zo’n wonder op zich. Allemaal fun en games dus, maar sneeuw smelt. Gesmolten sneeuw met strooizout en weet ik veel wat nog allemaal in: da’s echt ranzig.

Gelukkig moeten we daar nog niet te veel aan denken want JAJAJA sweaterweather is aangebroken! Officieel pas vanaf 21 september, weet ik allemaal wel, maar hallo: het was 7 graden hè deze ochtend. Koude ochtenden dus, maar ook dit:

Ovenschotels! Hoera! Ik dank het universum voor ovenschotels. Werkelijk waar: mochten die ooit verdwijnen, dan zou ik me bekeren tot alle godsdiensten tegelijk en elke dag bidden om hun terugkeer. Die warme groenten en die gesmolten kaas: miljoen miljard keer lekkerder dan welk zomers slaatje ook. Ik maakte deze courgettelasagne van Karola’s Kitchen en hij was de snee in mijn wijsvinger dus ook miljoen miljard keer waard.

Ik zal ook nooit echt een sportief mens worden, maar boswandelingen: daarvoor krijg je me uit mijn zetel. Sinds afgelopen lente rijd ik ook altijd even 10 minuutjes naar het bos om te hardlopen, en dat is het 1000% waard. Ik zag de voorbije maanden het bos steeds groener worden en ik kijk er al zo hard naar uit om de herfst te ruiken en om bladeren te horen knisperen. Hoe cool zijn bladeren ook: ze worden geel, en oranje, en rood, en bruin, en er zijn zelfs WITTE! Er liggen kastanjes en er groeien paddenstoelen – ik vind dat dat getuigt van een hoog Disneyniveau. Waarom bestaat er trouwens nog geen kaars met “boswandeling” geur???

Dog Autumn GIF - Find & Share on GIPHY

Nog meer herfst: pompoenen! Een pompoen is dus meer dan een ding waar je grandioos mislukte Halloweengezichten uit snijdt (HAHAHA kijk – da’s lachen met andermans miserie maar het zou mij ook overkomen, plus karma want ik beland naar alle waarschijnlijkheid in het ziekenhuis omdat ik drie vingers heb afgesneden terwijl ik maar twee vingers teruggevonden heb). Nee serieus: pompoen is zo zoet, zo lekker uit de oven, en hemels in soep. Ik wil graag ook even vertellen dat ik nog nooit een pumpkin spice latte gedronken heb in de Starbucks. Kan iemand mij vertellen of die zoet genoeg is, niet te veel naar chemisch experiment smaakt en wel nog genoeg naar melk smaakt? Ik weet dat graag voor ik een fortuin uitgeef aan 850 calorieën ofzo.

Ik voel daarnaast veel liefde voor mijn zomerjurkjes. Zo vrolijk en licht – midden in de winter kan ik er heel melancholisch naar staren. Maar: dikke, wollen, donzige truien: da’s ook wel the shit. Ik ben zo’n mongool die elke trui MOET aanraken in de kledingwinkel. Dat is echt een onweerstaanbare drang. Er zijn altijd truien die prikken (of stekken, zoals ik dat zeg), en ik begrijp niet dat iemand die koopt. Ik moet dat maar vijf seconden dragen en ik word zo slechtgehumeurd dat ik de hele winkel wil platbranden. De goeie truien zijn die waar ik de hele dag met mijn kaak wil tegen wrijven. De combinatie sweater + sjaal betekent dan dat we een temperatuur hebben van rond de 15 graden: een beetje fris maar nog gezellig. Als de zon dan ook nog eens schijnt en ik mijn zonnebril kan opzetten, dan ben ik zowel een fancy als gelukkig mens.

mijn kat vindt mijn sjaal dus ook leuk

En dan nog een heel belangrijke: herfst is het seizoen voor introverten. Nochtans hou ik oprecht van de zomer. Ik lees het allerliefste buiten in de schaduw of in de zon – daar kan niets aan tippen. Ik hou van terrasjes doen en van ijsjes, ik hou van de zee bij 25 graden. Toch is de zomer ook hét seizoen waar je sociaal moet doen. Ik ben helemaal geen asociale koe, maar ik vind grote groepen ook echt niet leuk. Groepen geven me, bijna zonder uitzondering, het gevoel dat er iets mis is met mij. Ik heb dat zelfs als ik geen deel moet uitmaken van een groep. Ik haat het bijvoorbeeld als er zo’n groep scoutsleden passeert, hoewel ik vroeger ook zelf op kampen ging. In de zomer zijn ze dus overal, die groepen. Mensen zijn overal, terrasjes zitten overvol en vooral: er is een soort verplichting om buiten te komen. Er worden zoveel dingen georganiseerd dat je je bijna belachelijk voelt als je daar niet bij was, gewoon omdat dat “zo hoort”. Op Stubru hoorde ik voortdurend “de festivals zijn teruuuug”, waarbij ik standaard dacht: fuck off met uw festivals altijd.

Ik ben naar geen enkel festival geweest deze zomer. Dat komt deels omdat ik bijna de hele zomer gewerkt heb, maar ik heb daarnaast ook gewoon niet zo’n vriendengroep die zegt: “pakt uwe trekrugzak en uw tent om een paar dagen te feesten”. Ik had wel een dag naar Rock Werchter willen gaan, maar ik was ziek en er was niet direct iemand om mee te gaan. Dat klinkt zielig maar dat is tegelijk een heel bewuste keuze van mij: ik heb een paar vriendinnen en ik vind dat genoeg, maar dat betekent ook dat ik soms niemand heb die hetzelfde wil (en kan) doen als ik. In de zomer word ik daar dan ook dubbel zo hard mee geconfronteerd, waardoor ik zeker het gevoel heb dat ik een aliën ben als ik niets gepland heb op een zomerse zondag. Het helpt ook niet dat je overal barbecue ruikt – zelfs al eet ik geen vlees en bijna geen vis. Ik vind het niet erg om alleen te zijn, maar ik vind het wel vervelend als ik zie dat mensen genieten van hun terrasje terwijl ik alleen voorbijwandel.

Dat is nu voorbij. Ik heb minder de behoefte om buiten te komen en wil me oprollen als een rolmops in mijn zetel. En ik ben niet de enige: mensen zitten terug binnen als het buiten waait en regent. Netflix wordt vaker geopend, dekentjes verschijnen, er zitten meer ovenschotels met pompoen in de oven. Er wordt op restaurant vaker rode wijn besteld dan rosé.

Laat ze maar komen hè, die herfst.

Ben jij net zo’n OMG JA HERFST-mens of wil je het liefst dat er nog een hittegolf passeert?

Foto bovenaan: Lukasz Szmigiel.

16 Reacties

 1. september 7, 2019 / 6:08 am

  OMG ja herfst dus! Ik ben echt een herfstmens. Toevallig gisteren ook beginnen schrijven aan een herfstpost, maar ik wacht netjes tot eind september om de zomerfans niet te choqueren haha
  Moederschip onlangs geplaatst…Zomer 2019My Profile

  • kellynosmalltalk
   Auteur
   september 7, 2019 / 8:42 am

   Haha ik ben nochtans ook wel een zomermens, maar ’t is tijd voor iets nieuws vind ik nu.

 2. september 7, 2019 / 9:55 am

  Ik stond bijna op de tafel te dansen toen ik hoorde dat het herfstachtig weer zou worden. Ik geniet er ook zo van. Af en toe schijnt de zon en dan weer een harde plensbui wat ook weer heel knus aanvoelt (als je binnen bent).

  En ik doe met je mee. Ik wil ook wel een kaars met een boswandeling geur.

  Bettie

  • kellynosmalltalk
   Auteur
   september 8, 2019 / 11:38 am

   Ja ik vind die afwisseling van zon en regen ook zo leuk! Niet 10 minuten zon en 10 minuten regen en dan weer naar zon hè, maar in dagen.

  • kellynosmalltalk
   Auteur
   september 8, 2019 / 11:39 am

   Ik ben blij dat ik niet de enige ben die verdacht gelukkig is bij krakende bladeren.

 3. september 7, 2019 / 1:28 pm

  Haha, ik heb precies hetzelfde. Blij met de lente, blij met de zomer, (extra) blij met de herfst, NIET blij met de winter. 😛
  En ik zou je graag meer vertellen over de pumpkin spiced latte van de Starbucks maar die heb ik ook nog nooit op. Wel die van een koffietentje hier in Breda, en daar heb ik nu spontaan zin in gekregen. ^^ Laat die herfst maar komen!
  Wendy onlangs geplaatst…Waarom ik een bloedhekel heb aan de audioloog (ook als ‘ie goed nieuws heeft)My Profile

  • kellynosmalltalk
   Auteur
   september 8, 2019 / 11:40 am

   Hmmm moet ik precies toch maar eens proberen dan, die pompoenenkoffie. Ik ga eens checken of ze het ook in koffiebars in de buurt hebben.

 4. september 7, 2019 / 4:04 pm

  Liefde voor ovenschotels! Ben ook blij dat de herfst er aan komt terwijl ik er vroeger net altijd tegenop zag. Ik heb zooooo veel zin om gewoon om 17 uur al in’t donker te zitten, bij voorkeur met een sjeuzeke in de zetel. Oh en warme chocomelk! Het lijkt op die foto met je kat trouwens alsof het best gewoon aan je broek hangt :p haha.
  Irene onlangs geplaatst…Ik liet mijn okselhaar bijna een maand groeien.My Profile

  • kellynosmalltalk
   Auteur
   september 8, 2019 / 11:41 am

   Ja leeeeuk hè dat het vroeger donker wordt! Supercool alleen weet ik nu al dat het in januari genoeg gaat zijn en dat ik dan lente ga willen. Mijn kat hangt effectief aan mijn broek alsof het de eerste de beste krabpaal is.

 5. september 8, 2019 / 11:06 am

  Ik vind elk seizoen wel iets hebben maar op gebied van eten ben ik zeker meer voor overschotels en kolen dan voor slaatjes.
  En ik voel ook wel dat het in de zomer ‘eenzamer’ is omdat je dan overal blije mensen hoort en ziet die samen dingen doen, en in de herfst lijkt het veel meer ok om thuis te zitten onder een dekentje.

  • kellynosmalltalk
   Auteur
   september 8, 2019 / 11:43 am

   Klopt, ik vind sla saai. In de herfst word je daar inderdaad minder mee geconfronteerd en dat vind ik voorlopig wel goed zo.

 6. september 9, 2019 / 11:24 am

  Ook hier fan van ovenschotels en de herfst! Wij maken aan het begin van elke week een menu op (zeer praktisch) en al enkele weken suggereerde ik volgens mijn lief alleen maar “winterkost”. Blij dat het daar nu dus eindelijk tijd voor is.
  Lien onlangs geplaatst…Naar de naailes gaanMy Profile

  • kellynosmalltalk
   Auteur
   september 9, 2019 / 7:54 pm

   Haha dan is het inderdaad duidelijk tijd voor de winterkost, laat dat krokante laagje kaas uit de oven maar komen hè!

 7. oktober 5, 2019 / 5:32 pm

  Jeej team herfst!!!! Mijn favorietste seizoen. Eindelijk van de hitte af; ’t is altijd zo’n opluchting als het september is. (De winter daarentegen… Ik haat sneeuw en het gebrek aan zonlicht dan.)
  Moet er ook eens een blogpost aan wijden eigenlijk.
  Leen onlangs geplaatst…#40voor40: update #3My Profile

  • kellynosmalltalk
   Auteur
   oktober 6, 2019 / 12:01 pm

   Ja september is zo’n leuke maand hè! Zo nog wat nazomeren maar tegelijk ook al eens een sweater bovenhalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.