Je bekijkt nu Op visite bij Dory en Kevin in Pairi Daiza

Op visite bij Dory en Kevin in Pairi Daiza

O hemeltje lief, ik ging naar Pairi Daiza. Ik, die niet wil dat we dieren gebruiken voor het plezier van de mens. Als je daar dan langs de gorilla’s in een afgesluiten ruimte loopt en er staat een hoop mensen samen getroept om er een blik van op te vangen, dan is dat toch wel de definitie daarvan.

En toch was ik benieuwd naar Pairi Daiza. Dat is mijn cognitieve dissonantie, waarbij ik mezelf betrap op: “ja maar”. De witte tijger zit opgesloten, maar die slaapt toch 20 uur per dag. Ja maar, de bonte maki is met uitsterven bedreigd omdat zijn leefgebied verwoest is.

Ze zitten opgesloten en dat is fout, en alle ja maar’s ten spijt, doet de rest er dan eigenlijk niet meer toe. Maar oké, ik ben maar een mens, en ik ben niet altijd een even intelligent mens (als ik, en ik zeg zo maar iets, koffie laat lopen zonder koffiekop eronder). Deze keer won mijn cognitieve dissonantie het helaas van mijn ethische principes en daar heb ik geen excuus voor. Ik doe de rest van het jaar wel een extra effort door enkel nog plantaardige melk te drinken (stond al op mijn to do-lijstje). Ik moet uiteindelijk wel zeggen: ik had een fijne dag, daar in Wallonië. Ik vind het oprecht een mooi park: schitterende natuur, onverwacht proper en héél coole beesten.

Van Afrika tot in Azië (en ineens verder door naar Canada)

Het park is onderverdeeld in 8 werelden, daar lees je hier alles over op hun website. Mijn vriendin en ik liepen volgens mij wel eens in elke wereld maar we zijn allebei een catastrofe in kaarten lezen, dus het was een beetje random. Op een gegeven momenten kwamen we drie keer op hetzelfde punt uit, terwijl mij voeten al pijn deden van het wandelen. Ik dacht: als ik dit onnozele Afrikaanse dorp nog één keer zie, dan snijd ik mijn voeten eraf. Hak hak.

Zo ver kwam het niet hoor, want daarna at ik een wafel en had ik nieuwe moed. Benieuwd naar wat de hoogtepunten van de dag waren (naast de wafel)? Hier komen ze.

 • Le Phare

Bij Le Phare (vuurtoren) zaten we heel gezellig: het zonnetje scheen, we hadden een schitterend uitzicht en er zwommen zeehonden onder ons. Ja, wat wil je nog meer hè? Eten, natuurlijk, wat een vraag. Bij Le Phare kan je pannenkoeken en galettes eten. Een pannenkoek is met suiker en een galette met zout, en het beleg van de pannenkoek en galette is dan respectievelijk ook zoet en zout. Ik dronk enkel een koffie nadat ik al twee uur had lopen zagen om een koffie, maar mijn vriendin at een galette: de chèvre folle (gekke geit) met véél geitenkaas, honing, bechamel en nootjes. Uit-er-aard proefde ik daar ook van en hij was echt lekker.

 • Cambron-by-the-sea

Ik ben niet gek: naast eten hebben we ook dieren gezien. Cambron-by-the-sea is de onderwaterwereld, en hoewel ik de infrastructuur niet zo spectaculair vond, waren de vissen dat wel. We zagen een beeldschone versie van Dory, een vis in kubusvorm, een denappelvis en ik deed alsof ik kusjes gaf aan vissen (je kan niet van mij verwachten dat ik volwassen doe tussen gekke Dory’s). We hebben ook tien minuten gestaard naar een zeester die bewoog. Seriously, zeesterren bewegen nooit. Die liggen, levenloos. Tot gisteren. Toen was er dus ééntje die zich van een steen liet VALLEN (wauw, inderdaad) en in een rare houding terechtkwam op de steen daaronder. Hij bleef daar verbazend rustig onder en liet zijn poten gewoon hun ding doen en plakte na een minuut of tien dus weer vast aan een steen, voor, wie zal het zeggen, 14 eeuwen. Ik vind dat we allemaal wel wat kunnen leren van de zeester.

 • De Afrikaanse Maraboe en de Schoenbekooievaar

Ik weet wat je denkt: Pairi Daiza heeft panda’s en babyolifanten en leeuwen en witte tijgers, superspectaculair, en Kelly geeft ons twee VOGELS als hoogtepunt?? Dit is consumentenbedrog.

Niets is minder waar. Heb je de Afrikaanse Maraboe wel al eens gezien? Het is het lelijkste grappigste dier uit Afrika – met voorsprong. Zo lelijk dat hij bijna schattig wordt. Het is de vogelvorm van een 97-jarige bejaarde man, die bijna kaal is en die een beetje een rare hoofdhuid heeft – no offence, ik hou van oudjes. Bovendien heeft de Afrikaanse Maraboe ook een lel bengelen waar je een gemiddeld volwassen man mee bewusteloos kan slaan. Als DAT niet het spectaculairste dier is, dan weet ik het ook niet meer.

<3 <3

Of wel. I present: de schoenbekooievaar. Ik verwarde hem eerst met de Maraboe. Ik zei steeds: o, net die coole vogel uit Planet Earth, hoe heet hij nu weer? Iets met een schoen! En alsof het voorbestemd was, kwamen we wat later langs de mysterieuze schoenvogel en kreeg hij ook echt een naam: de schoenbekooievaar. De vogel die me luidop deed lachen en daarna deed wenen in Planet Earth. Moet je hier maar even naar kijken. Dat is next level “Mufasa sterft”. Ik raad je dan ook echt een bezoekje aan deze heel grappige slash gemene vogel aan. Ik heb ook ontdekt waarom hij zo grappig is: hij me doet denken aan Kevin. Nee, niet Kevin die een profielfoto van een BMW heeft op Facebook. Dé Kevin, van Up! natuurlijk! Kevin staat in mijn top 5 van grappigste Disneydieren. De schoenbekooievaar heeft net dezelfde blik als Kevin en als je een soort Kevin kan tegenkomen in het echte leven, dan heb je officieel een goed leven gehad.

zoek de 7 verschillen – check die ogen!!!
https://giphy.com/gifs/movie-funny-up-wmx8DpRmc01dm
 • De homo sapiëns

Pairi Daiza heeft naast het dierenrijk ook een bonte verzameling van het mensdom. Echt, als je mensenkijken net zo interessant vindt als ik: Pairi Daiza is je place to be. Het viel me nogmaals op hoe ongelooflijk verschillend mensen kunnen zijn, hoeveel variaties er wel niet bestaan van ons. Dat is toch ongelooflijk. De natuurlijke selectie, die werkt blijkbaar maar beperkt bij de mens (dat is precies wel heel politiek incorrect van mij nu, maar seriously, er loopt toch echt wel wat rond). Ik stoor mij daar niet aan (ik ben heel hard “live and let live”) maar ah, af en toe passeerde er toch een quote die ik op mijn blog wilde hebben.

Toen we met de Afrikaanse Maraboe stonden te lachen bijvoorbeeld, hoorden we dit achter ons: “moe nu nekeer kieken, wa vo een vuil dink en die vohels an undere nek seh”. Ze refereerde dus naar de lel van die vogels – dat klinkt nu toch 10 keer vettiger in het West-Vlaams. Heerlijk.

Op naar de andere kant van Vlaanderen: in Limburgs kunnen ze er ook wel wat van. Nu kan ik geen Limburgs typen, maar er was een Limburgse familie waar ik toch even een aantal zinnen moet van herhalen.

 • aan de telefoon: “ja hier zijn wel echhht weinig eetkramen hoor”
 • *luide boer* (oerknalniveau): “ja jong beter een boer voor iedereen dan maagpijn voor iedereen hè”
 • “bier is bier hè zeg, geef hier, dat drink ik wel allemaal op”.

Wat hebben we dan geleerd van de West-Vlaming en de Limburg? Dat lellen op z’n minst fascinerende lichaamsdelen zijn en dat een park met een focus op eetkramen nu helemaal geen slecht idee zou zijn.

Heb jij ook favoriete grappige dieren?

Dit bericht heeft 13 reacties

  1. kellynosmalltalk

   Oh heerlijk zo’n safari in Afrika, dat staat helemaal bovenaan mijn reislijstje. Ze zijn inderdaad qua formaat ook indrukwekkend, zeker als ze hun vleugels uitstrekken!

 1. Sanne

  Hahaha, wat een heerlijk verslag. Ik kan niet anders zeggen. Vooral het stuk over de homo sapiëns vind ik erg interessant. Curieus wezen blijft dat toch! Moest dat Vlaams wel echt 3 keer lezen voor ik het kon ontcijferen, maar ik ben eruit. PS doe mij zo’n chèvre folle (ja, ook op dit tijdstip).
  Sanne onlangs geplaatst…Terugblikblog #8: augustus 2019My Profile

  1. kellynosmalltalk

   Haha dankje! Dat West-Vlaams is ook echt wel van een ander niveau hoor. O god ik zou hem ook wel lusten nu (hoewel ik normaal echt zo’n zoete ontbijter ben).

  1. kellynosmalltalk

   Dankjewel voor je fijne reactie!

 2. Bettie

  Ik heb het een beetje zoals jij. Ik denk ook van ‘jeetje wel zielig dat we een beetje naar opgesloten dieren zitten te kijken’ maar aan de andere kant is het ook super bijzonder dat we die dieren kunnen zien van dichtbij.

  Bettie
  http://www.thewildflowerhippie.com

  1. kellynosmalltalk

   Inderdaad, het is wel bijzonder om de dierendocumentaires wat tot leven te zien komen. Ik ben blij dat ik het zag, maar ik denk niet dat ik terugga.

  1. kellynosmalltalk

   Pairi Daiza is echt een schitterend domein! Ik zag veel mensen met een camera met een lens die bijna langer was dan mijn arm (ik heb korte armen, maar dan nog!)

  1. kellynosmalltalk

   We zouden er een patent op moeten nemen hè.

Geef een antwoord

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.