Jane the Virgin: mijn eeuwige favoriet

Afgelopen week keek ik de finale van Jane the Virgin, de Amerikaanse telenovela/serie. 5 seizoenen, 100 episodes en zoveel humor, verdriet, liefde en drama. Oh, the drama. Je hebt mensen die alle afleveringen van Friends al keivaak gezien hebben, wel, ik heb dat dus met Jane.

Ergens in 2016 ontdekte ik Jane the Virgin, geheel per toeval, nadat ik het las als aanrader nadat ik op zoek was naar wat ik in godsnaam met mijn leven moest doen toen mijn toenmalige serie uit was. Ik keek en na zo’n aflevering of vijf besloot ik dat het mijn levensdoel zou zijn om ambassadrice te worden van de serie. Ik vond het ZO GOED. Ik begon vriendinnen werkelijk te verplichten om te kijken en die werden ook allemaal fan. Dat is wat Jane the Virgin met je doet.

Ik heb me al vaak afgevraagd waarom ik Jane the Virgin nu zo goed vind. Het is niet ijzersterk gemaakt, schitterend gefilmd en het heeft nu ook geen plot dat me superhard aanspreekt. Ik ben tot de conclusie gekomen dat ik me bij Jane the Virgin voel alsof ik één van mijn favoriete boeken lees. Een goed boek draait bij mijn voorkeur om de personages en dat is exact wat er bij Jane the Virgin ook gebeurt. Ik leef IN die serie net zoals ik ook compleet in boeken kan kruipen.

Onlangs begon ik nog te vertellen over Jane the Virgin en iemand vroeg me waarover het gaat (gat in de cultuur, zoveel is zeker). Ik begon: ja, het gaat over Jane, en Rafael, en Michael, en Jane schrijft, en, ahja nee ik mag geen spoilers vertellen, en Sin Rostro, en OH JA ze is per ongeluk artificieel geïnsemineerd en zo is ze een zwangere maagd.

I know, straigt out of a telenovela, right?

the narrator

Ik vertelde dus onsamenhangend zoals ik dat zo talentvol kan, maar vooral: ik moest na 5 seizoenen mijn best doen om het originele plot te herinneren. Als je de trailer van Jane the Virgin bekijkt, dan zit het hele plot in de eerste aflevering. Daarna gaat het over de personages: over hun verlangens, angsten en dromen. Elk belangrijk personage maakt een schitterende groei door en ja, dat is mooi en dat inspireert. Benieuwd wie ze zijn? Duh, dacht ik al. Hier krijg je een overzichtje.

Jane

Oh, Jane. Veel afleveringen beginnen met “when Jane Gloriana Villanueva was … years old”. Jane wordt fantastisch vertolkt door Gina Rodriguez die een Golden Globe in ontvangst nam voor haar rol. Jane denkt dat ze haar leven op orde heeft en heeft een soort obsessie voor plannen. Op dat vlak is ze het tegengestelde van mij want ze heeft post-its in verschillende kleuren op haar agenda plakken. Dat is bijna buitenaards. Er zijn er twee knappe mannen die hopeloos verliefd zijn op Jane maar dat is bijzaak. Jane heeft dromen. Haar leven bestaat sinds de zwangerschap voornamelijk uit drama (inderdaad, telenovela), maar dat houdt haar niet tegen. Jane schrijft graag en schrijven zal ze. Dat noemen ze nog eens inspiratie. 🙂 Jane is onafhankelijk en altruïstisch, maar ze oordeelt ook te snel en haar overthinking komt dikwijls in de buurt van het mijne (poor her). Jane is echt en is daarom zo’n goed hoofdpersonage.

Breathe Gina Rodriguez GIF - Find & Share on GIPHY

Petra

Ik wou Petra absoluut als tweede in dit lijstje want hoewel ze in het begin misschien een nevenpersonage lijkt, is Petra één van mijn favorieten. Yael Goblas is meer dan enkel de actrice achter Petra, ze is mee het brein van Petra. Bloedirritant en oppervlakkig, die Petra, maar laag per laag zal je ze ontrafelen en wordt Petra één van de belangrijkste vrouwen in de serie – niet alleen voor Jane, maar voor iedereen. Moet je maar kunnen, zoveel sympathie oproepen. Petra heeft geen half idee van hoe ze met haar gevoelens moet omgaan en dat is zo aandoenlijk, zo hilarisch, zo herkenbaar, zo echt. Petra’s leven is vaak nogal fucked up, maar ik gun haar alle geluk ter wereld. Ook: Anezzzshka, maar daarvoor moet je blijven kijken. I bow for you, Yael Groblas. Ik zou haar alle Golden Globes ter wereld geven, want dat verdient ze met zo’n acteerprestatie. Ze is ook een fantastisch mens, check haar Instagram maar eens.

Dont Talk To Me Yael Grobglas GIF - Find & Share on GIPHY

Rogelio

Ah, Rogelio. Eén van de heerlijkste personages ooit. Wat een creatie, wat een acteerprestatie, wat een fantastische humor. Ik moest even wennen aan hem maar stap voor stap won hij niet alleen Janes hart, maar ook het mijne. Alleen al hoe hij Rogelio de la Vega zegt, is goud waard. Every day is another beautiful day to be Rogelio, en dat weet hij zelf het allerbeste.

Rogelio De La Vega GIF - Find & Share on GIPHY

Xiomara (Xo) en Alba (abuela)

Xiomara is Janes moeder die beviel van Jane toen ze 16 was. Xo is een fantastische, onzekere moeder. Ze is een echte hot mama en toont haar décolleté al eens graag (net zoals mijn mama – no offence hè, ze is minstens net zo’n goede mama als Xo). Als Jane tegen haar moeder zegt: “less boobs mom”, dacht ik: jep. Xiomara en Jane wonen samen met Alba (abuela), Janes grootmoeder. Ze is nogal conservatief en het is door haar dat Jane dus ‘the virgin’ heet. De relatie tussen die drie: dat is wel een beetje magische televisie.

Jane The Virgin GIF - Find & Share on GIPHY

Rafael en Michael

Rafael Solano is één van Janes love interests en in het begin leer je hem kennen als bad boy, maar ja, hij ziet er toevallig wel goed uit. Het is een personage dat al snel evolueert en Rafael brengt altijd een portie drama mee. Ik kan verder weinig vertellen zonder te veel te spoilen, maar Rafael past perfect binnen het telenovelaplaatje.

De andere love interest van Jane is dus Michael Cordero Junior en de boyfriend met wie Jane haar tijdlijn zo mooi had uitgestippeld. In Jane the Virgin ben je ofwel #teamRafael of #teamMichael en ik ben het stiekem al eens allebei geweest, maar ik ben vooral altijd #teamJane geweest.

The narrator (de verteller)

Ja, die moest er toch nog wel even bij. The narrator heeft een Spaans accentje en hoewel vertellers bloedirritant kunnen zijn, is hij dat niet. Integendeel: het is een aanvulling. Het is grappig en vaak zegt hij exact wat jij denkt. De “I know, straight out of a telenovela, right?”, jep – dank de narrator. Verder denk ik serieus soms ook in narrator taal: “but alas …”

Verder:

Ik wil maar zeggen hé. Het is zo’n serie waarbij ik jaloers ben dat iemand nog van in het begin kan kijken en alle plot twists (en dat zijn er ZOVEEL) nog kan ontdekken. Je zal schrikken en lachen en wenen en genieten.

6 Reacties

 1. augustus 15, 2019 / 11:52 am

  Ooh ik ben ook vreselijk jaloers op iedereen die het nog niet kent 😀 wat ik vooral bijzonder vond, is de driehoek jane-michael-rafael. In de meeste series ben je keihard pro een bepaald koppel, maar doorheen de seizoenen wisselde ik constant van mening waardoor ik zelfs op het einde niet wist of ik nu blij was met de afloop of niet. Het zou geweldig geweest zijn om van die laatste aflevering eentje te maken met 2 verschillende eindes 😀

  • kellynosmalltalk
   Auteur
   augustus 16, 2019 / 8:08 am

   Hé dat had inderdaad een leuk einde geweest! Ik heb dat dus exact ook, ik vind Michael en Raf allebei wel bij Jane passen haha.

  • kellynosmalltalk
   Auteur
   augustus 16, 2019 / 9:24 am

   Ah echt kijken, jij bent zo één van die mensen waar ik jaloers op kan zijn dus 😀 SATC vind ik ook zo top inderdaad!

  • kellynosmalltalk
   Auteur
   september 8, 2019 / 11:42 am

   Haha die korte inhoud was ook exact waarom ik de serie al een tijdje kende maar nooit was begonnen, tot ik me verveelde. Geef het inderdaad een kans!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.