Hé, klein vakantiegeluk

We zijn midden de zomervakantie. Allemaal leuk en fantastisch, maar ik wil mijn haar er soms van uittrekken. Ik ga immers helemaal niet op vakantie deze zomervakantie. Ik blijf thuis, waarbij ik me ofwel een eigen zwembad zweet, ofwel met mijn ogen draai omdat het een volledige hele complete dag regent. Bovendien heb ik vakantiedagen in Spanje opgebouwd in plaats van in België en heb ik niet eens betaald verlof. Je zou voor minder vliegtuigen willen boycotten.

Nu moet ik niet klagen want toen ik vorig jaar in november terugkwam uit Gran Canaria, dacht ik: “oh, yes. Chocomelkjes drinken.” Ik verlangde naar koude – dat doen wel meer mensen die dag in dag uit in de zon werken. Het duurde een week en ik was het beu. Ik nam het vliegtuig naar Mexico – je moet wat hè, in de winter.

Ik heb dus eigenlijk mijn portie zonneschijn en vakantie al een beetje gehad, dus ik spaar wel gewoon wat centjes. Geen roadtrips en vliegtuigen voor mij. Dat piekt natuurlijk een beetje, maar ik bracht mezelf even in herinnering dat je vakantie toch wel gewoon zelf maakt.

Oh, het Grote Cliché der Vakantievieren.

Ja ja. Ik ga je even vertellen waarom dat een waarheid als een koe is en hoe je een vakantiegevoel haalt uit het zure België. Let maar even goed op, de wijsheid van de eeuw komt eraan. Want:

Geluk zit toch echt wel in de kleine momentjes

tante Kelly

Wereldwonderen = een beetje overrated

Ik was in Mexico op vakantie met vriendinnen en we gingen daar gekke dingen bezoeken als het wereldwonder Chichén Itzá, we gingen snorkelen met echte freaking schildpadden en zwemmen in cenotes. Wat ik me vooral herinner als geluksmomentjes? Boeken lezen, bizar smeuïg bananenbrood en wildplassen.

Midden de vakantie refereerde ik naar ons bezoek aan de Chichén Itzá: “ik vond de Machu Picchu wel de moeite waard”.

De Machu Picchu staat in Peru. We waren in Mexico. Zo zie je maar, soms haal je zelfs wereldwonderen door elkaar. Ik was héél erg moe van de jetlag, als dat mijn excuus mag zijn.

Vakantie in eigen land = compleet underrated

Jee, wat leven we in een mooie wereld dat we zomaar het vliegtuig kunnen nemen naar elk uithoekje van de wereld. Dat is een gigantische luxe (moet je meestal wel wat voor sparen, maar toch). Het is zot, zeker als je je bedenkt dat dit amper 50 jaar geleden helemaal nog niet zo eenvoudig was. We moeten er dankbaar voor zijn, maar niet zo dankbaar dat we doen alsof er in ons thuisland niet meer te vinden is dan files.

Daarom: ik geniet. Van het zure België, omdat het helemaal niet zo zuur is. Van lezen in de schaduw tijdens die hittegolf, van dat boek uitlezen op één dag (dat is mijn talent). Van terrasjes met mama of een vriendin. Uitgebreid lunchen onder de parasol, simpel met stokbrood met kaas en tapenades. Stubru die een zomers muziekje ontdekt heeft. Zomerjurkjes dragen.

Ik geniet van mijn kopje koffie ’s ochtends. Van naar het werk rijden terwijl de zon al wakker is. Avondwandelingen. Ijsjes sabbelen. Olijven peuzelen. Aardbeitjes knabbelen. (Ik eet graag, heb je goed gezien). De krant lezen. Liters water drinken. Zonsondergangen. De hondjes die in het gras trippelen. Karmapunten voor je ecologische voetafdruk trouwens.

Weet je wat België ook heeft? De zee. Ik hoef maar een halfuurtje te rijden en ik ben er. In USA termen is dat letterlijk naast de deur. Ja, de Noordzee is lelijk en als je een vingertop onder water steekt, dan zie je die al niet meer want het is nu éénmaal niet de heldere Middellandse Zee. En toch. Ik at met een vriendin zoete aardappelfrietjes op het strand. We lieten ons drijven in de zee. Ik verzamelde schelpjes en drapeerde ze als een kunstwerk op mijn been. Ik las een beetje. We vielen in slaap. Ons haar werd beachy. We vonden de auto niet meer terug.

Hé, dacht ik. Vakantiegeluk.

3 Reacties

 1. augustus 1, 2019 / 12:29 pm

  Wat mooi dit en eigenlijk ook hoe ik er in sta. Ik ben fan van thuisblijfvakanties! Voor ons is de zee wel wat verder rijden (bijna anderhalf uur) maar we gaan er alsnog af en toe heen. Ik kon helaas ook niet zo vaak buiten zitten omdat onze tuin een zandbak is MAAR ik heb wel genoten van mijn vakantie! Af en toe eens een uitstapje doen, beetje chillen, boeken lezen, … Meer moet het niet zijn!
  Irene onlangs geplaatst…Day Zero Project | Update 18.My Profile

  • kellynosmalltalk
   Auteur
   augustus 4, 2019 / 9:34 pm

   Leuk om te horen dat je genoten hebt van je vakantie! Het belangrijkste blijft toch dat je je kan ontspannen met wat je graag doet, en op vakantie in het buitenland voel ik veel meer druk om dit en dit en dat te gaan bezoeken terwijl ik met mijn hoofd in mijn boek hang, haha.

 2. augustus 18, 2019 / 8:40 am

  Ik heb dat af en toe nodig, zo’n staycation. Niks zo heerlijk als thuis wat rondhummelen en eventueel als het echt moet een citytripje te doen in eigen land of zo.
  Leen onlangs geplaatst…Dagdagelijkse ergernissen: op de fietsMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.