Je bekijkt nu Gelezen: het wordt spectaculair. Beloofd.

Gelezen: het wordt spectaculair. Beloofd.

Eens in de zoveel tijd lees je een boek, en betovert het je. “Het wordt specutaculair. Beloofd.” is dat boek voor mij. Ik heb het gelezen en heb me laten wegzinken in het boek. Ik heb het herlezen, verorbert en poëtische en grappige zinnen aangeduid. En nu ga ik het nog eens lezen.

Want wat een fantastisch boek is me dat. Je mag dit boek wél judgen op de cover, want het is in de vorm van een lichtroze envelop, lichtjes in reliëf. Je kan de randen van de envelop voelen – ik aai mijn boeken vaak, dan merk je zo’n dingen dus. Zo’n dijk van een titel ook, zo lief op die roze envelop geschreven.

Lichtjes poëtisch vertelt Vlaamse auteur Zita Theunynck over jong zijn, liefde, gevangen zitten in jezelf. Ze schrijft over de zomer van Anna en Leonard, twee twintigers die het leven niet snappen maar elkaar wel proberen te snappen. Ik vind het heerlijk dat het boek zich in de zomer afspeelt – je weet wel, every summer tells a story en meer van dat gezweef. Het deed me af en toe denken aan The Notebook, alleen beleven Anne en Leonard een zomer in alle eenvoud. En toch ook weer helemaal niet.

Ik voel Anna op een manier die ik moeilijk kan beschrijven. Haar twijfels zitten zo onderhuids beschreven dat ik het boek bewust even aan de kant moest leggen, omdat het zo echt was. Ik vind Anna ook gewoon een fantastisch mens: zo ingewikkeld, grappig, verwonderd, irritant, dankbaar. Anna wil croissantier worden. Dat vind ik op zich al gigantisch fascinerend, maar ze stal mijn hart helemaal toen ze Leonard maximum drie vragen mocht stellen, en als eerste vraag koos voor:

Leonard, hoeveel honden wil je later?

Je ziet: ik snap Anna. Want ook:

Weet je. Soms heb ik het gevoel dat ik een bezoeker ben op aarde. Een toerist in mijn eigen leven.

Leonard niet te vergeten:

Maar ik zeg het nu, als ik terug een fractie ben van de mens die ik ooit was, dan leer ik je fluisteren onder de bomen in het park.

Zita Theunynck schreef het boek dat ik ook wel had willen schrijven, maar ik ben blij dat ik het kon lezen en verrast kon worden. Eerst dacht ik: ze zouden hem moeten verfilmen! Maar weet je, laat maar zo. Soms kan je magie enkel lezen. Anna en Leonard hebben die magie. ’t Is het ideale moment om het te lezen trouwens, want het is toevallig ook zomer nu en ik vind het altijd dubbel zo leuk als het boek zich in hetzelfde seizoen afspeelt als de realiteit.

Oh ja: je krijgt ook honger van het boek. Anna en Leonard eten graag – brood en princekoeken en chips en uiteraard croissants. Told ya: spectaculair.

Dit bericht heeft 5 reacties.

 1. Dit boek staat al keilang op mijn e-reader (zal de kaft dus niet kunnen betasten :d), maar op de één of andere manier ben ik er nog niet toe gekomen. Misschien toch eens werk van maken!
  Moederschip onlangs geplaatst…Geef dat kind een slok jeneverMy Profile

  1. kellynosmalltalk

   Yes ’t is echt een aanrader! I quote Siska Schoeters: “ik heb dit boek op 2 dagen uitgelezen. En dat is spectaculair als je kleine kinderen hebt, geloof mij.”

  1. kellynosmalltalk

   Ja echt lezen, ideaal nu je vakantie hebt! Ik moet toegeven dat hij ook lang op mijn lijstje stond voor ik hem effectief kocht 🙂

 2. Leen

  Omg ja, onlangs gelezen en zoooo mooi dat het in kleine stukjes moest want ik wilde niet dat het uit zou zijn want ik wist wat er zat aan te komen en nee daar was ik niet klaar voor….
  Leen onlangs geplaatst…Groene voornemens 2019: update #2My Profile

Geef een reactie

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.