Over vegetariër, flexitariër, veganist en meer van die labels

Ik eet geen vlees. En geen vis. Bijna nooit. Ik eet wel yoghurt gemaakt van koeienmelk. Soms maak ik een spiegelei. Mijn gebakjes zijn wel vaak helemaal vegan. En mijn avondeten dikwijls ook. Ik drink in de winter graag een glaasje koeienmelk voor het slapen, maar in de koffiebar kies ik voor plantaardige melk. 

Wat ik dan ben? Wellicht iets dat het midden houdt tussen flexitariër en flexanist, ofzoiets. 

Maar ik vind eigenlijk dat het er allemaal niet zoveel toe doet. Elke stap is er ééntje naar minder dierenleed. 

Wake-upcall

Het is intussen bijna tweeënhalf jaar geleden dat ik stopte met vlees eten. Ik herinner me die dag nog heel goed, omdat toen één van de eerste grote undercoveracties van dierenorganisaties in het nieuws kwam, in een slachthuis uit de buurt. Het ging uiteraard om het doden van dieren, maar ook over zware mishandeling. Resultaat: heel veel traantjes en mijn moraal die wakker werd. Ik besefte dat ik hier niet meer aan kon bijdragen en stopte met vlees eten.

Ik ging niet cold turkey, zoals veel mensen wel lijken te denken. Ik kocht geen vlees meer, ik bakte geen visjes meer en keek op restaurant veel actiever naar vegetarische opties. Zat dat er niet tussen, dan bestelde ik nog wel eens vis. Op mijn broodje at ik wel nog eens gerookte zalm als ik gehaast was en geen inspiratie had voor iets anders dan kaas kaas kaas, en ik herinner me ook nog dat ik een bicky burger at (ik had 6 maanden in het buitenland gewerkt en dat was het enige “stuk vlees” waar ik nog naar verlangde).

Die bicky is alweer bijna twee jaar geleden en onlangs zat ik met vriendinnen in een frituur en vond ik het geen probleem om hen een burger te zien eten: weg verlangen. Integendeel zelfs: ik zie echt waar enkel nog een dood varken. Sorry not sorry maar die hamburger groeit toch echt wel niet aan de appelboom. Meer en meer restaurants hebben inmiddels ook door dat niet iedereen dieren eet, en bieden vegetarische opties aan die, ongelooflijk maar waar, meer zijn dan een blad sla en een halve kerstomaat. Daarbij kom ik ook uit bij een bloedirritante vraag: “ja maar Kelly wat eet jij dan wel???” Alles dat geen vlees of vis is, eigenlijk. Verrassend veel. Wat een wondere wereld hebben we toch, dat er wél dingen aan bomen groeien!

soja(!)pannenkoeken in Cocotine in Gent

But I’m a bad girl

Wat mij dan toch niet 100% vegetariër maakt, is dat ik op uitzonderlijke momenten wel nog eens een stukje vis eet. Voorbeeld: ik ging op restaurant, ik bestelde een vegetarisch gerecht, maar net daarvoor kregen we een hapje. Daar lag een klein stuk vis tussen, en dat heb ik gewoon opgegeten, ja. Het zag er lekker uit, het was al klaargemaakt en ik had vooral gigantisch veel honger eigenlijk. 

Het probleem met dat laatste is dat ik dan plots geen goede vegetariër meer blijk te zijn volgens de wereld. Ik bega de grootste zonde en ik moet plots gaan biechten omdat ik 5 millimeter vis at. Alsof ik van de ene op de andere dag plots een huidallergie zou krijgen bij aanraking van vlees en vis. Zeg ik gemakkelijkheidshalve dan maar dat ik flexitarier ben, dan is het ook allemaal niet goed genoeg. “Alé da’s ook maar half werk!” Want het moet zwart-wit. Net hetzelfde met die idiote artikels van “1 op de 3 vegetariërs eet toch vlees als ze dronken zijn!”. Oh hemeltjelief help ons, want als wij 1 keer per jaar een halve frikandel eten, dan hebben we gefaald. Niet de vleeseters hoor, wij wel.

Hetzelfde met dat verhaal van de sojaplantages die een slechte invloed zouden hebben op het milieu. Alles heeft invloed. Als jij ademt of een kiwi koopt, dan heb je ook een slechte invloed op het milieu. Dat is geen reden om al je principes te laten vallen. Als jij één cent uit je broekzak laat vallen, dan denk je toch ook niet: “ah, nu is het verloren! Laat ik mijn hele spaarboekje dan maar uitgeven!” 

Daar past deze tekst perfect bij, die je misschien al eens hebt zien passeren:

To the person who uses metal straws to save fish but consumes animals, I’d like to say thank you. To the vegan who isn’t aware of our homelessness problem, thank you. To the climate change activists who aren’t attentive to fast fashion, thank you. To the girl who gives her old clothes to the disadvantaged but isn’t educated on sex trafficking, thank you. To the guy who picks up rubbish on his way home from a surf but isn’t well-informed of the cruelty of the dairy industry, thank you. (…)

We are all on a different path and we all see through different eyes. Current word issues that you are passionate about, aren’t always what other people are trying to change… and that’s okay. It’s not everyone’s responsibility to thank every person who is doing their part to save the world. Don’t critic, just appreciate. Don’t judge, just educate. We’re all trying our best. Thank you.

Je kan ook lezen over de “hypocriete” veganist op de blog van Brenda.

Steeds meer en meer mensen kiezen ervoor om af en toe een vegetarische maaltijd te eten, en ik merkte dat mijn “vleesetende” vriendinnen soms ook vegetarisch eten zonder dat ze het zelf helemaal beseffen.

Eet jij af en toe vegetarisch? Wie trouwens goede blogs kent met makkelijke (!) veggiereceptjes, mag ze me zeker doorgeven 🙂

12 Reacties

 1. juli 5, 2019 / 7:41 pm

  Ik had het er een tijd geleden ook over met mijn schoonzus. Het zijn eigenlijk vooral anderen die je in een hokje proberen stoppen. Ik eet zelf véél minder vlees maar ik eet bijvoorbeeld af en toe nog wel eens een curryworst of een stukje kip. Het hangt er ook maar net van af waar ik zin in heb. Maar dat kan dan niet in het hoofd van bepaalde mensen. We moeten het toch allemaal niet zo ingewikkeld maken denk ik dan. Daarbij kan het mij echt niet schelen of iemand nu een stuk vlees eet of koeyoghurt eet. Iedereen doet wat hij of zij kan en wil doen. Doe gewoon waar je blij van wordt en laat elkaar gerust denk ik dan 🙂

  • kellynosmalltalk
   Auteur
   juli 6, 2019 / 6:06 am

   Yes klopt helemaal! Het is soms zo vermoeiend om je voortdurend te moeten verantwoorden. Ik vind het altijd fijn als mensen me bewust maken van iets zonder me te beoordelen, daar bereik je ook het meeste mee vind ik.

 2. juli 5, 2019 / 8:36 pm

  Ik heb het je waarschijnlijk al eens vermeld maar Niomi Smart maakt filmpjes op YouTube over vegan eten, ook blogt ze en heeft ze een kookboek! Echt eens bekijken! X

  • kellynosmalltalk
   Auteur
   juli 6, 2019 / 6:08 am

   Ja ik heb die naam ergens in mijn notities op mijn gsm staan, haha! Ik zal eens kijken, ik gebruik YouTube niet zo vaak maar op haar blog zie ik idd al mooie gerechtjes staan 🙂

 3. juli 6, 2019 / 10:28 am

  Toevallig had ik het hier vanmorgen nog over met een vriendin. Ik ben zelf niet vegetariër of veganist, maar probeer wel vaker geen vlees of vis te eten. Vind in een restaurant de vegatarische optie vaak ook heel lekker! Toch vind ik dat daar echt nog wel een groter aanbod in mag komen. Laatst bestelde ik ergens een vegetarisch menu dat alleen uit groente bestond zo ongeveer, totaal niet vullend. De koks mogen daar wel wat creatiever in zijn!

  • kellynosmalltalk
   Auteur
   juli 7, 2019 / 7:43 am

   Yes, ik vind het sowieso leuk als mensen daar iets bewuster mee omspringen! Vaak zijn ze idd lekker, van die groentelasagnes bijvoorbeeld, héérlijk! Vaak vind ik het pas belabberd als ik ergens een menu moet gaan eten en ik vraag om een alternatief voor vlees of vis.

 4. Tessa
  juli 10, 2019 / 7:46 am

  Ja ik vind het ook wel lastig. Ik ben voor 90% veganist, mijn vriend 100%. Eigenlijk eet ik vooral buiten te deur nog wel eens kaas oid, als we op een bbq zijn en er zit feta in de salade, of als ik ergens koffie ga drinken en er zijn alleen nonvegan gebakjes. Dan doe ik daar niet moeilijk over maar geniet ik ervan. Sommige dingen gaan voor mij wel te ver, zoals frietjes gebakken in dierlijk vet, dat vind ik echt een heeeel vies idee en dat eet ik dus ook niet. En dan zijn er mensen die dan zeggen: “oh maar jij bent toch vegetariër, je kan dat toch eten?” Lastige situaties!

  • kellynosmalltalk
   Auteur
   juli 10, 2019 / 2:19 pm

   Ah leuk dat jullie daar zo bewust mee bezig zijn. Thuis lukt dat idd vaak wel, maar buitenshuis wordt het lastiger. Klopt inderdaad, ik begrijp ook gewoon niet waarom er nog frieten gebakken worden in dierlijk vet.

 5. juli 30, 2019 / 5:23 pm

  Ik schreef net een post over mijn ‘weg naar een vegan leven’ – ben sinds begin dit jaar vegetariër en nog zoekende naar mijn eigen label 🙂 – en kwam op dit postje terecht via de blog van ‘tussenmarsenjupiter’. Ik had net iemand die reageerde op die betreffende blogpost dat ze het niet vond kunnen dat ik de ene dag kloeg over roomsaus krijgen op restaurant en de dag nadien een witte Magnum at (bij wijze van spreken). Voor veel mensen moet het precies zo zwart-wit zijn, maar dan krijg je weer de opmerking dat vegetariërs en veganisten ‘zo extreem willen doen’. Maar net voor dat soort mensen is het alles of niets, of je bent maar een halve vegan en dan mag je dat weer horen. Ver-moe-iend jongens. Ik heb toch ook geen commentaar op uw vleesconsumptie, of wel? 😉
  Ik geloof keihard in het idee dat elke keer ik ‘nee’ zeg tegen zuivel of elke keer ik de fiets neem ipv de auto, ik mijn steentje bijdraag. Hoe klein dat idiote steentje dan ook is! Je bepaalt zelf waar je je grenzen trekt, punt! Wij doen tenminste een béétje moeite!
  Goe bezig, voila!
  Leen onlangs geplaatst…Op weg naar een vegan eetpatroon #5: vegan op vakantie en comfortabele grenzenMy Profile

  • kellynosmalltalk
   Auteur
   juli 31, 2019 / 8:02 am

   Dankjewel voor je reactie! Lijkt inderdaad alsof het nooit goed genoeg is. Wellicht een gevalletje cognitieve dissonantie (https://brendadegroot.com/cognitieve-dissonantie-en-veganisme/) waarbij mensen ongewild geconfronteerd worden met hun gewoontes en ons dan maar bekritiseren. Elke keer dat we bewust nadenken over onze dierlijke consumpties dragen we inderdaad ons steentje bij, en nog wel een hele mooie steen ook. Ik zou het zo schitterend vinden mochten we binnen 50 jaar te horen krijgen: “dat jullie generatie nog vlees at, da’s pas asociaal” 🙂

   • augustus 1, 2019 / 9:53 am

    Ik hoop daar ook op. Voor onze grootouders was vlees nog een luxeproduct. Het zijn pas de generaties daarna die dagelijks vlees of vis eten heel normaal zijn gaan vinden. Where did we go wrong he… Ik ben ervan overtuigd dat we dat terug kunnen omdraaien, maar dan moet iedereen z’n gewoontes willen veranderen…
    Leen onlangs geplaatst…Over mijn bucket list voor de zomer van 2019My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.