Je bekijkt nu Toerisme en dierenleed

Toerisme en dierenleed

Als mensen op vakantie gaan, dan vergeten ze de belangrijkste dingen. Rijbewijs niet mee, wel een auto gehuurd. Pampers vergeten, wel een huilend kind mee: zo’n dingen. Samen met dat rijbewijs blijft echter vaak ook hun gezond verstand op de keukentafel liggen: zo zijn mensen bijvoorbeeld absoluut tegen dierenleed, behalve op vakantie.

Op wandel met mevrouw de olifant en meneer de leeuw

Temidden de prachtige Thaise cultuur en natuur, voelen mensen immers een ontembare behoefte om op de rug van een olifant te gaan zitten.
‘Ah, het is toch maar voor een halfuurtje.’
Je kan je inderdaad wel voorstellen dat die olifant ontzettend veel plezier heeft in zo’n toeristenritjes. Dan wordt hij wakker en denkt hij: ‘weet je waar ik vandaag eens zin in heb? In 150 kilo aan mens door de jungle slepen! Hoera!’

In werkelijkheid is een olifant is een wild dier dat lekker hoort te graven naar voedsel met die mooie slurf. Een olifant draagt niet zomaar mensen op zijn rug, en laat zich ook niet zomaar dag in dag uit wassen door toeristen. Om een olifant te laten gehoorzamen, wordt hem aangeleerd dat hij bang moet zijn van mensen. Babyolifantjes in Thailand ondergaan de “Phajaan”, een ritueel waarbij ze vastgeketend worden en geslagen worden met scherpe metalen voorwerpen, waarbij voortdurend naar hen geroepen wordt en waarbij ze geen eten of drinken meer krijgen. Dat gaat zo door tot hun ziel gekraakt is (dat geloven ze daar letterlijk in Thailand, EQ – 100) en de olifant voortaan gehoorzaamt aan de mens. Wanneer ze de olifant gevangen nemen, wordt zijn familie soms vermoord voor de ogen van de babyolifant. Olifanten zijn intelligente dieren. Enough said. Dat veel opvangcentra in Thailand helemaal niet zo onschuldig zijn, lees je hier.

*stem van Sir David Attenborough* and here we can see humans, an antisocial species, taking a ride on a highly intelligent elephant

Mensen gaan ook massaal naar dolfinaria en zien daar hoegenaamd geen graten (he-he) in. Of net wel, maar ze gaan toch. ‘Voor de kinderen.’ Want we willen kinderen echt bijbrengen dat een orka mishandeld mag worden voor het plezier van de mens. Kwestie van normen en waarden. Schattig, zo’n dolfijn op de foto? Oké, weet dan dat je bijdraagt aan dolfijnen die sterven aan stress nog voor ze de volwassen leeftijd bereikt hebben.

Een andere diersoort die nogal populair is op sociale media is de tijger. Je weet wel: wild dier, scherpe tanden, jachtinstinct. Schitterend beest. Toch poseren mensen met tijgers alsof het de huiskat van de buren is. Speciaal voor jouw “unieke” foto wordt de tijger gedrogeerd en worden zijn nagels en tanden uitgetrokken. Als je een selfie kan nemen met een tijger dan is het geen gered dier, wel een uitgebuit dier. Uiteraard geldt hetzelfde voor koala’s, luiaards, bruine beren etc etc etc.

FYI een tijger in zijn natuurlijke habitat

Andere categorie, hetzelfde probleem: ritjes op de dromedaris, paardenkoetsen tijdens een hittegolf, of in Santorini met de ezel de berg op. Wil je toch zo graag “de ultieme Griekse ervaring”, eet dan een Grieks slaatje aan de haven terwijl de Sirtaki op de achtergrond speelt, of spendeer de nacht met een Griek, whatever floats your boat.

Do’s en don’ts

Wat mij beangstigt maar tegelijkertijd ook geruststelt, is dat mensen vaak zo’n gekke dingen doen omdat ze houden van dieren. Ze vinden dolfijnen fascinerend en willen ze graag van dichtbij zien in een dolfijnenshow. Dat betekent dat er nog veel onwetendheid is, en dat kan uit de wereld geholpen worden. Stel jezelf eens de vraag: ‘is dit natuurlijk gedrag van het dier?’ Spoiler alert: nee, een dolfijn gaat in de natuur niet poseren voor de foto. Een beer ook niet en een leeuw gaat niet voor z’n plezier een stukje wandelen met jou.

“Als je op een wild dier kunt rijden, ermee mag knuffelen of er een selfie mee kunt maken, dan kan je er zeker van zijn dat je bijdraagt aan ernstig dierenleed”

Karin Bilo, Word Animal Protection Nederland

Via deze link vind je een overzicht van wat wel en niet kan op vakantie.

Voel je je nu een beetje dubbel bij dit artikel, weet dan dat het menselijk is om zo’n dolfijnenfoto wel lief te vinden. Dat had ik ook (een dolfijn lacht trouwens niet op je foto, de glimlach is gewoon hun gekromde bek). Als je je echter bedenkt dat er een gruwelijke waarheid schuil gaat achter die foto, ziet het er opeens een stuk minder schattig uit. Nu je mijn artikel gelezen hebt is er geen excuus meer, want als je toch wil dat tijgers in kooien moeten leven voor jouw selfie, dan diagnosticeer ik je bij deze met een antisociale persoonlijksstoornis.

Moraal van het verhaal: gebruik geen (wilde) dieren voor je plezier. En als je het werkelijk niet kan laten, wees dan altijd volledig. Ga je met je kind naar een dolfinarium, dan kan het ook de documentaire Blackfish kijken – je kind hoeft zelfs nog niet te kunnen lezen daarvoor. Wil je toch op een olifant gaan zitten, dan kan je meteen ook tonen dat die olifanten geslagen worden, speciaal voor jouw unieke foto’s.

Ik geloof trouwens uiteraard niet dat elke toerist zo handelt. Ben jij zo niet, schreeuw je onschuld dan gerust uit, want door jou wordt de wereld een stukje beter! 🙂

Dit bericht heeft 8 reacties

 1. Sanne

  Goed dat je dit artikel hebt geschreven! Ik moet zeggen dat ik hier jaren geleden niet zo over nadacht. Niet dat ik hieraan mee deed, maar ik dacht er ook niet echt over na dat dit soort dingen onnatuurlijk zijn. Ik heb in Santorini de ezel en in Thailand de dolfijn geskipt, maar er zijn ook activiteiten waarbij ik het lastiger vind om te bepalen of het wel of niet oké is. De dierentuin (gewoon in eigen land) vind ik bijvoorbeeld ook een lastige. Benieuwd naar jouw mening hierover!

  1. kellynosmalltalk

   Leuk dat je die vraag over de dierentuin stelt, dat doet er mij nog eens over nadenken maar ik ben er nog niet helemaal aan uit, haha. Ik vind vooral dat het belachelijk is om dieren in gevangenschap te houden voor het plezier van de mens, maar laatst was er het nieuws dat er ijsberen naar Pairi Daiza in België komen. Tja, zo’n beer hoort hier uiteraard niet thuis, maar dan zit je natuurlijk met die ijskappen die smelten en wie weet is de dierentuin de enige manier om de diersoort te laten verderleven, tot iemand intelligent genoeg is om de opwarming van de aarde te stoppen. Of gewoon tot de mens uitsterft, wie weet 🙂

 2. Leen

  In Nepal gingen wij een paar dagen naar een nationaal park (Chitwan). De dag voor onze excursiedag maakten we een kennismakingswandeling in de buurt en passeerden we de olifantenverblijven. Die dieren stonden met hun voorpoten vastgeketend zodat ze nog niet eens konden rondwandelen. Dan lijkt Planckendael plots een paradijs, echt waar. Dat zorgde er bij onze groep voor dat we unaniem voor een jeeprit kozen de volgende dag, ipv voor een olifantentrip. De beheerder van het park voelde zich bijna beledigd; die snapte echt niet wat daar zo erg aan was want de olifanten werden volgens hem dagelijks meerdere uren ‘uitgelaten’ dat ze mochten ‘rondlopen in de jungle’. Ja om vrachten te verslepen of mensen op hun rug te dragen zeker… Anyways, ik ben blij dat we eerst die vastgeketende olifanten hadden gezien want ik denk dat de helft van de groep dat nog wel wou doen, erop rijden. Ik jamais de ma vie, ik had inderdaad over de wantoestanden in Thailand gelezen.
  Leen onlangs geplaatst…Over mijn bucket list voor de zomer van 2019My Profile

  1. kellynosmalltalk

   Oh jezus, wat een verhaal … breekt mijn hart iedere keer weer, zeker ook omdat die beheerder nog geen beetje empathie kan opbrengen. Gelukkig maar dat de groep de jeeprit verkoos, toch nog een beetje faith in humanity 🙂

 3. Yasmine

  Ik heb een foto met een dolfijn die samen met mij een kusje geeft het is een dolfinarium in Brugge (België) daar zijn we 100% zeker van dat ze niet aan dieren leed voldoen alle dieren komen van een andere dolfinarium of zijn daar geboren en wat er in die dolfinariums gebeurt weet ik niet. Het is echt een heel mooi artikel. Ik als tiener ga het zeker door geven aan vrienden.

  1. kellynosmalltalk

   Dankjewel voor je reactie! 🙂 Ik woon zelf dichtbij Brugge, maar ik zou eens moeten bekijken hoe het zit met het Dolfinarium eigenlijk. Ik ben blij dat je het leuk vond om te lezen, en natuurlijk mag je het altijd delen bij je vrienden 😀

 4. Pascale Huart

  Net terug van Sri Lanka… Zo pijnlijk de vastgeketende olifanten te zien aan de Boeddhistische tempels. Ze staan daar de volledige dag en mogen dan ’s avonds een uurtje een wandeling maken. Telke maal breekt mijn hart. De zogenaamde verzorgers staan te roepen om op de foto te staan en zijn dan beledigd als je weigert omdat je durft zeggen dat je tegen dieren bent in gevangenschap.
  Dan ga je verder en kan je een ritje maken op een olifant of een bad geven aan een olifant. En er zijn steeds mensen die zo stom zijn om dit te doen. De verkopers begrijpen niet dat je dit niet wil doen ook onze gids niet van onze rondreis. Die mensen zijn dit zo gewoon.
  Dan zie je zoveel wilde apen rondbengelen en plots zit er een man met een babyaapje aan een touwtje om foto’s te nemen. Dit aapje sprong gewoon op onze benen en je kon bijna in de ogen lezen van bevrijd me… Als mens krijg je daar koude rillingen van. We moesten terug langs die plaats terugkeren en ik weigerde. Ik kon dit beestje niet meer aankijken. Ik ging kwaad worden op die man…
  De wereld zou zoveel beter zijn moesten mensen inzien dat ook dieren gevoelens hebben.

  1. kellynosmalltalk

   Wat een verhaal … heel pijnlijk om te lezen. Mooi en heel dubbel hoe je schrijft “als mens” krijg je daar koude rillingen van: zo zou het voor iedereen moéten zijn, intelligente wezens die we zijn. Helaas veranderen velen ineens in struisvogels, steken we onze kop in de grond en boeit het allemaal nog weinig, “want we hebben wel een coole foto voor Instagram”. De reisbusiness, het is toch iets. Ik heb er zelf in gewerkt en ik weigerde resuluut om ticketjes te verkopen voor een dierenpark omdat er dolfijnenshows waren met een bedenkelijke reputatie. Sommige mensen stonden open voor mijn mening, anderen gingen bij mijn collega’s een ticket kopen. Tja.

Geef een antwoord

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.