Gezien: Aladdin

Een film die hier en daar saaie commentaar krijgt van bittere recensenten maar toch een gigantisch aantal mensen naar de bioscoop lokt: dat kan enkel een Disneyfilm zijn. Ook ik heb de bezoekersaantallen voor Aladdin gesponsord door al twee keer te gaan en het is dat zo’n cinematicket belachelijk veel geld kost, of ik had mijn derde ticket al geboekt. Ik vind het dan ook een heerlijke film.

Ik ben natuurlijk een grote Disneyliefhebber en word al helemaal gelukkig als ik het kasteel zie verschijnen net voor de film. Wat een iconisch beeld is het toch ook, elke keer weer zo betoverend. Ik kreeg ook alweer kippenvel toen Arabian Nights begon (machtig lied vind ik dat) en de titel Aladdin verscheen. Ik ben dus niet onbevooroordeeld maar ik ben dan gelukkig ook geen bittere recensent 🙂 De tekenfilm Aladdin had ik dus wel al gezien, maar het was nooit mijn favoriete film. Ik vond de muziek stiekem altijd leuker, dus ik liet me nog een keertje verrassen.

Als je het plot van Aladdin niet kent, dan heb je de afgelopen 1000 jaar wellicht in the cave of wonders of in de magische lamp geleefd (ik wil dan ook graag drie wensen doen, dankuwel hè). Maar alé dan: Aladdin is een soort Robin Hood straatrat met als beste vrienden een aap en een blauwe geest. Aladdin wordt verliefd op prinses Jasmine, die moet trouwen met een prins maar vooral zelf graag haar rijk Agrabah wil besturen.

Net zoals bij de andere remakes van Disney, is deze live-action meer gelaagd dan de originele film. Zo krijgt Jasmine er een mooie verhaallijn bij met haar wens om Sultan te worden en krijgt de film zo een extra lied met veel powergehalte. Een beetje Let it Go maar met meer boodschap, dus het zou mooi zijn mochten kinderen dit opeens de hele zomer en lang daarna beginnen zingen. Naomi Scotts (Jasmine) Speechless is een mooi moment, maar het is vooral de genie die voor de magie zorgt. Tel daarbij een uit het niets opgedoken prins Anders (vervanging van prins Achmed uit de orginele film) en je hebt een film die absoluut Disneywaardig is.

Om de rol van Will Smith als geest was heel wat te doen, en ik was ook niet helemaal overtuigd bij de trailer. En toch: hij was het beste van de film. Oké, het is Will Smith in de vorm van genie en niet omgekeerd, maar dat was te verwachten. De geest is nog steeds een schitterend personage en er zijn heerlijke quotes en scenes toegevoegd (die scène met de extra prins in de verte bijvoorbeeld 🙂 ). Prins Anders of Scanland duikt maar af en toe op maar wat een vreemd soort charme heeft die mens. Een beetje dom maar wel grappig.

In ten thousand years, I have never been so embarrassed.

Genie

Natuurlij zijn er een paar dingen die wat beter konden: Jafar vond ik een beetje te karakteristiek met die lelijke slangenstaf en Iago de vogel. Een beetje jammer ook wel dat Disney na Dumbo toch een olifant gebruikt om op te paraderen en ik had misschien ook gehoopt dat die afgerichte tijger van Jasmine in een kat was veranderd, maar ik kan ermee leven.

Aladdin blijft gewoon een magische film met schitterende muziek, en elke acteur zit in zijn rol met Will Smith on top: you sure ain’t never had a friend like him.

Ben jij al gaan kijken?

2 Comments

 1. juni 6, 2019 / 8:40 am

  Zo zalig dat je twee keer gegaan bent! Ik wil hem ook graag zien maar heb voorlopig nog geen maatje om mee te gaan. Mijn vriend is niet zo van de Disney’s maar ik hoop hem een dezer dagen toch mee te krijgen 😀

  • kellynosmalltalk
   Auteur
   juni 7, 2019 / 6:23 am

   Ah sleur hem toch maar mee, hij zal de film wel grappig vinden denk ik 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.