Dingen die mensen met migraine niet meer willen horen

13- 19 mei is het week van de migraine. Helaas: ik ben ook één van die mensen die regelmatig te kampen heeft met migraine. Ik ken mijn migraine zelf dus het allerbeste en hoe goed bedoeld sommige ‘tips’ ook zijn: migrainepatiënten vinden ze niet leuk. Geef ons een donkere kamer of desnoods een bed naast het toilet. Aai ons. Of laat ons gerust. Snap dat het voor iedereen anders is en snap dat we er zo ontzettend moe van worden. Als je nog even deze 5 uitspraken probeert te vermijden, dan zijn we ook al heel dankbaar.

1.”En heb je dit of dat al geprobeerd?”

Kijk, ik vind het lief dat je me iets wil voorstellen. Maar serieus, ik probeer echt genoeg water te drinken. Ik kom ook genoeg buiten. En ja, ik eet voldoende. Nee, het is niet omdat ik vegetarisch eet. Ik sport soms, ja. Nee, ik heb niet te veel chocolade gegeten. Het doét er niet toe of ik nu toevallig ongesteld ben of niet. Misschien heb ik te weinig geslapen, maar ja, net zoals iedereen slaap ik soms slecht. Sorry not sorry.

En verder: nee, Dafalgans en Nurofens en Brufens en Exedryn helpen (bijna) niet. Medicijnen met tripanen zijn voor veel migrainepatiënten een redding, maar ik krijg er een huidallergie van. 

Bètablokkers zijn wél al een paar jaar mijn vriendjes om aanvallen te proberen voorkomen.

2. “Ik heb ook soms hoofdpijn”

Da’s niet leuk, hoofdpijn. Als migrainepatiënt kennen we de “gewone” spanningshoofdpijn ook. Vervelend en pijnlijk, als het lijkt alsof er iemand een band rond je hoofd heel strak trekt. We hebben die hoofdpijn soms ook, maar het is geen migraine. Migraine is een neurologische aandoening in de hersenen, waarschijnlijk veroorzaakt door de hersenstam die ontregeld is. Bij migraine snijdt dus iemand je sinussen aan flarden. Of iemand bonkt je oog uit je hoofd tot je er misselijk van wordt. Ben ik de enige die al effectief in de spiegel is gaan checken of er toevallig niet écht iemand in mijn oog aan het boren is? 🙂 Toen ik eens migraine kreeg midden in de stad, dacht ik plots: “that’s it. Nu ga ik een zaag kopen en zaag ik mijn hoofd eraf. Opgelost.”

3. “Lig jij dan drie dagen in bed?”

Soms zou ik dat keigraag willen, maar ik moet meestal echt wel gaan werken. Maar toch: vaak heb ik ook echt geen zin om weer in mijn bed te kruipen bij een aanval. Zeker als ik net plannen had om te gaan koffiedrinken en taartjes te eten met vriendinnen, of gewoon als ik nog wilde lezen of sporten. Soms wilde ik ook gewoon normaal eten, en dan lukt dat plots niet meer door de misselijkheid. Dat die migraine soms even de wereld overneemt, vind ik dus vaak het vervelendst – naast de pijn uiteraard.

4. “Je ziet er nochtans niet ziek uit”

Ja nee, ik loop inderdaad niet te snotteren of te hoesten. Soms zie ik een beetje bleek, maar mensen merken dat vaak niet op. Mensen zijn vaak vooral met zichzelf bezig om op te merken dat een ander ziek is. 🙂 We hebben trouwens ook geen 24 op 7 migraine hè, soms zijn we echt wel doodnormale mensen. 

5. “Alé, zo af en toe een dagje ziek thuis blijven is nu ook geen ramp hè *knipoog*”

Ik heb die opmerking serieus al meer dan één keer gehoord en het is wellicht één van de meest respectloze zinnen die iedereen die al eens ziek is te horen krijgt. Wat denk je dat ik doe, als ik ziek thuis ben door migraine? Een hele dag films kijken, chipkes eten, mijn appartement kuisen, eten maken voor een hele week of mijn rondje gaan lopen? Ik kan geen tijd inhalen, integendeel. Ik lig in mijn bed, want het moet donker zijn, en ik word ambetant als er godmiljaar weer een camion moet voorbijrazen (want auw: geluid) en als mijn oogmasker voor de duizendste keer afvalt (want auw: licht).

En nogmaals: veel migrainepatiënten slepen zich toch naar hun werk. En als ze wel de nood hebben om thuis te blijven, dan is dat hun goed recht. Niet jouw lichaam en niet jouw leven. 

Wat we dan wel fijn vinden? Als je het begrijpt als we eens noodgedwongen een afspraak afzeggen (ik zal bij mijn vrienden nooit of te nimmer mijn migraine als excuus gebruiken). Dat je ons aanraadt om gewoon uit te rusten. Dat je begrijpt dat we even niet productief zijn, maar dat we er echt niets aan kunnen doen. 

Eeuwige dank. Ook eeuwige roem voor wie in godsnaam ooit eens hét migrainemedicijn uitvindt. 🙂

Hoe ga jij om met migraine bij jezelf of in je omgeving?

*afbeelding bovenaan: Migraine Art: The Migraine Experience From Within.

2 Reacties

 1. mei 14, 2019 / 6:09 pm

  Oh I feel you. Ik heb ook migraine. Bij mij wel vooral gekoppeld aan mijn cyclus en doordat ik stopte met de pil heb ik er nu ook maximum 1 keer per maand last van in plaats van 854 keer. Ik ben ook al in de spiegel gaan kijken of je iets aan mijn oog zag omdat het zich vooral daar achter manifesteert. Niets te zien. En nee, een dag met migraine thuis blijven is inderdaad niet leuk aangezien je er nul de botten aan hebt. Maar ik krijg gelukkig niet van die belachelijke commentaren 🙂

  • kellynosmalltalk
   Auteur
   mei 15, 2019 / 6:13 am

   Ik zag inderdaad al verschijnen dat je gestopt bent met de pil, keigoed dat het helpt voor jou! Opvallend toch hoeveel dat kan doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.