Mei Plasticvrij: ook voor jou

Morgen start de maand mei, dat is die maand waarin volgens de eeuwenoude spreuk alle vogels een ei leggen. Hiep hoera voor de vogeltjes, maar sinds vorig jaar is mei vooral ook plasticvrij.

Zodat die vogels tenminste wel eieren kunnen leggen, in plaats van te stikken in jouw rietje.

🙂

Wat?

Het initiatief komt van Ineke Van Nieuwenhove die vond dat het onderhand wel eens tijd werd dat we ons bewuster worden van de hoop plastic die we dagelijks gebruiken. Het is ook gewoon frappant hoe ALLES in plastic lijkt te zitten, als je er éénmaal op begint te letten. Waarom zitten kinderbueno’s bijvoorbeeld in één grote plastic verpakking, dan nog in één kleinere, en zitten elk van die twee repen ook nog eens in plastic? Dat is toch te gek voor woorden. Ik vermoed dat niemand bananenschillen opeet, maar toch steken veel mensen bananen in een plastic zakje in de supermarkt. Het positieve is dat dit de oorzaak is van iets heel simpel: de macht der gewoonte. Het is pas als mensen daarover nadenken, dat ze inzien dat plastic vaak overbodig is. Mei Plasticvrij wil je daar graag bij helpen en biedt op hun website een schat aan informatie en tips die de idealist in jou ongetwijfeld wakker maakt.

Waarom?

Elke minuut komt er een vrachtwagen plastic in de zee terecht. Elke minuut. Welja, daar krijg ik het koud van, want in diezelfde zee zwemmen natuurlijk een hoop dieren (schildpadden! Dolfijnen! Zeepaardjes! Haaien!) Je hebt vast wel al een beelden zien passeren van de combinatie dier en plastic, en anders doe ik je er hier wel cadeau. Eigenlijk snappen die dieren dus niet dat een intelligenter wezen (aka de mens) zoveel plastic produceert, en zo komt het in hun maaginhoud terecht of zwemt er al eens een octopusje in een plastic zak. Dat heeft op zijn beurt dan weer invloed op ons ecosysteem.

Da’s niet oké hè. Dus gaan we daar iets aan doen.

Ik. En jij ook 🙂

Zeehond, *annoyed*: alé zeg, dan bestaat er een diersoort die intelligenter is dan ik, en dan produceren ze nog te veel plastic. Ik ben dus wel aan het stikken hè, merci mens.

Hoe?

Zoals al op de website van Mei Plasticvrij wordt verteld, bestaat de macht van de consument wel degelijk. 10 jaar geleden had Jan met de pet amper van bio of vegan gehoord, en nu hebben we daar afdelingen voor in onze dagdagelijkse supermarkt. In your face, Jan!

Op de website Mei Plasticvrij staan er een hele boel tips gebundeld per categorie. Zo leer je dat je misschien melk in een glazen fles kan kopen, vertellen ze hoe je dingen in de frigo kan bewaren (weg met die plasticfolie waarbij je je altijd snijdt aan die tandjes). Ze geven je zelfs dé tip om ongemakkelijke situaties in de supermarkt te vermijden. Want je kent die vreselijke sixpacks water wel, met die verpakking die godmiljaar altijd scheurt waardoor er zes flessen rond je rollen en iedereen je aanstaart. Oplossing? Kraantjeswater en stalen drinkflessen bijvoorbeeld. Ineens ook heel fancy, kijk maar naar deze (ja ik heb die dus ook hè).

But it’s only one straw

8 billion people

Of

Never doubt that a small group of thoughtful, commited citizens can change the world; indeed, it is the only thing that ever has.

Margaret Mead

Aha! Ik weet niet of volledig plasticvrij echt haalbaar wordt voor mij, maar ik ga echt mijn best doen. Om te beginnen: vragen aan Zalando of ze alstublieft niet alles in een plastic zakje willen steken als ze iets leveren, dankuwel. En ik ga geen kinderbueno’s meer eten, dat ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.