De nostalgie van Samson en Gert

De nachtmerrie van elke Vlaamse millennial kwam deze week uit: Gertje van Samson stopt ermee. Mijn hart stond toch wel even stil, toen ik op 2 april zo hoorde dat Samson mees, nee wees zou worden.

Als er één programma is waar ik als kind elke schooldag naar keek, dan was het immers Samson en Gert. Ik was een gevoelig kind dat bang was voor van alles en nog wat (Plop bijvoorbeeld: doodeng vond ik die. Met die lelijke plopmuts waar ik altijd van schrok als die omhoog ging. Geen fan. Wel van de plopkoeken.). Alleszins: ik had geen schrik van de favoriete hond van Vlaanderen.

Je herinnert je het vast wel: Samson en Gert kwam op de één of andere manier altijd op tv toen je net thuis kwam van school. Gelukkig maar, want zo’n twintig jaar geleden was er nog geen sprake van digiboxen en uitgesteld kijken, wel van casettespelers die je dan helemaal moest terugspoelen.

Ik moest kloppen want de bel doet het niet! Studio 100

In de zetel met je vieruurtje genoot je van heerlijke afleveringen (persoonlijke favoriet is die met de duikboot, of die waar K3 ineens opdook). Meneer Spaghetti/Albertoooo was grappig (dag iederee-eeen!) en wellicht was je altijd een klein beetje bang voor ‘de afgevaardigde van de minister’, niewaar. Je was razend nieuwsgierig naar de bovenverdieping van Samsons huis en naar wie die vreselijke Marlèneke toch kon zijn. Die shots van huis 101 in de Dorpsstraat, of dat beeld van het gemeentehuis met dat bijhorende muziekje: da’s echt heerlijke nostalgie.

Net als bijna ieder kind in Vlaanderen, genoot ook ik keihard van hun avonturen en nu Gertje in zijn rode hemd stopt, voelt dat toch weer aan als een hoofdstuk dat afgesloten wordt. Nog eentje dat ons duidelijk maakt dat we als twintigers eigenlijk toch wel volwassen worden, maar ook dat we in een fantastische tijd opgroeiden.

Geen asiel voor Samson

Nog even over dat Samson wees zou worden of naar het asiel zou moeten: Qmusic belde deze week in naam van alle Vlamingen naar de burgemeester. Die zei dat hij nog een érnstig gesprek zou voeren met Gertje en dat ze wellicht om de beurt voor die lieve Samson zullen zorgen. Oef. Gedaan dus met die hartverscheurende memes van Samson achtergelaten in een bos.

Eén ding is zeker: later zullen wij aan (klein)kinderen vertellen hoe we helemaal in de ban waren van een pratende hond en zullen we de ‘mwah zeg hé’ nadoen, en onze kinderen zullen met hun ogen draaien. Gelukkig weten wij dat we zijn opgegroeid met de allerbeste programma’s. We zeggen met z’n allen dus een dikke dankjewel aan Gertje, en tot op de afscheidsshow! Of tot in ‘Samson zoekt Gertje’ op vtm, dat kan ook. Ik zag al James Cooke en Victor Verhulst verschijnen op social media, maar eerlijk: enkel Victor komt in aanmerking, want James zou met te veel aandacht gaan lopen.

PS: als je wil lachen, klik dan eens op deze link. Nietnulaura op Instagram vond enkele pareltjes van afleveringen van Samson en Gert die in het Engels omschreven zijn. Er staan trouwens ook heel wat aflevering op YouTube 😉

2 Reacties

 1. april 6, 2019 / 8:20 am

  Toen ik dit las, stuurde ik meteen een berichtje naar mijn ouders en broer. “Gert stopt ermee?!” Mijn broer”tje” en ik zijn (in Nederland) ook opgegroeid met Samson en Gert. Elke zondagochtend samen voor de tv. En volgens mij wel vijf keer met mijn ouders & oom & tante & neefjes & nichtje naar de kerstshow in Antwerpen. Dat waren nog eens tijden. 😉

  • kellynosmalltalk
   Auteur
   april 8, 2019 / 6:41 am

   Ah, heerlijk dat Samson en Gert daar ook in de huiskamers zongen! 😀 was inderdaad groot nieuws in België. Er zijn trouwens afscheidsshows speciaal voor volwassenen gepland 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.