Je bekijkt nu De mysterieuze wereld van zij die altijd op vakantie zijn: de reisleiding

De mysterieuze wereld van zij die altijd op vakantie zijn: de reisleiding

Tot nu toe was ik aan het werk in het buitenland, als representative (reisleiding) voor touroperator TUI. Nu krijg ik daar talloze vragen over, want mensen snappen vaak niet wat ik daar deed in de zon. ‘Lig jij dan de hele dag aan het zwembad?’ Nee. ‘Ga jij dan ook mee op het vliegtuig?’ Ook niet nee.

Bij deze los ik dus graag een paar misverstanden op over de mysterieuze wereld van de mensen die altijd op vakantie lijken te zijn. Je ontdekt je wat wij daar echt doen en meteen ook of de job misschien wel wat voor jou is.

superheld in superheldenuniform

Wat doet een reisleiding?

Op vakantie verdwijnen koffers op mysterieuze wijze (of blijken ze plots in Australië te zitten in plaats van in Griekenland), krijgen mensen de zonneslag en belanden ze in de meest verschrikkelijke kamers. Om die arme mensen te helpen tijdens hun vakantie, komen er superhelden in actie: de reisleiding. In tegenstelling tot wat soms gedacht wordt, liggen we dus niet de hele dag op opblaasbare flamingo’s in de zee te dobberen. Wij zijn wél de mensen die in de luchthaven of in de hotels in ons uniform van hot naar her rennen. We verwelkomen je op de luchthaven, we zetten je op de juiste bus en geven je een welkomstbijeenkomst de volgende dag. Ook als je problemen hebt vangen wij je op en beantwoorden we al je vragen (ook domme vragen. Ja, die bestaan. Dat snap je na één week als representative). We vertellen bovendien ook graag waar de mooiste uitzichtpunten en beste lokale restaurants zijn, en je kan ook je excursies boeken bij ons en via ons een auto huren.

Denk je: die job wil ik ook?

Leuk!! Eerst even dit ter voorbereiding:

1. Sluit jezelf op in huis, zet de verwarming op 35 graden, trek kledij aan die slecht ademt en blaas met een warme haardroger in je gezicht. Welkom, zo voelt een dag in uniform tijdens een calima in Spanje! Elegant, dat jurkje van mij hierboven? Ja, maar het plakte ook altijd aan mijn rug en tijdens mijn infomeeting viel er eens spontaan een zweetdruppel op de tafel van mijn hotelgasten (ja, iew).

2. Train je geduld. Laat mensen tegen je roepen, laat ze lekker tegendraads doen. Vraag je familie om te doen alsof ze hun verstand verloren zijn en laat ze domme vragen verzinnen. Spoiler: het wordt dubbel zo erg.

  • Zo zijn de golven in de zee al eens te hoog, is het te nat bij het zwembad of is het hotelpersoneel corrupt. Als mensen een verkeerd hotel boeken dan is dat JOUW schuld en als je hun hele vakantie niet meteen terugbetaalt dan is dat NOG MEER jouw schuld. 
  • Daarnaast valt de vakantie in het water als er ook maar één spat regen te zien is, en als het niet regent dan is er wel a) te veel wind (gefeliciteerd, u zit op een eiland) of b) te warm (welkom in het hoogseizoen op een zonbestemming). Mensen zijn op vakantie dus niet altijd in een goed humeur. Meer nog, ik ben ervan overtuigd dat veel mensen meer stress hebben op vakantie dan thuis. Zo niet, dan geef ik hen 90% kans om binnen het jaar een hartaanval te krijgen.

3. Schakel je WiFi eens uit. Zelfs op Europese bestemmingen als Spanje valt die connectie al eens weg.

4. Ga op de weegschaal staan en neem een foto van je gewicht. Dat getal komt wellicht pas terug als je terug in België of Nederland bent. De schuldigen zijn de buffetten op hotel, de restaurantbezoeken (Halloumi. Papas arrugadas. Hmmm) en die cerveza’s of café leche y leches.

5. Neem alvast de tijd om afscheid te nemen van je familie, vrienden en van je dieren (!) thuis.

Een beetje nuanceren

Heb je er nog steeds zin in? Hoera!! Het is dan ook oprecht een schitterende ervaring. Tijd voor wat nuane.

1.Dat werken in de zon kan vervelend zijn, maar vaak is diezelfde zon ook héérlijk. Op je vrije dag voelt het op die manier altijd aan als vakantie. Fantastisch om op een random februaridag in strandkledij aan het strand te liggen, terwijl het in België stormt, regent en ijskoud is. Hehe.

2. De vervelende hotelgasten bestaan en de verhalen hierboven zijn allemaal waar, maar er zijn driedubbel zoveel leuke verhalen. Zo had ik fantastische gesprekken met gepensioneerde hotelgasten (dank aan ‘mijn’ RIU Palace Meloneras) en werd mijn werk vaak ook wel geapprecieerd.

3. Geen WiFi hebben is maar uitzonderlijk (oef, 2019). Verder praat je zonder WiFi ook al eens met de mensen rond je en bouw je fantastische huizen op de Sims.

4. Je laat weliswaar je omgeving in België of Nederland achter, maar je krijgt er ook geweldige collega’s voor terug. Zo allemaal samen zweten, in gewicht aankomen en vakantiegangers helpen, schept nu eenmaal een band. Door in het buitenland te wonen en te werken, verbreedt ook je wereld en krijg je er een pak mensenkennis bovenop. Bovendien leer je ook jezelf een stuk beter kennen.

5. Tapas is echt heel lekker.

Heb je er nu écht zin in gekregen, dan beantwoord ik alvast een paar praktische vragen voor jou.


Wat zijn de vereisten om te starten als representative?

Een specifiek diploma is niet nodig, al helpt iets in de richting van toerisme of talen wel. Als Belg moet je Nederlands, Frans en Engels kunnen, als Nederlander mag je dat Frans laten varen. Elke andere taal is uiteraard een grote plus. Qua niveau valt een Franstalige echt niet over een werkwoordsfoutje, maar het moet wel iets verder gaan dan ‘Je m’appelle Kelly et j’ai vingt-quatre ans’. Je geeft meestal ook presentaties over de bestemming, dus je moet wel voor een groep durven staan. Flexibiliteit is ook belangrijk, net als zelfstandigheid en verantwoordelijkheid.

Waar ter wereld kan je werken?

Werkelijk bijna overal. TUI bijvoorbeeld heeft maar liefst 115 bestemmingen! Voorkeuren kan je opgeven maar zijn niet gegarandeerd – je kan het best openstaan voor elke bestemming. Mijn eerste seizoen was in Kos (Griekenland), mijn tweede in Gran Canaria (Spanje). Op bestemming regelt de touroperator jouw verblijf. Soms woon je op hotel, maar vaker in een appartement. Je deelt het vaak met collega’s maar je hebt uiteraard altijd je eigen slaapkamer.

Wat doe je dan in die vrije tijd?

Wat mensen denken: de hele dag aan het zwembad liggen en ’s avonds gaan feesten. In werkelijkheid: je doet waar je je goed bij voelt. Wel kan ik je vertellen dat je een sterke band opbouwt met je collega’s. Jullie zijn op elkaar aangewezen en dat zorgt ervoor dat er mooie vriendschappen ontstaan. Net als in het normale leven zijn er ook mensen die je niet liggen, maar daar moet je je echt kunnen overzetten. Jij hoeft niet iedereen leuk te vinden, en niet iedereen hoeft jou leuk te vinden. That’s life.

Waarom ben je gestopt?

Na bijna twee jaar stopte ik als reisleiding omdat ik nood had aan stabiliteit in België. Tegelijkertijd zijn er collega’s die de job al meer dan twintig jaar doen. Zoiets verschilt dus sterk, maar het is alleszins een gigantische ervaring die ik iedereen aanraad.

Zoek je dus een job waar geen dag hetzelfde is? DOEN! Het is een unieke ervaring en je leert ontzettend veel bij. Weinig mensen kunnen immers op hun cv zetten dat ze weerman/vrouw, verkoper, dokter, vertaler en psycholoog waren (I told you: superhelden). TUI heeft momenteel sollicitaties lopen, dus waag je kans! Je vindt hier meer informatie.

Heb je nog prangende vragen? Stel ze gerust in de comments. Ben je rep en wil je voor eens en altijd de belangrijkste vragen beantwoorden voor je vrienden en familie? Je kan mijn blogpost ook delen op elk sociale medium dat je maar hebben wil. 🙂

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Marcel Calberson

    Prachtige stukjes !!!

    1. kellynosmalltalk

      Bedankt Marcel 😀

Geef een antwoord

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.