FOMO vs JOMO

Ha, FOMO: the fear of missing out – de angst om dingen te missen. Ook wel de ziekte van de millennials, als ik de media zo mag geloven. Iedereen wil blijkbaar overal bij zijn (feestjes! Etentjes! Evenementen! Alles dat op sociale media verschijnt!). Die etentjes snap ik volledig omdat het tja, eten is, maar van de rest heb ik meestal minder last. Gelukkig kunnen we tegenwoordig een hipsterterm toevoegen aan de lijst: JOMO. The joy of missing out, het plezier van iets te missen oftewel: my kinda thing. 

Het verschil tussen de twee hipstertermen 

FOMO is dat steekje dat je voelt als je door je Instagramfeed bladert en denkt: ‘daar had ik bij moeten zijn’, of ‘dat wil ik ook’. Je mist de hippe bars, de citytrips en de laatste solden. Net op het moment dat jij in je zetel ligt, gebeuren er in de wereld 500 leukere dingen. We worden door onze sociale media bijna constant herinnerd aan de leuke dingen die iedereen ter wereld doet. Zelfs als wij zelf die geluksvogels zijn die op vakantie zijn, missen we opeens het eten van thuis. Als in: het is overal perfect, behalve waar ik ben.

In tegenstelling tot FOMO kies je er bij JOMO voor om eens niet alles te weten en te zien, of om simpelweg niet overal bij te zijn. Meestal kies je ervoor om dus niet te weten wat er zich in de wereld afspeelt, al kan je je daar ook net wel heel bewust van zijn. Zo’n JOMO-moment komt bij mij al eens voor op zaterdagavond. Mijn vrienden bevinden zich in een random club en ik heb er bewust voor gekozen om daar niet bij te zijn. Ik koos ervoor om te genieten van een goed glas rode wijn, in plaats van 9 euro te betalen voor een half glas wijn dat naar een dood beest smaakt. Ik nestel me liever onder een donzig deken dan dat ik tegen zwetende mensen bots en ik ruik liever een kaars dan een schrale bierlucht (of ik word oud. Dat kan ook).

Hype nr. 2347 of is er meer aan de hand?

Met dank aan de Scandinavische hygge is het tegenwoordig helemaal hip om een avond voor de televisie door te brengen. Helemaal in lijn met de Scandinavische trend hoort daar ook een schapenvelletje (uiteraard fake) bij: ik ben fan. Netflix verkiezen boven een feestje is dan ook de klassieke definitie van JOMO.

Toch kan JOMO ook meer zijn dan chillen in je zetel. Het komt ook voor op de avonden dat je net wel bier en zweet inademt: je bent bewust aanwezig op dat feestje en je denkt niet aan die 500 andere dingen die zich afspelen in de wereld. Je weet heel goed dat er wellicht leukere feestjes zijn en je beseft dat je bed comfortabeler is dan als een sardientje omringd te zijn door 200 stinkende mensen. En tòch ben je blij dat je op dat feestje bent, want je hebt bewust de keuze gemaakt om daar aanwezig te zijn. 

Dat betekent dat JOMO ook dat moment is dat je blij bent dat je niet in je bed bent blijven liggen en je voor een keer wél gaan sporten bent. Het is gelukzalig pizza eten met je vrienden, terwijl je bijna had afgezegd omdat je net zo goed in de zetel lag. The joy of missing your bed: het kan (al blijft het voor de introverten onder ons misschien wel een uitzondering 🙂 ). 

Natuurlijk is het niet altijd zo eenvoudig en zwart-wit. Als mijn vrienden achteraf vertellen ‘dat ik nu toch echt iets gemist heb’, dan moet ik ook mijn best doen om mezelf eraan te herinneren dat ik keihard genoten heb van mijn chille avond. Als ik wel op dat feest ben, dan is het moeilijk om niet aan mijn comfortabel bed te denken als er één of andere marginaal bier op mij gemorst heeft. Toch vind ik dat het een zekere houvast biedt: je weet dat je op die plek wilde zijn, dus kan je er maar beter van proberen genieten.

Mijn tip van de dag: wees in 2019 eens wat meer aanwezig in het moment. Niet alleen voor de televisie, maar ook op feestjes en op vakantie. Geniet ten volle, hoe onnozel het ook mag lijken. 

Groetjes van Kelly, de zelfverklaarde lifecoach

Trouwens: ik ben verhuisd! Meer daarover binnenkort 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.