Waarom je ‘One Day at a Time’ moet kijken

Hoe ik dat ooit gedaan heb, zo leven zonder series op Netflix? Ik weet het niet en ik hoef het mij ook niet voor te stellen. Helaas las ik deze week dat ik me misschien wel moet bedenken hoe ik zonder één van mijn favoriete comedyseries moet leven: One Day at a Time. En dat kan niet, mag niet en is verboden. Daarom moet je nu Netflix opzetten en One Day at a Time aanklikken, en ik ga je vertellen waarom.
Beeld je in: gescheiden moeder met twee kinderen woont in een appartement met haar moeder, een weduwe. Saa-aai, hoor ik je denken. Waar zit de comedy?

  1. Ze zijn Cubaans. Enough said, eigenlijk, maar ik ga door:
  2. De beste oneliners komen van de oude weduwe
  3. De humor schuilt in de personages en in de timing van de acteurs

Magische combinatie

Justina Machado vertolkt in de Netflix-original Penelope (of Lupe, of Lupita), een oorlogsveteraan die kampt met PTSD. Ze werkt als verpleegster en heeft twee kinderen, Elena en Alex. Elena wordt binnenkort 15 en moet volgens de Cubaanse tradities haar quinceañera vieren, maar als feministische idealist heeft ze daar weinig zin in. Tegenover Elena staat haar abuelita Lydia (Rita Moreno), de nogal conservatieve grootmoeder. Zo’n uiteenlopende personages kunnen voor onnodig drama zorgen, maar One Day at a Time pakt het anders aan: ze gooien er maatschappelijke thema’s bovenop. En het werkt.

De combinatie van de heerlijke humor en thema’s als seksisme, deportatie, homohaat, depressie, racisme (and the list goes on) is wat de show zo verrassend maakt. De acteurs schakelen moeiteloos over van comedy naar drama, en verliezen de balans tussen die twee niet uit het oog. Net wanneer het te somber dreigt te worden, komt er een mooie oneliner aan, zonder dat het belachelijk wordt. Door de uitwerking van de personages worden die thema’s ook heel laagdrempelig in beeld gebracht en zijn ze niet belerend. De show heeft goed begrepen dat thema’s als #metoo niet zwart-wit zijn, en zelfs met personages die zwart-wit lijken te zijn (Elena en grootmoeder Lydia) worden er mooie nuances aangebracht.

Acteerwerk

De belangrijkste reden dat ik begon te kijken, is Rita Moreno. Ook in One Day at a Time bewijst ze waarom ze één van mijn favoriete actrices is – ze heeft niet voor niets een Oscar, een Emmy, een Grammy en een Tony award gewonnen. Bovendien is ze 87 en vertolkt ze een personage dat 70 is. Ik bedoel maar: #goals. Normaal kan ik nogal apathisch tv-kijken, maar als zij begint te dansen, wil ik meejoelen met het gelach van het publiek. Inderdaad, One Day at a Time is een comedyshow met een ‘live studio audience’. Dat zijn die sitcoms waarbij na elk grapje gelach van publiek op de achtergrond klinkt. Dat is dood en achterhaald, dacht ik altijd, maar bij One Day geeft het extra warmte en wordt het familiale gevoel benadrukt.

Toch is het vooral Justina Machado die me verrast heeft – ik kende haar van Darcy in Jane the Virgin en was niet zo’n fan van haar. In One Day at a Time lijkt de rol haar echter op haar lijf geschreven en zou ik haar prompt ook zo’n Emmy geven. Ook haar kinderen (Isabella Gomez en Marcel Ruiz) doen het goed. Ik kan me soms storen aan geforceerd acteerwerk van kinderen, maar Isabella Gomez straalt als ze het over ‘toxic masculinity’ heeft – en ze heeft overschot van gelijk.

Rita Moreno als Lydia Riera

Y ya está?

Helaas dreigt de serie niet verlengd te worden voor een vierde seizoen als de kijkcijfers niet de hoogte ingaan. Het staat op Netflix dan ook ergens verstopt tussen grote namen als Friends en That 70’s Show, terwijl het van mij zou mogen blinken op de voorpagina. Niet alleen wat mij betreft trouwens, de serie kreeg al lovende recensies van Forbes bijvoorbeeld, die het onze burgerplicht vindt om de serie te redden. Ook bij ons sprong Charlie Mag al in de bres. Kijken dus!

Trouwens: na seizoen 2 van One Day at a Time krijgt Vicks Vaporub een compleet andere dimensie. Benieuwd? Ahja, kijken hè.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.