Introversie en extraversie: het verschil

Je las het misschien al: ik ben een introvert en daar schrijf ik al graag eens over. Het heeft me de afgelopen jaren meer inzicht gegeven in wie ik ben, al merk ik dat er nog veel misverstanden zijn over wat introversie exact is.

Zo was een vriendin onlangs op een training voor het werk, en werd er gevraagd welke woorden je linkt aan introversie. De meest voorkomende antwoorden van haar collega’s: stil, verlegen en asociaal. Als ik hen zo mag geloven, is mijn introversie dus een ziekte en kan ik maar beter hopen dat er zo snel mogelijk een pilletje wordt uitgevonden om het te genezen. Gelukkig denkt niet iedereen zo en wordt introversie al beter begrepen, mede door de TED talk van Susan Cain. Ze vertelt over de positieve eigenschappen van een introvert, maar wat is introversie eigenlijk?

Truus en Theofiel 
Het tegenovergestelde van introversie is extraversie. Het zijn persoonlijkheidseigenschappen die voor het eerst benoemd werden door Carl Jung in de jaren 1930, maar je kan je voorstellen dat er al veel vroeger over werd nagedacht. In tegenstelling tot wat soms gedacht wordt, staat introversie niet gelijk aan verlegen zijn en zijn niet alle extraverten clowns. Ja maar, waar zit het verschil dan wel? Juf Kelly legt het even uit en tekende twee ongelooflijk realistische mensen: Truus en Theofiel. Truus is introvert, Theofiel extravert.

Verschil 1: energie 
Introverten en extraverten krijgen energie van totaal andere dingen. Truus, de introvert, krijgt energie van alleen zijn, omdat ze zo haar gedachten en gevoelens kan verwerken. Ze richt haar energie dus naar binnen. Onze Theofiel daarentegen, de extravert, haalt zijn energie uit gebeurtenissen die zich afspelen in de buitenwereld. Een voorbeeldje? Stel dat Truus en Theofiel allebei naar een feestje gaan. Ze hebben beide een leuke avond, maar na afloop is de sociale batterij van Truus, de introvert, bijna helemaal leeg. Theofiel daarentegen voelt zich mentaal helemaal opgeladen. Zijn Truus en Theofiel de dag daarop een hele dag alleen thuis, dan reageren ze daar ook anders op. Geef Truus haar gedachten en internetconnectie en ze heeft entertainment voor een hele dag. Bij Theofiel is de kans groot dat hij zich op voorhand al afvraagt hoe hij zo’n volledige dag alleen zijn in hemelsnaam gaat doorkomen.

Copyright Anna Borges (Buzzfeed)

Verschil 2: prikkels 
Het energieniveau van hierboven gaat vaak hand-in-hand met het opzoeken van prikkels. Het feestje van Truus en Theofiel is een typische plek waar veel prikkels zijn. Het is druk, de muziek staat luid en mensen drinken een pintje of twee en worden lastig. Truus raakt daar snel overprikkeld en wordt beste vrienden met de huisdieren ter plaatse, terwijl Theofiel in zijn nopjes is omdat er zoveel aanwezigen zijn. 
Hoe dat komt? Onder andere door dopamine, de neurotransmitter die je misschien wel kent als het ‘geluksstofje’. Dopamine werkt in op ons beloningssysteem en elke keer dat je iets doet dat volgens je hersenen een beloning verdient (eten, sporten …), wordt het stofje afgegeven. Uit onderzoek is gebleken dat introverten gevoeliger zijn voor dopamine. Onze introvert, Truus, heeft dus niet veel prikkels nodig om voldoende dopamine aan te maken. Als extravert ga je net op zoek naar meer externe prikkels om je dopamineniveau hoog genoeg te houden. Dat betekent dat een introvert overprikkeld is als het dopamineniveau te hoog is, en dat een extravert dat niveau steeds hoog genoeg probeert te houden door die prikkels net op te zoeken.

Verschil 3: onze connectie met mensen
Onze interactie met anderen is wellicht het meest zichtbare verschil tussen introverten en extraverten. Introverten zijn graag alleen, maar hebben ook connecties met anderen nodig. Een mens is en blijft immers een groepsdier (shock, introverten zijn geen aliëns). Het verschil is dat introverten eerder één-op-één connecties zoeken, en extraverten prima aarden in een grotere groep. Het verklaart bijvoorbeeld waarom een introvert zich in een grote groep overweldigd kan voelen, terwijl een extravert blij is met zoveel prikkels om zich heen.

Naast die drie verschillen zijn er nog een heleboel dingen waarin introverten en extraverten van elkaar verschillen. De informatieverwerking bijvoorbeeld (al denkend vs. al pratend), of hoe we ons profileren naar de buitenwereld toe (gesloten boek vs. open boek). Meer dan genoeg om in de toekomst over te schrijven, maar op dit moment ontkracht ik liever eerst de misverstanden die ik in het begin van het artikel al aanhaalde: nee, introverten zijn niet altijd verlegen, stil of asociaal. 

Belangrijkste misverstanden

 • Verlegenheid betekent zoveel als ‘de angst of onzekerheid in sociale situaties’. Dat staat volledig los van introversie, waarbij het dus gaat om waar je energie van krijgt en hoeveel prikkels je nodig hebt. Zo kunnen extraverten net zo goed verlegen zijn. Ik ken extraverten die liever niet in de belangstelling staan, terwijl comedienne Amy Schumer (een zelfverklaarde introvert) de show steelt op podia en het witte doek.
 • Veel introverten houden van stilte, maar daarom zijn we dat niet altijd. Bij onbekende mensen ben ik bijvoorbeeld eerder afwachtend, maar bij mijn vrienden ben ik allesbehalve stil. Introverten zijn ook uitstekende luisteraars. Als in: je hebt twee oren en één mond, om twee keer zoveel te luisteren als te praten. 
 • Asociaal ben je als je weinig tot geen rekening houdt met andere mensen, dus het lijkt me wel duidelijk dat dit niets te maken heeft met introversie of extraversie. 

Zwart-wit
Nu heb ik het de hele tijd over introversie en extraversie als tegenovergestelden, maar de wereld is niet zo zwart-wit. Je kan de persoonlijkheidseigenschappen het best zien als een schaal waarop iedereen balanceert. Je kan neigen naar introversie of extraversie, maar er zijn ook mensen die zich in het midden bevinden: ambiverten. Daarnaast heeft iedereen ook introverte en extraverte momenten, naargelang het gezelschap en de omgeving. Als we 100% introvert of extravert zouden zijn, dan hoorden we wellicht thuis in de psychiatrie.

Natuurlijk ben ik benieuwd naar waar jij jezelf ziet op de schaal introvert – extravert en hoe je hiermee omgaat. Als je na het lezen van dit artikel trouwens nog beweert dat introversie hetzelfde is als verlegenheid, dan trek ik al je haar uit. 🙂 🙂 

4 Reacties

 1. februari 4, 2019 / 7:44 pm

  Super interessant Kelly! Ik zie mezelf ook helemaal als een introvert en kan me dus perfect vinden in je verhaal hierover!

  • kellynosmalltalk
   februari 4, 2019 / 7:59 pm

   Dankjewel voor je reactie Lien! 😀 leuk om te horen dat je je erin herkent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.